Erdoganin kommentit saivat puhelinlinjat kuumiksi, myös Niinistö heräsi – Haavisto paljasti, mitä kulissien takana tapahtui

Ulkoministerin mukaan yksi vaihtoehto on, että Turkki ratifioisi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ennen toukokuun parlamenttivaaleja.

30.1. 17:58

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kommentoi maanantaina pidetyssä mediatilaisuudessa Suomen ja Ruotsin Nato-prosessia sen jälkeen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan oli todennut, että Turkki voisi hyväksyä Suomen jäsenyyden ennen Ruotsia.

Aihetta varsin varovaisesti kommentoinut Haavisto sanoi Suomen näkevän Erdoganin lausunnon positiivisena merkkinä keskustelun etenemisestä.

– Lausunto kuvastaa varmasti sitä, että Turkin kanssa on menty Nato-prosessissa eteenpäin, ja että siellä on tarvittaessa valmius tarkastella ratifiointia tarvittaessa nopeastikin.

Lue lisää: Turkin ulkoministeri kannattaa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten erillistä käsittelyä

Tilaisuudessa Haavisto myös avasi eilisiä keskusteluja, jotka käynnistyivät Erdoganin uutisoitujen kommenttien jälkeen. Kommentteja seurasi melkoinen puhelinrumba, johon osallistui Suomen, Ruotsin ja Turkin valtionjohtoa korkeinta tasoa myöten.

– Olimme aktiivisessa yhteydessä Turkkiin, presidentin kansliasta oltiin erikseen Turkin presidentin kansliaan yhteydessä. Itselläni oli puhelinkeskustelu Turkin ulkoministerin (Mevlüt) Cavusoglun kanssa, ja saimme vahvistuksen sille, että tällaista keskustelua Turkissa käydään.

Sunnuntai-iltana levinneistä uutisista alkaneet keskustelut venyivät myöhään yöhön.

Haaviston mukaan ensimmäisenä selvitettiin, pitikö Erdoganin lausunnosta uutisoinut lähde paikkansa. Hän kertoi keskustelleensa illalla myös Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin kanssa.

– Meillä oli yhteyksiä myös Natoon. Viimeinen puhelu taisi olla yöllä kello 1.30. Myös tänään tasavallan presidentti on ollut aktiivinen, ja soittanut muun muassa Naton pääsihteerille.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi itse maanantaina käyneensä ”pikaisen” puhelinkeskustelun Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa.

– Tiivis yhteydenpito jatkuu, Niinistö kirjoitti Twitter-tilillään.

Lue lisää: Sauli Niinistö ja Jens Stoltenberg ottivat pikapuhelun

Niinistö sanoi myös Helsingin Sanomille, että Suomi otti ”välittömästi” yhteyttä Turkkiin Erdoganin kommenttien jälkeen. Presidentin mukaan Erdoganin kommentit eivät muuta Suomen linjausta pyrkiä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa.

– Nämä kommentit edustavat Turkin muuntuvan retoriikan kehittymistä, ja se arvo niillä tässä vaiheessa on. Jotenka me pysymme linjallamme, Niinistö sanoi.

Suomen ja Ruotsin jäsenyyden eteneminen kiinnostaa luonnollisesti myös muita Nato-maita. Keskustelu asiasta jatkunee tällä viikolla Tallinnassa, jonne Turkin ulkoministeri Cavusoglun on määrä saapua keskiviikkona.

Haaviston mukaan toiveena on koko ajan ollut, että Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon yhtä aikaa. Tätä ovat painottaneet myös sekä Nato organisaationa että sen jäsenmaat.

– Tämän yhdessä etenemisen vuoksi on tehty viimeisen kymmenen kuukauden aikana systemaattista työtä niin valtiojohdon kuin virkamiesten tasolla. Ruotsi on meille läheisin yhteistyökumppani turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa, eikä tältä osin linja ole muuttunut.

Suomi, Ruotsi ja Turkki ovat laatineet Nato-jäsenyyksien ratifioinnin pohjaksi yhteisymmärrysasiakirjan, jonka ehtojen täyttämisessä erityisesti Turkilla ja Ruotsilla on ollut erimielisyyksiä.

Haavisto sanoi tilanteen heijastuvan myös Erdoganin eilisessä lausunnossa.

– Haluan korostaa, että Suomi suhtautuu Turkin huoliin terrorismin torjunnasta erittäin vakavasti. Erilaisilla provokaatioilla voi olla ratifioinnin aikataulua hidastuttava vaikutus.

Turkin ratifioinnin mahdollista aikataulua Haavisto kommentoi sanomalla, että heinäkuussa Vilnassa järjestettävä Naton huippukokous on edelleen tärkeä etappi, jossa viimeistään Suomen ja Ruotsin toivotaan pääsevän Naton jäseniksi. Haaviston mukaan yksi vaihtoehto on, että Turkin ratifiointi tapahtuisi ennen maassa toukokuussa järjestettäviä vaaleja.

Turkin ja Ruotsin välejä ovat heikentäneet Ruotsissa järjestetyt protestit, joissa on poltettu Koraani ja roikotettu Erdogania esittämää nukkea.

– Nämä ovat olleet onnettomia tapauksia Ruotsissa, Haavisto totesi.

Provokaatioista puhunut Haavisto sanoi, että vaikka teot ovatkin mielipiteenvapauden piirissä, voi pienilläkin symbolisilla tapahtumilla olla valtava merkitys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?