Näin kansan­edustajat reagoivat translaki­päätökseen – Veronika Honkasalolta välitön reaktio istunto­salissa

Eduskunta hyväksyi translain äänin 113–69.

Veronika Honkasalo oli ainoa kansanedustaja, joka tuuletti istuntosalissa äänestystuloksen julistamisen jälkeen.

1.2. 16:13

Translaki herätti ja herättää suuria tunteita, mutta eduskunnassa translain hyväksyminen otettiin puolin ja toisin maltillisesti vastaan.

Äänetys oli istunnon aluksi ja muutaman minuutin äänestysten jälkeen kansanedustajat alkoivat poistua salista. Äänestystuloksen julkistamisen jälkeen vain yksi kansanedustaja, Veronika Honkasalo (vas) iloitsi avoimesti tuloksesta perinteisin käsituuletuksin.

Äänestyksen jälkeen monet vasemmistoliiton kansanedustajat halailivat toisiaan.

Merja Kyllönen ja Mai Kivelä sekä Veronika Honkasalo ja Pia Lohikoski halaivat tosiaan translain hyväksymisen jälkeen.

Jos ilon tai pettymyksen näyttäminen salissa oli hillittyä, kansanedustajien kommentit somessa olivat samaa sorttia.

Translakia kannattivat kaikki vasemmistoliiton, vihreiden, Sdp:n ja Rkp:n kansanedustajat.

– Kiitos jokaiselle joka äänesti tänään lain puolesta. Kiitos kaikille teille, jotka itseänne säästämättä teitte työtä lain puolesta. Tämä päivä on teidän, kansanedustaja Emma Kari (vihr) twiittasi.

– Mikä helpotus kaikille tämän repivän keskustelun jälkeen. Tällaisina päivinä todella huomaa mikä merkitys sillä on, ketkä eduskunnassa istuvat. Työ yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta jatkuu, opetusministeri Li Andersson (vas) päivitti viestinsä.

– Tänään oli tärkeä päivä yhdenvertaisuudelle. Äänellä on merkitystä, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) kirjoitti twiittiinsä.

Äänekkäimmin jo salikeskusteluissa translakin puolesta puhuivat vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajat.

Kokoomukselle ja keskustalle laki oli osin kiusallinen, ja puolueiden kansanedustajien kannat jakautuivat äänestyksessä. Kokoomuksen kansanedustajien selkeä enemmistö, 26, äänesti translain puolesta, kun taas keskustan kansanedustajien niukka vähemmistö oli lain kannalla. Keskustalaisista ”kyllä” äänesti 12 kansanedustajaa.

Kaikki perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit äänestivät translain hyväksymistä vastaan.

Avoimimmin pettymystään purki kenties kansanedustaja Päivi Räsänen (kd).

– Seuraavan eduskunnan on korjattava järjetön sukupuolilaki, erityisesti lapset on suojeltava! Kd eduskuntaryhmä äänesti yhtenäisesti hylkyä esitykselle omaan ilmoitukseen perustuvasta sukupuolilaista. Vihervasemmistolainen ideologia syrjäytti järjen, Räsänen twiittasi.

Perussuomalaisista suhteellisen harva kansanedustaja on translaista kantaa somessa ottanut äänestyksen jälkeen.

– Järjen ääni ei voittanut. Äänestin vaihda sukupuolta ilmoituksella lain hylkäämisen puolesta, kansanedustaja Leena Meri (ps) päivitti Twitterinsä.

Keskustan kansanedustajista juuri kukaan ei ole somessa kommentoinut translain tulosta. Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö, 13 kansanedustajaa halusi hylätä translain.

Kokoomuksessa lain vastustajat siis jäivät vähemmistöön. Yksi kymmenestä vastaan äänestäneistä, Arto Satonen (kok) perusteli, miksi hän ei voinut lakiesitystä kannattaa.

– Pidän toki hyvänä, että lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta luovutaan. Sukupuoli ja sen vaihtaminen ei kuitenkaan voi olla ilmoitusasia, Satonen twiittasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?