Marinin valtiosihteeri murska­kritiikkiä herättäneestä hankkeesta: ”Ei sellaista, mikä estäisi asiassa etenemisen”

Marin ei tänäänkään halunnut kommentoida pääministerin alaisuuteen kaavailtua uutta turvallisuuspoliittista yksikköä.

Pääministeri Sanna Marin ei tänäänkään halunnut kommentoida kova kritiikkiä herättänyttä suunnitelmaa perustaa pääministerin alaisuuteen uusi turvallisuuspoliittinen yksikkö. Marinin valtiosihteerin Henrik Haapajärven mukaan lausuntokierroksella ei ole tullut mitään sellaista, mikä estäisi hankkeen etenemistä.

31.1. 18:10

Kriittisistä lausunnoista huolimatta kiistelty hanke etenee, eikä asetusta olla vetämässä pois.

Uuden turvallisuuspoliittisen neuvonantajan johtaman turvallisuuspoliittisen yksikön asetusvalmistelut jatkuvat ennallaan, murskakritiikistä huolimatta.

– Odotetaan lausuntokierros loppuun ja katsotaan, että tarvitseeko justeerata, pääministerin valtiosihteeri Henrik Haapajärvi (sd) totesi IS:lle.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ei tänäänkään halunnut kommentoida mitään valtioneuvoston kansliaan kaavaillusta uudesta turpo-yksiköstä.

Keskeiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijat – tasavallan presidentin kanslia, ulkoministeriö ja Pääesikunta – ovat lausunnoissaan tyrmänneet uuden hallintohimmelin perustamisen pääministerin alaisuuteen, valtioneuvoston kansliaan.

Puolustusministeriön lausuntoa odotellaan vielä, ja tulossa lienee neljäs täystyrmäys hankkeelle.

Pääministeri Marin ja valtioneuvoston kanslia eivät ole nostamassa käsiään pystyyn ja vetämässä asetushanketta pois.

Marinin valtiosihteeri Haapajärvi vetosi siihen, että eduskunta itse on hyväksynyt valtioneuvoston kanslialle tämän vuoden budjettiin 1,7 miljoonaa euroa: Nato-aikana pääministerin pöydälle tulee enemmän turvallisuuspolitiikan asioita ja siksi valtioneuvoston kansliassa pitäisi vahvistaa turvallisuuspoliittisten asioiden roolia.

– Pitää muistaa, että eduskunta on myöntänyt tähän rahoituksen. Kun pyydetään rahaa, rahaa käytetään siihen tarkoitukseen, mihin sitä on pyydetty.

– Oletusarvo on, että rahat ovat olemassa, ja myös Nato-esityksessä on todettu, että Nato tulee lisäämään valtioneuvoston kanslian tarpeita. En näe, että lausuntokierroksella olisi tullut sellaista, mikä automaattisesti estäisi asiassa etenemisen, Haapajärvi perusteli IS:lle.

Marinin valtiosihteerin Henrik Haapajärven mukaan lausuntokierroksella ei ole tullut ilmi mitään sellaista, mikä automaattisesti estäisi asetuksen etenemistä.

Haapajärven mukaan koko 1,7 miljoonaa euroa ei menisi turvallisuuspoliittisen neuvonantajan ja turvallisuusyksikön toimintaan.

– Virkoja on yhteensä kymmenkunta, mutta tähän turpo-hommaan on ajatuksena, että se olisi 2–3. Se ei olisi kauhean iso, Haapajärvi sanoi.

Hallituspuolueissa on pidetty myös radiohiljaisuutta asiassa, mutta keskustan kansanedustajat Jouni Ovaska ja Joonas Könttä rohkaistuivat tänään liittymään joukkoon, joka ei näe tarvetta perustaa uutta turpo-yksikköä tällä aikataululla ennen vaaleja pääministerin alaisuuteen.

Valtiosihteeri Haapajärven mukaan turvallisuuspoliittisesta neuvonantajasta ja turpo-yksiköstä on puhuttu eri tahojen kanssa viime kesästä lähtien.

– Sekä virkamiestasolla että puoluetasolla. Ei tämä ole tullut salamana kirkkaalta taivaalta.

– Koko idea on syntynyt siitä, että olemme VNK:n sisällä tunnistaneet tarpeen. Ei kukaan muu voi tarvetta tunnistaa kuin VNK itse. Tässä rakennetaan seuraavalle ja seuraaville pääministereille tukea. Ei tämä ole Sanna Marinin henkilökohtainen avustajalisä, vaan pääministeri-instituutiolle tuleva tuki, Haapajärvi sanoi.

Pääministeri Marin ja hallitus joutuvat lähipäivinä ottamaan kantaa siihen, viedäänkö asetus maaliin vai ei. Asetus pitäisi olla voimassa kuukauden kuluttua, maaliskuun alusta lähtien.

Koska keskeiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijat ovat tyrmänneet uuden, pääministerin alaisen turvallisuuspoliittisen yksikön perustamisen tällä valmistelulla tarpeettomana, Sdp:n hallituskumppaneiden voi olla vaikea hyväksyä hankeen viemistä loppuun saakka.

Pääministeri Marin esikuntineen on ainakin toistaiseksi pitämässä tiukasti kiinni uuden turvallisuuspoliittisen yksikön perustamisesta Valtioneuvoston kansliaan. Asiasta vaiennut Marin joutunee vastaamaan turpo-kysymyksiin vihdoin huomenna keskiviikkona, kun Sdp esittelee toimittajalauman edessä talouspoliittisen ohjelmansa huhtikuun eduskuntavaaleihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?