Sauli Niinistö ja Jens Stoltenberg ottivat pikapuhelun

Tiivis yhteydenpito Suomen ja Naton välillä jatkuu.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja presidentti Sauli Niinistö.

30.1. 11:27 | Päivitetty 30.1. 11:38

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi maanantaina käyneensä pikaisen puhelinkeskustelun Naton pääsihteerin, Jens Stoltenbergin kanssa. Puhelun aiheena oli Suomen ja Ruotsin jättämien Nato-jäsenhakemuksien tilanne.

– Tiivis yhteydenpito jatkuu, Niinistö twiittasi.

Suomen ja Ruotsin jättämien Nato-jäsenhakemusten tilanne nousi entistäkin kuumemmaksi perunaksi sunnuntaina kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan totesi, että Turkki saattaisi menetellä eri tavoin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemusten ratifioinnin suhteen. Hän antoi ymmärtää, että Turkki voisi olla valmis ratifioimaan Suomen Nato-jäsenyyden, mutta Ruotsin ei.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden eteneminen odottaa Turkin lisäksi myös Unkarin hyväksyntää. Turkki ja Unkari ovat viimeiset Nato-maat, jotka eivät ole vielä hyväksyneet uusien jäsenten ottamista puolustusliittoon.

Presidentti Niinistö kertoi maanantaina Helsingin Sanomille Suomen ottaneen ”välittömästi” yhteyttä Turkkiin sen jälkeen, kun Erdogan kommentoi Suomen Nato-jäsenyyttä. Yhteyttä Suomen ja Turkin välillä on pidetty presidentin kanslian ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kautta.

Niinistön mukaan Erdoganin kommentit eivät muuta Suomen linjausta pyrkiä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa.

–  Nyt ei kannata lähteä niistä kommenteista, joissa on selviä ”mahdollisesti”-sanoja ja ehdollistamisia. Turkin kokonaisuus ei ole tällä kommentilla muuttunut, ja me pysyttelemme edelleen linjassamme, presidentti sanoi Helsingin Sanomille.

Presidentin mukaan osa Suomen hyödyistä Naton jäsenenä tulee myös sitä kautta, että Ruotsi on jäsenenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?