Nämä 32 julkisuudesta tuttua henkilöä pyrkivät eduskuntaan

Etenkin kokoomus on haalinut ehdokaslistoilleen julkisuudesta tuttuja henkilöitä.

Karalahti, Harkimo, Toveri, Nieminen, Päivärinta, Rämet, Lehtonen, Ahde. Muun muassa nämä kahdeksan tunnettua henkilöä ovat ehdolla eduskuntaan huhtikuun vaaleissa.

31.1. 6:30

Eduskuntavaaleihin on aikaa parisen kuukautta – IS kävi läpi ehdokaslistat, ja listoilta löytyi kaikkiaan 32 julkisuudesta tunnettua henkilöä.

Tälle IS:n listalle kelpasivat IS:n sivuilla useampaan kertaan esiintyneet tai haastatellut ihmiset, jotka eivät ole aiemmin politiikkaa työkseen tehneet.

Puolueista etenkin kokoomus on haalinut riveihinsä äänestäjille uusia, mutta muista yhteyksistä tuttuja ehdokkaita. Kolmannes, 11 tämän listauksen nimistä on kokoomusehdokkaita.

Ukrainan sodan ja koronakriisin asiantuntijat ovat uusi ehdokasjoukko.

Ex-sotilaat ovat kokoomuksen ehdokkaita. Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg on ehdolla Helsingissä. Uudenmaan listalta löytyvät niin pääesikunnan ex-tiedustelupäällikkö Pekka Toveri kuin sotatieteen tohtori Jarno Limnell, joka on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa.

Venäjän hyökkäyssodan kommentaattoreina kunnostautuneet Pekka Toveri, Jarmo Lindberg ja Jarno Limnell ovat kaikki kokoomuksen ehdokkaina kevään eduskuntavaaleissa.

Koronakriisin asiantuntijoista Husin logistiikkajohtaja Lasse Lehtonen (kok) yrittää eduskuntaan Uudeltamaalta ja Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet (vihr) Oulun vaalipiiristä.

Koronakriisistä tutut asiantuntijat. Mika Rämet on vihreiden ehdokas Oulun vaalipiirissä, Lasse Lehtonen kokoomuksen ehdokas Uudellamaalla.

Urheilijoista tänä keväänä liikkeelle ovat lähteneet etenkin koripalloilijat.

Susijengin ex-valmentaja Henrik Dettman on Rkp:n ehdokas Uudellamaalla, Susijengin ex-kapteeni Shawn Huff vihreiden ehdokas Helsingissä.

Susijengin ex-kapteeni Shawn Huff (vihr) lopetti uransa viime syksyn EM-kisoihin ja tähyää nyt Helsingistä Arkadianmäelle. Susijengin ex-valmentaja Henrik Dettman (r) kisailee äänistä Uudellamaalla. Hämeessä ehdolla on Namika Lahden ex-takamies Teemu Laine (vihr), joka voitti urallaan kaksi SM-kultaa ja pelasi seitsemän A-maaottelua.

Jalkapallopiireistä löytyy kaksi ehdokasta.

Turun Interin ex-hyökkääjä Timo Furuholm (vas) on ehdolla Varsinais-Suomessa. Furuholm pelasi urallaan 10 A-maaottelua ja on Veikkausliigan historiassa (vuodesta 1990 lähtien) kaikkien aikojen maalintekijätilastossa sijalla seitsemän. Valmentaja Juha Malinen (kok) kamppailee eduskuntapaikasta Oulun vaalipiirissä.

Timo Furuholm lopetti jalkapallouransa syksyllä 2021. Juha Malinen on viimeksi valmentanuut alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta.

Aktiiviurheilijoista ehdokkaana on painonnostaja Anni Vuohijoki (liik). Hän oli otsikoissa Pekingin talvikisojen jälkeen häirintäkohun vuoksi, joka kuivui kasaan asianomistajien puuttuessa. Vuohijoen kanssa samalla Liike Nytin Helsingin listalla on myös ex-jääkiekkoilija Jere Karalahti, joka oli urallaan julkisuudessa niin hyvässä kuin pahassa.

Ex-pikaluistelija Mika Poutala on moninkertainen olympiakävijä, ja hän oli lähellä mitalia olympia- ja MM-kisoissa, EM-kisoista hän sai kaksi hopeaa. Aktiiviurallaan Poutala edusti Helsingin Työväen Luistelijoita, mutta on kristillisdemokraattien ehdokkaana Uudellamaalla.

Yleisurheilun Helsingin EM-kisoissa 2005 pronssimitalille pituushypyssä yltänyt Tommi Evilä (kok) yrittää ponnistaa eduskuntaan Pirkanmaalta.

Ex-pikaluistelija Mika Poutala, ex-jääkiekkoilija Jere Karalahti, ex-pituushyppääjä Tommi Evilä ja aktiivipainonnostaja Anni Vuohijoki yrittävät huhtikuun vaaleissa uutta uraa eduskunnassa.

Ja varttuneemmat jääkiekon seuraajat muistavat 80-luvun ja 90-luvun alun HPK:n Mika Lartaman, joka on perussuomalainen ehdokas Hämeessä.

Näyttelijöistä eduskuntaan halajaa Riku Nieminen (vas). Esimeriksi Putouksesta, Heikoin lenkki -ohjelmasta ja Juice-elokuvasta tuttu Nieminen on ehdolla Helsingissä.

Näyttelijä Riku Nieminen yrittää uutta uraa poliitikkona vasemmistoliiton ehdokkaana Helsingissä.

Tunnettuja toimittajia ehdokkaista on kaksi: Susanne Päivärinta (kok) Uudellamaalla ja Pauli Aalto-Setälä (kok) Varsinais-Suomessa. Päivärinta oli vuosikaudet Ylen tv-toimittaja, joka siirtyi kuutisen vuotta sitten Iltalehteen. Aalto-Setälä tuli tunnetuksi Hyvät, pahat ja rumat -ohjelman juontajana ja hän toimi pitkään mediatalojen johtotehtävissä.

Toimittajina meritoituneet Susanne Päivärinta ja Pauli Aalto-Setälä ovat kokoomuksen ehdokkaita, kuten yhdeksän muuta julkisuudesta tunnettua ehdokasta.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen entisiä puheenjohtajia ehdolla on peräti kaksi: SAK:n ex-puheenjohtaja Lauri Lyly (sd) Pirkanmaalla ja Akavan ex-puheenjohtaja Sture Fjäder (kok) Uudellamaalla.

Suomen Yrittäjien ex-puheenjohtaja Jyrki Mäkynen (kok) mielii eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä.

Järjestöjohtajat ehdokkaina. Akavan ex-puheenjohtaja Sture Fjäder, SAK:n ex-puheenjohtaja Lauri Lyly ja Suomen Yrittäjien ex-puheenjohtaja Jyrki Mäkynen ovat kaikki ehdolla kevään vaaleissa.

Ammattiyhdistyksessä toimi myös Hilkka Ahde (sd) AKT:n viestintäpäällikkönä, Ahde on edesmenneen kansanedustajan ja ministerin Matti Ahteen leski.

Hilkka Ahde oli ehdolla myös kuntavaaleissa 2021 Helsingissä ja pääsi valtuustoon.

Ehdokaslistoille on päätynyt muitakin kuin lääketieteen ja sodan asiantuntijoita.

Ulkopolitiikan ja etenkin Venäjän asiantuntijana profiloitunut Aleksanteri-instituutin ex-johtaja Markku Kivinen (vas) on ehdolla Helsingissä. Toinen Helsingin emeritusprofessoriehdokas on Jukka Kekkonen (sd), joka on tunnettu oikeustieteen kommentaattori.

Valtiotieteen tohtori, useita kirjoja kirjoittanut ja monessa mukana ollut ex-keskustalainen Alpo Rusi (liik) on Uudenmaan ehdokas.

Talouskeskusteluun aktiivisesti osallistunut ekonomisti Sanna Kurronen (lib) päätti puolestaan ryhtyä Uudellemaalle liberaalipuolueen ehdokkaaksi.

”Päivystävä eläinfilosofi”, eläimiä koskeviin eettisiin kysymyksiin perehtynyt Turun yliopiston dosentti Elisa Aaltola (vihr) tähtää eduskuntaan Varsinais-Suomesta. Hän on eläinkeskustelun lisäksi osallistunut somekeskusteluihin, joissa hän on puolustanut veljeään, Upin johtajaa Mika Aaltolaa.

Tositv:stä tunnetuksi on tullut kolme eduskuntavaaliehdokasta.

Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström (kok) nousi isompaan julkisuuteen Diili-ohjelman neuvonantajana, ja on peräti kuudes tässä jutussa mainittu kokoomuksen Uudenmaan ehdokas.

Useampaan tositv-ohjelmaan osallistunut Amanda Harkimo (liik) ja Idols-kilpailusta 2007 esiin ponnistanut Kristian Meurman (liik) ovat ehdolla Uudellamaalla.

Amanda Harkimo on esiintynyt useammassa tositv-ohjelmassa, Noora Fagerström tuli tunnetuksi Diili-ohjelman neuvonantajana ja Kristian Meurman ponnahti yleisön tietoisuuteen Idols-kilpailussa 2007.

Toinen laulajana tunnetuksi tullut ehdokas Kikka Laitinen (vihr) kiertää vaalikenttiä Hämeessä.

Unohtaa ei sovi myöskään takavuosien television Remontti-Reiskaa: Jorma Piisinen (ps) on Uudenmaan ehdokkaita.

Jorma Piisinen oli ensimmäisten aluevaalien perussuomalaisten ääniharava Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella.

Puolueiden listoilla on vielä jonkin verran tilaa viime hetken ehdokkaille. Ehdokaslistat menevät kiinni noin kolmen viikon päästä, helmikuun 21.päivä.

Eduskuntavaalit pidetään 2. huhtikuuta.

Juttua korjattu 31.1. kello 14.43. Amanda Harkimon vaalipiiri on Uusimaa, ei Helsinki, kuten aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?