Kokoomus ei sulje mitään kohdetta säästötoimien ulkopuolelle – näin puolue aikoo leikata 6 miljardia

Kokoomus haluaisi kuitenkin pitää säästötoimilta ”erityissuojelussa” muutamia kohteita. Tavoitteena on 6 miljardin euron säästöt.

29.1. 11:40

Kokoomus julkisti talouspoliittisen ohjelmansa vaaliristeilyllään sunnuntaina.

Puolue ei sulje mitään kohdetta säästötoimien ulkopuolelle. Kokoomuksen tavoitteena on tasapainottaa julkista taloutta ensi vaalikaudella kuudella miljardilla eurolla.

”Erityissuojelussa” se kuitenkin haluaa pitää koulutuksen, puolustuksen, oikeuslaitoksen ja turvallisuuden määrärahat.

– Pitäisi olla rohkeutta ja rehellisyyttä kertoa suomalaisille, mitä säästökeinot ovat, Orpo sanoo. Kokoomus haluaa, että myös muut puolueet kertovat avoimesti säästökeinoistaan.

Verotusta ei haluta kiristää, vaan vaihtoehtoina ovat säästöt ja työllisyyskeinot.

Talouspoliittisessa ohjelmassaan puolue toivoo, että myös muut puolueet sitoutuvat julkisen talouden tasapainottamiseen seuraavan kahden vaalikauden aikana.

Talouskasvua halutaan vauhdittaa, kilpailua edistää ja työllisyysaste nostaa ja työelämä uudistaa. Keinoina mainitaan myös suorat menosäästöt ja rakenteelliset uudistukset, sekä verotuksen painopisteen siirtäminen.

– Hövelille talouspolitiikalle ei ole sijaa, Marttinen sanoo.

Hyvinvointipalveluiden rahoituspohjan vahvistamiseksi tulevalla kaudella valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien taloutta vahvistetaan nettomääräisesti kuudella miljardilla eurolla. Rakenteellisilla työllisyyttä vahvistavilla päätöksillä tavoitellaan 100 000 uutta työllistä.

Kokoomus on sitoutunut TKI-menojen nostamiseen 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta, osaamistason nostamiseen sekä hyvinvointipalveluiden vahvistamiseen esimerkiksi toteuttamalla terapiatakuu.

Panostukset edellyttävät kokoomuksen mukaan menosäästöissä onnistumista.

Toimenpiteinä esitellään indeksijarrut (1 miljardi), yritys- ja elinkeinotuet (0,5 miljardia), julkisen hallinnon tehokkuusohjelma (1 miljardi), julkiset hankinnat ja kilpailutus (0,5 miljardia), asumistuen uudistaminen (0,5 miljardia), laadukkaat ja kustannustehokkaat sosiaali- ja terveyspalvelut (1 miljardi), työllisyysreformien suorat vaikutukset (0,5 miljardia), sekä muut menosäästöt ja rakenteelliset reformit (1 miljardi).

– Sote-palveluista ei haluta leikata, vaan parantaa tuottavuutta, Orpo huomauttaa.

Kokoomus haluaa käynnistää ”koko julkisen talouden tehokkuusohjelman”. Valtion budjetin toimintamenojen ja muiden hallinnon säästöjen ulkopuolelle rajataan maanpuolustuksen, rajaturvallisuuden, sisäisen turvallisuuden, oikeuslaitoksen, sekä tutkimuksen ja koulutuksen toimintamenot.

Verotuksen painopistettä on puolueen mukaan siirrettävä.

Kokoomus haluaa keventää ansiotuloverotusta ja kevennys on kohdistettava kaikkiin tuloluokkiin työnteon kannustimien parantamiseksi. Lisäksi kokoomus haluaa tehdä ansiotuloverotukseen ansiotason nousua vastaavan tarkistuksen vuosittain tai inflaatiota vastaavan tarkistuksen.

Myös kokonaisveroastetta on puolueen mukaan pyrittävä laskemaan tulevan vaalikauden aikana.

Toimenpiteinä mainitaan lisäksi kotitalousvähennys, kulutusverot, veropohjien tiivistäminen ja harmaan talouden torjunta, yritys- ja elinkeinoverotus, yritysten sukupolvenvaihdokset, varainsiirtovero ja TKI-vähennys.

Uutista päivitetty kello 12.18. Lisätty tieto kuuden miljardin tavoitteesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?