Kokoomus­johto paljastaa kynnys­kysymyksensä sdp:n ja perus­suomalaisten suhteen – ”PS:n lista on samanlainen kuin demareilla”

Perussuomalaiset ja Sdp saavat kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta, varapuheenjohtajalta Antti Häkkäseltä ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Kai Mykkäseltä runtua tietyistä asioista. Mitään puoluetta ei haluta sulkea pois tulevissa hallitusneuvotteluissa.

IS Kysyi kokoomuksen vaaliristeilyllä puolueen puheenjohtajalta Petteri Orpolta, varapuheenjohtajalta Antti Häkkäseltä ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Kai Mykkäseltä kynnyskysymyksistä tulevissa hallitusneuvotteluissa sdp:n ja perussuomalaisten suhteen.

29.1. 14:13

Jos kokoomuksesta tulisi seuraava pääministeripuolue, olisiko tuleva hallituspohja sinipuna-, vai porvarihallitus?

Tähän polttavaan kysymykseen kokoomuksen puoluejohto on ollut haluton vastamaan ennen vaaleja. ”Ensin vaalitulos, sitten neuvotellaan”, tulee kuin apteekin hyllyltä aina, kun kysymyksen esittää puoluejohdolle.

Välien lämmittelystä perussuomalaisten kanssa on kuiskittu eduskunnan käytävillä. Yhteinen sävel voisi löytyä. Toisaalta kokoomus voisi lyödä hynttyyt yhteen myös Sdp:n kanssa. Neuvottelut olisivat joka tapauksessa vaikeat.

Mahdollisuudet vaikuttavat olevan aidosti auki.

IS kysyi kokoomuksen vaaliristeilyllä puolueen puheenjohtajalta Petteri Orpolta, varapuheenjohtajalta Antti Häkkäseltä ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Kai Mykkäseltä kynnyskysymyksistä tulevissa hallitusneuvotteluissa sdp:n ja perussuomalaisten suhteen.

Kaikki vastasivat, että vielä on liian aikaista vetää linjoja tulevan hallituspohjan suhteen.

– Jos tässä vaiheessa olisi selvä hallituskokoonpanovaihtoehto, joka kykenisi laittamaan asiat kuntoon, saattaisin sanoa sen, Häkkänen sanoo.

Selvää puoluejohdolle on se, että seuraavan hallituksen pystyttävä ”väristä riippumatta” uskottavasti laittamaan talous kuntoon.

Antti Häkkäsen mukaan tarvitaan säästöjä ja koviakin työllisyyspäätöksiä, jotta saadaan rahat riittämään.

– En ota ihan selvää, onko perussuomalaiset tähän oikeasti valmiita, mutta en kyllä ota selvää siitäkään, onko sdp valmis, Häkkänen sanoo.

Hänen mukaansa nyt näyttää siltä, että perussuomalaisilla olisi valmiutta konkreettisiin työllisyyspäätöksiin. Risujakin hän lykkää perussuomalaisten suuntaan.

– Ulkomaalaista työvoimaa, ei valmiutta. Ansiosidonnaisuuden porrastus, ei näköjään valmiutta. Paikallinen sopiminen, ei valmiutta. Kysymys kuuluu, että mitä työllisyyskeinoja perussuomalaiset sitten kannattavat? Perussuomalaisten lista on samanlainen kuin demareilla: enemmän sanotaan ei kaikelle, kuin kerrotaan, miten omilla keinoilla edettäisiin, Häkkänen tylyttää.

Sdp puolestaan saa Häkkäseltä runtua ”huolettomasta velaksi elämisestä”.

– Sdp:llä ei näytä olevan huolta huomisesta. Tämä on kokoomukselle aivan kynnyskysymys. Ei voi perustaa hallitusta, joka jatkaa huoletonta velaksi elämistä. Odotan jonkinlaista valkoista savua sdp:n puoluejohdolta siitä, että velkaantuminen otetaan vakavasti – sekä konkreettisia keinoja.

Kai Mykkänen sanoo, että kokoomukselle tuleva hallituspohja ei ole kiinni puolueesta, vaan ”puhtaasti ohjelmakysymys”.

Hän myöntää olevan selvää, että joillakin kokoomusaktiiveilla vaaka kallistuu jompaankumpaan suuntaan. Tulevan hallituksen täytyy niin sanotusti kestää merivettä.

– Sdp:n kanssa haaste tulee olemaan se, onko rehellisyyttä sanoa, että nyt täytyy säästää. Perussuomalaisten kanssa haaste tulee olemaan se, onko rehellisyyttä myöntää, että Suomeen tarvitaan lisää tekeviä käsiä. Tarvitaan tuplasti työperäistä maahanmuuttoa, Mykkänen sanoo.

Perussuomalaisten kanssa yhteistyö voisi löytyä esimerkiksi säästöjen välttämättömyydestä.

– Aidosti kuitenkin huolestuin siitä, kun perussuomalaiset ilmaisivat, että tulonsiirtojen kannustinloukuista ei pitäisi puhua. He näkevät niin, että palkkojen pitää nousta niin nopeasti, että työ kannattaa aina. Se johtaisi realismin nimissä yrittäjyyden ahdinkoon Suomessa, hän ihmettelee.

Toisin sanoen perussuomalaisten kanssa olisi ”tuntumaa talousvastuusta, mutta kysymysmerkille jää, mikä on heidän oma taloussäästölinjansa olisi”.

Petteri Orpo aloittaa vastauksensa lykkäämällä pääministeri Sanna Marinille (sd) lunta tupaan siitä, että tämä sulki jo perussuomalaiset pois tulevista hallitusneuvotteluista.

Orpon mukaan kokoomus löytää jokaisesta puolueesta yhdistäviä ja erottavia tekijöitä. Mitään puoluetta ei pitäisi ennakkoon sulkea pois.

– Uskon, että perussuomalaisten kanssa meitä yhdistäisi huoli Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta ja suomalaisten kotien pärjäämisestä, Orpo pohtii.

Orpo on kuitenkin pettynyt perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran puheisiin siitä, että EU-ero kuuluu edelleen perussuomalaisten puolueohjelmaan.

– Purra toisti taas sen, että heidän tavoitteensa pitkällä aikavälillä on EU-ero. Epävarmassa maailmassa Euroopan unionia tarvitaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Se luo turvaa ja vakautta. EU-ero olisi meille mahdoton asia. Ei Suomella ole mitään muita vaihtoehtoja kuin pysyä EU:ssa, siitä eroaminen olisi vahingollista, Orpo kritisoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?