Ulkoministeriön virka­mies tyrmää Turkin ulko­ministerin näkemyksen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä

Ulkoministeriöstä sanotaan, että jokainen maa hakee Nato-jäsenyyttä yksin.

Turkin ulkoministeri Cavusoglu sanoi, että Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksien erottaminen toisistaan on hakijamaiden ja erityisesti Naton käsissä.

1.2. 18:32

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoi keskiviikkona, että Turkki ei ole ainakaan tässä vaiheessa erottamassa toisistaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointeja.

Cavusoglu sanoi, että jäsenhakemuksien erottaminen toisistaan on hakijamaiden ja erityisesti Naton käsissä.

Ulkoministeriön poliittisen osaston osastopäällikkö Piritta Asunmaa sanoo, ettei Natoon ole olemassa yhteishakemusta.

– Jokainen maa hakee Nato-jäsenyyttä yksin. Me emme ole tehneet yhteishakemusta, Asunmaa sanoo.

– Olemme hakeneet samaan aikaan ja edistämme jäsenyysprosesseja yhdessä, mutta Suomella on Suomen hakemus ja Ruotsilla Ruotsin hakemus.

Tallinnassa vieraileva Cavusoglu toisti Turkin aiemman kannan, että maalla on vähemmän ongelmia Suomen kanssa, vaikka ulkoministerin mukaan myös siellä on Fethullah Gülenin ja kurdien PKK:n kannattajia.

Etenkään Ruotsin taholta Turkki ei sen sijaan ole nähnyt "vakuuttavia, konkreettisia askeleita" Madridin huippukokouksessa solmitun sopimuksen toimeenpanemiseksi.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu korosti, että Suomen ja Ruotsin mahdollisimman sujuva ja nopea liittyminen Natoon on Viron turvallisuuden kannalta elintärkeä kysymys.

Cavusoglu vakuutti Turkin ymmärtävän niin Viron kuin Suomen ja Ruotsin turvallisuushuolia, mutta muistutti terrorismin olevan Venäjän ohella toinen pääasiallinen uhka Natolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?