Professori tyrmää perus­suomalaisten ratkaisun – ”Tämä ei ratkea kotimaisin resurssein”

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajan Jouko Vilmusen mukaan Suomeen tarvitaan koulutettuja maahanmuuttajia.

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajan Jouko Vilmusen mukaan maahanmuuttajien kohdalla täytyy katsoa, mikä on nettovaikutus julkiselle sektorille.

1.2. 20:57

Julkisen talouden näkökulmasta Suomeen tarvitaan koulutettuja maahanmuuttajia, sanoo taloustieteen arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Jouko Vilmunen.

– Me haluaisimme tulokkaita, jotka työllistyisivät mahdollisimman tuottavissa paikoissa, Vilmunen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa maahanmuuttajien kohdalla pitää aina katsoa, mikä on nettovaikutus julkiselle sektorille.

– Maahanmuuttajan kotouttaminen tähän maahan ei ole ilmaista, vaan silloin pitää laskea, että mikä on mahdollinen tulolisä julkisessa sektorissa. Mikä kasvuvaikutus tällä porukalla on, mutta myös mitä kustannuksia siihen liittyy.

Perussuomalaisten mielestä Suomen ei tule sallia työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta, ellei kyse ole koulutetuista henkilöistä korkean lisäarvon työpaikkoihin. Puolue julkaisi maanantaina maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa.

Perussuomalaiset kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että ratkaisu työvoimapulaan löytyy kotimaisesta työvoimasta eli työttömistä työnhakijoista ja osa-aikaisista työntekijöistä.

Vilmunen tyrmää perussuomalaisten esittämän ratkaisun.

– Meillähän on ongelmana se, että työttömät ja työpaikat eivät kohtaa. Mikäli uskotaan yrityksiin ja työnantajiin, kun huudetaan koko ajan ammattitaitoisen työvoiman puutteesta, niin silloin tämä ei ratkea kotimaisin resurssein, Vilmunen sanoo.

Vilmusen mukaan kohtaanto-ongelma työmarkkinoilla on sektorikohtainen. Avoimia työpaikkoja syntyy yrityksiin, joihin ei löydy työntekijöitä työttömistä työnhakijoista.

– Se on tämä ongelma. Sitä tilastot kertovat. Totta kai kouluttamisen kautta voidaan ongelmaan pureutua, mutta se vie aikaa eikä tapahdu yhdessä yössä.

Talouspolitiikan arviointineuvosto julkisti keskiviikkona raporttinsa talouspolitiikasta. Neuvoston mukaan julkisen talouden sopeutustarve on mittava, noin 10 miljardia kahden vaalikauden aikana.

Juttua muokattu 2.2.2023 kello 11.59. Lisätty tieto, että perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisista näkemyksistä kerrottiin tarkemmin tiedotustilaisuudessa ja muutettu otsikon sitaattia ja ingressiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?