Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan uuden turvallisuusneuvonantajan nimittämistä saatetaan lykätä seuraavan hallituskauden alkamiseen asti.
– Pitäisin hyvin perusteltuna sitä, että tulevissa hallitusohjelmaneuvotteluissa tuleva hallitus, tuleva pääministeri omalta osaltaan arvioi, onko tällaiselle asiantuntemukselle tarvetta. Itse kyllä näen tällä kokemuksella, että tuollaiselle asiantuntemukselle on tarvetta, Marin kommentoi Sdp:n puoluetoimistolla keskiviikkona.
Keskeiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijat – tasavallan presidentin kanslia, ulkoministeriö ja Pääesikunta – ovat lausunnoissaan tyrmänneet uuden turvallisuuspoliittisen yksikön perustamisen pääministerin alaisuuteen.
Marinin mukaan asiaa arvioidaan lausuntopalautteen pohjalta.
– Itse kyllä näen tällä kokemuksella, että tuollaiselle asiantuntemukselle on tarvetta. Neuvonantaja olisi tullut tulevalle pääministerille, ei suinkaan itselleni tässä tilanteessa. Totta kai vaalit ovat käymättä, ja me tavoittelemme vaalivoittoa. On mahdollista, että sosialidemokraatit on pääministeripuolue myös tulevaisuudessa, Marin totesi.
Marinin valtiosihteeri Henrik Haapajärvi kommentoi tiistaina, ettei lausuntokierroksella ole tullut vastaan mitään sellaista, mikä automaattisesti estäisi asiassa etenemisen.
Haapajärvi vetosi siihen, että eduskunta on hyväksynyt valtioneuvoston kanslialle tämän vuoden budjettiin 1,7 miljoonaa euroa.
Haapajärven mukaan koko raha ei menisi turvallisuuspoliittisen neuvonantajan ja turvallisuusyksikön toimintaan: virkoja olisi kymmenkunta, josta ”turpo-homman” osuus olisi 2–3 virkaa.
Marinin mukaan uusien virkojen taustalla on turvallisuustilanteen kiristyminen.
– Geopolitiikassa on ilmapiiri kiristymään päin, ja kaikki tämä on johtanut siihen arvioon, että myös pääministerin lähelle tarvitaan entistä enemmän asiantuntemusta liittyen turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin.
Pääesikunnan mielestä puolustusministeriön ja ulkoministeriön asiantuntijat tuottavat jo nykyisellään tarvittavan ulko- ja turvallisuuspoliittisen tiedon ja asiantuntijuuden koko valtioneuvostolle.
Pääesikunta muistuttaa muiden kriitikoiden tapaan siitä, että pääministerin työkaluna on jo tasavallan presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan TP-utva.
– Epäselväksi jää, miten nyt lausunnon kohteena olevat muutokset suhteutuisivat tähän toimivaan toimielimeen. Epäselväksi jää myös, olisiko uuden perustettavan yksikön vaikutus valtion kriisijohtamiseen koordinaatiota vaikeuttava vai edistävä.
Klo 13:17: Päivitetty juttuun Pääesikunnan kommentteja ja muutettu otsikkoa.
Klo 13:59: Lisätty juttuun Marinin ja Haapajärven kommentit.