Hallituksen sähkötuesta tyly arvio – kohdentuu hyvätuloisille, valmisteltiin hätäisesti

Neuvosto toivoo hallituksen korjaavan sähkötukea koskevaa esitystään.

Hallituksen sähkötukitoimien hintalapuksi on arvioitu yli 800 miljoonaa euroa.

31.1. 16:04

Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut lausuntonsa hallituksen sähköhyvitystä koskevasta esityksestä. Sähköhyvitys on tarkoitus maksaa kotitalouksille takautuvasti marras-joulukuun sähkölaskusta.

Neuvoston arvio hyvitystä koskevasta lakiesityksestä on tyly.

– Lakiehdotuksessa ei perustella riittävästi, miksi hyvitys kohdentuu pääosin hyvätuloisille kotitalouksille, neuvosto sanoo tiedotteessaan.

Neuvosto arvostelee hallitusta myös sähköhyvityksen hätäisestä valmistelusta.

– Sähkönhinnan poikkeuksellinen nousu on ollut odotettavissa jo viime keväästä lähtien. Poliittisessa päätöksenteossa ja virkamiesjohdossa olisi pitänyt ennakoida tulevaa tilannetta ja arvioida ajoissa erilaisia skenaarioita.

Hallitus on luonut kaiken kaikkiaan neljä erilaista tukimallia, joista kansalaiset voivat saada helpotusta sähkölaskuihinsa.

Näihin lukeutuvat vielä valmistelussa olevan kertakorvauksena maksetun sähkötuen lisäksi sähkön arvonlisäveroalennus, verottajan sähkövähennys ja Kelan sähkövähennys pienituloisille.

Jos hallitus olisi varannut sähkötukea koskevalle valmistelulle enemmän aikaa, olisi tuki neuvoston mielestä voitu kohdentaa paremmin tukea kipeimmin tarvitseville, eikä kaikkia tukimuotoja olisi tällöin välttämättä edes tarvittu.

Neuvoston mielestä lakiehdotuksessa pitäisi myös arvioida, miten sähkötuen valmistelu vaikuttanut sähkömarkkinoiden toimintaan.

– Onko mahdollista, että sähköä tarjoavat yritykset eivät ole alentaneet hintojaan, jotta ne voisivat saada maksimaalisen hyvityksen valtiolta, neuvosto kysyy tiedotteessaan.

Arviointineuvosto suosittelee hallitusta korjaamaan esitysluonnostaan, ennen sen esittämistä eduskunnalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?