Uuden turvallisuuspoliittisen neuvonantajan ja turvallisuuspoliittisen yksikön perustaminen etenee, tyrmäävästä lausuntopalautteesta huolimatta.
Keskeiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijat – ulkoministeriö ja tasavallan presidentin kanslia – eivät nähneet tarvetta uuden turvallisuuspoliittisen yksikön perustamiselle pääministerin alaisuuteen, valtioneuvoston kansliaan.
Presidentin kanslia piti hanketta ylimitoitettuna ja ennenaikaisena, ulkoministeriö ei nähnyt tarpeellisena eikä tarkoituksenmukaisena perustaa Nato-jäsenyyden vuoksi uutta yksikköä valtioneuvoston kansliaan.
Lue lisää: Presidentin kanslia tyrmäsi Marinin hankkeen: Ennenaikainen ja ylimitoitettu
Kolmas keskeinen lausunnonantaja, puolustusministeriö on pyytänyt ja saanut jatkoaikaa lausuntonsa jättämiseen.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) valtiosihteeri Henrik Haapajärven mukaan asetushanke etenee normaalisti, ja lausuntokierroksen jälkeen katsotaan, tarvitseeko asetukseen tehdä muutoksia.
Henrik Haapajärvi.
– Odotetaan rauhassa lausuntokierros ja katsotaan missä olla. Sitten katsotaan, että pitääkö niistä vetää jotain johtopäätöksiä tai muutoksia. Ja homma etenee ihan normaalisti, kuten muussakin päätöksenteossa. Tästä ei pidä tehdä normaalia virantäyttöä ihmeellisempää asiaa, Haapajärvi sanoi.
Asetuksen olisi tarkoitus olla voimassa maaliskuun alusta lähtien, ja eduskunta on hyväksynyt viime vuonna valtioneuvoston kanslialle parin miljoonan euron määrärahan Nato-jäsenyyden vuoksi.
Presidentin kanslian ja ulkoministeriön lisäksi myös moni muu ministeriö on jättänyt lausuntonsa pääministerin alaisuuteen kaavaillusta turvallisuuspoliittisesta yksiköstä ja neuvonantajasta.
Oikeusministeriö ei ottanut kantaa yksikön tarpeellisuuteen, mutta kiinnitti huomion pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan virkamiesoikeudellisesti poikkeavaan asemaan. Oikeusministeriön mielestä tulisi harkita sitä, että turvallisuuspoliittinen neuvonantaja nimitettäisiin virkaansa aina pääministerin toimikaudeksi.
Valtiovarainministeriö otti kantaa lähinnä hallinnolliseen yksityiskohtaan: VM:n mielestä yksikön tehtäväluetteloon lisättyä yhteiskunnallista kestävyysarviointia ei tässä vaiheessa tulisi säätää valtioneuvoston kanslian tehtäväksi.
Sisäministeriö suhtautui hankkeeseen avoimesti, mutta ministeriön mielestä asiaa ei tulisi valmistella kiireellä.
Liikenne- ja viestintäministeriö ei ottanut mitään kantaa uuden turvallisuusyksikön perustamiseen.
Sosiaali- ja terveysministeriö piti uutta, pääministerin alaista turvallisuuspoliittista yksikköä perusteltuna.