Eduskunta hyväksyi translain – katso, miten kukin kansan­edustaja äänesti

Lakiesitys hyväksyttiin äänin 113-69.

Eduskunta hyväksyi translain selkein lukemin. Vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja Mai Kivelä sekä Pia Lohikoski ja Veronika Honkasalo halasivat eduskunnan täysistunnossa.

1.2. 14:02 | Päivitetty 1.2. 16:25

Eduskunta hyväksyi selkein lukemin translain. Translakia kannatti 113 kansanedustajaa, ja lakia vastusti 69 edustajaa. Pois äänestyksestä oli 17 kansanedustajaa.

Jutun lopussa olevasta taulukosta näet, miten kukin kansanedustaja äänesti translaista.

Kaikki paikalla olleet Sdp:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n kansanedustajat äänestivät translain hyväksymisen puolesta.

Kokoomuksen kansanedustajien enemmistö kallistui lain hyväksymisen puolesta. Kokoomuksen edustajat olivat äänin 26–10 lain hyväksymisen kannalla.

Keskusta oli niukasti lain hylkäämisen kannalla. Keskustan kansanedustajista 12 kannatti laki ja 13 edustajaa vastusti.

Yhden edustajat ryhmien kansanedustaja Harry Harkimo (liik) ja Ano Turtiainen (vkk) vastustivat lakiesitystä.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja Mai Kivelä sekä Pia Lohikoski ja Veronika Honkasalo halasivat eduskunnan täysistunnossa.

Uuden lain tavoitteena on vahvistaa henkilön itsemääräämisoikeutta erottamalla sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista.

Hakemus sukupuolen vahvistamisesta perustuisi jatkossa henkilön omaan selvitykseen hänen sukupuolen kokemuksestaan.

Lakiesityksen mukaan sukupuolta voi vaihtaa hakemuksella, ja nykyisessä translaissa oleva vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan.

Uuden hakemuksen sukupuolen vahvistamiseksi voi tehdä aikaisintaan, kun on kulunut yksi vuosi edellisestä sukupuolen vahvistamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?