Suomen Nato-hakemuksen tiellä on ollut monenlaista mutkaa, kun Turkin ja Ruotsin välit ovat tulehtuneet viime viikkojen aikana.
Suomi ja Ruotsi hakevat samaan aikaan sekä vahvasti yhdessä Natoon. Nyt Suomi on kuitenkin saanut jonkin asteista vihreää valoa, kun taas Ruotsin Turkki pyrkii jättämään rannalle.
Yllä olevalla videolla suomalaiset kertovat mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen liittyä Natoon ilman Ruotsia.
Myöskään Unkari ei ole vielä ratifioinut Suomen tai Ruotsin hakemuksia, mutta Unkarin ja jäsenyyttä hakevien maiden välille ei ole vielä ehtinyt muodostua kitkaa, kuten Turkin kanssa on käynyt.
Turkki esitti jo hakemusten aluksi vaatimuksia sekä Suomelle että Ruotsille. Pahimmat ongelmat ovat olleet pääasiassa Ruotsin kanssa, ja viime viikot ovat kaataneet bensaa liekkeihin toden teolla.
Näin tapahtumarikas Nato-tammikuu on edennyt:
11.1.–13.1. Erdogania esittävä nukke heilui narusta Tukholmassa – Turkki raivostui
Turkki raivostui pahanpäiväisesti, kun Tukholman kaupungintalon edustalle ripustettiin roikkumaan Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittävä nukke keskiviikkona 11.1.
Nukke roikkui jaloistaan sidottuna pää alaspäin. Se laskettiin maahan nopeasti, mutta selkkaus oli valmis. Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin Turkin vierailu päädyttiin siirtämään.
– Reaktiot Turkissa ovat tulleet niin voimakkaiksi, että vierailuni olisi jäänyt negatiivisten reaktioiden varjoon. Sen takia vierailu oli parempi siirtää myöhempään ajankohtaan, Norlén sanoi Aftonbladetille.
Erdogania esittävä nukke roikkui Tukholmassa.
14.1. Turkki: Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi vie vielä ainakin puoli vuotta
Turkki ilmoitti heti nukke-episodin jälkeen, ettei Ruotsin kannata odottaa Nato-jäsenyyttä vielä puoleen vuoteen.
15.1. Erdoganin uusi vaatimus: Suomen ja Ruotsin luovutettava 130 ”terroristia”
Päivää myöhemmin Erdogan esitti Suomelle ja Ruotsille vaatimuksen, jonka mukaan maiden olisi luovutettava 130 ”terroristia” Turkkiin, jotta maiden Nato-jäsenyydet hyväksyttäisiin.
Turkin median mukaan Erdogan vaatii myös Ruotsia ryhtymään toimiin Turkkia solvanneen nukkeskandaalin takana olevaa ryhmää vastaan.
18.1. Naton Stoltenberg luottavaisena Turkin suhteen
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ilmaisi tapahtumarikkaan viikon jälkeen luottamuksensa sille, että Turkki tulee hyväksymään Suomen ja Ruotsin osaksi sotilasliittoa. Samalla hän muistutteli, että maiden hakemusprosessi on edennyt historiallisen nopeasti.
21.1. Äärioikeistolaispoliitikko poltti Koraanin Turkin suurlähetystön lähellä Tukholmassa
Tanskalais-ruotsalainen äärioikeistolaispoliitikko Rasmus Paludan aiheutti tähän asti pahimman raon Turkin ja Ruotsin välille polttamalla Koraanin lähellä Turkin suurlähetystöä. Tempausta seurasi vain pieni yleisö, mutta se sai oitis suuren huomion Turkissa.
Itse polttamisen lisäksi Turkissa suututtiin siitä, että poliisi salli sen tapahtuvan sekä suojasi tapahtumaa.
Rasmus Paludan polttamassa Koraania Tukholmassa.
23.1. Erdogan: Ruotsi ei voi enää odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen
Turkin presidentti Erdogan lausui Paludanin tempauksen jälkeen Ruotsissa pelätyt sanat.
– Ne, jotka sallivat jumalanpilkan suurlähetystömme edessä, eivät voi enää odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen, Erdogan sanoi.
24.1. Haavisto sanoo ensin, että Suomen hakemus saattaa edetä ilman Ruotsia – toteaa myöhemmin aikalisän hakemusprosessiin
Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto totesi 24.1. Ylen aamuisessa haastattelussa, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen Nato-jäsenhakemuksen edistämistä Ruotsin kanssa yhtä aikaa, jos Ruotsin hakemus tyssää pidemmäksi aikaa.
Noin pari tuntia myöhemmin Haavisto ilmoitti, että Nato-neuvotteluissa tarvitaan aikalisä ”pariksi viikoksi”. Haaviston aiemmat kommentit ehtivät kuitenkin jo nostattamaan kohua.
Ulkoministeri Pekka Haavistolla on ollut tammikuussa kiire.
24.1. Niinistö: Nato-asiassa on odotettava Turkin vaaleja
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan näyttää siltä, että Nato-jäsenyyden osalta täytyy odottaa vaalien järjestämistä Turkissa. Niinistön mukaan asian suhteen täytyy ottaa rauhallisesti.
27.1. Paludan poltti jälleen Koraanin – Turkki kutsui Tanskan suurlähettilään puhutteluun
Rasmus Paludan jatkoi Koraanin polttamistempauksiaan, tällä kertaa pyhä kirja paloi Kööpenhaminassa. Hän on uhonnut polttavansa Koraaneja joka viikko niin kauan kunnes Turkki päästää Ruotsin Naton jäseneksi.
Tanskan Turkin-suurlähettiläs kävi perjantaina puhuteltavana Turkin ulkoministeriössä ”Koraania vastaan tehtyjen hyökkäysten” takia. Tiedon vahvisti uutistoimisto Ritzaun mukaan Tanskan ulkoministeriö.
29.1. Erdogan voisi olla valmis hyväksymään Suomen Natoon
Turkin presidentti Erdogan on mahdollisesti valmis ratifioimaan Suomen Nato-jäsenyyden, kertoi AFP.
– Voimme mahdollisesti antaa erilaisen viestin Suomesta, jos se on tarpeen. Ruotsi järkyttyy, kun annamme erilaisen viestin. Mutta Suomen ei tulisi tehdä samaa virhettä, Erdogan sanoi Anadolu-uutistoimiston mukaan puhuessaan sunnuntaina.
30.1. Turkin ulkoministeri kannattaa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten erillistä käsittelyä
Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu totesi maanantaina, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnissa voidaan edetä eri tavalla.
– Jos Nato ja nämä maat (Suomi ja Ruotsi) tekevät sellaisen päätöksen, Turkki voi arvioida hakemukset erikseen. Ensin Naton ja näiden maiden on kuitenkin tehtävä päätös, Cavusoglu sanoi Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan.
– Minusta olisi oikeudenmukaista tehdä ero ongelmallisen ja vähemmän ongelmallisen maan välillä, ulkoministeri jatkoi.
Turkin ulkoministeri jatkoi Erdoganin aloittamalla linjalla.
30.1. Haavisto kommentoi Turkin johdon Suomi-myönteisiä ulostuloja – Niinistö soitti Stoltenbergille
– Lausunto kuvastaa varmasti sitä, että Turkin kanssa on menty Nato-prosessissa eteenpäin, ja että siellä on tarvittaessa valmius tarkastella ratifiointia tarvittaessa nopeastikin, ulkoministeri Haavisto kommentoi.
Haavisto kertoi puhelimen käyneen kommenttien ilmenemisen jälkeen kuumana Ruotsin, Turkin ja Naton suuntaan. Presidentti Niinistö kertoi itse maanantaina käyneensä ”pikaisen” puhelinkeskustelun Naton pääsihteeri Stoltenbergin kanssa.
– Tiivis yhteydenpito jatkuu, Niinistö kirjoitti Twitter-tilillään.