Kaikilla helsinkiläisillä peruskoulun luokka-asteilla 6.–9. järjestetään tänä vuonna työpajat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.
Helsingin kaupungin mukaan kyseessä on nuorten ehdotus, joka on äänestetty toteutettavaksi Helsingin osallistuvassa budjetoinnissa OmaStadissa.
Työpajoja vetää sateenkaari-ihmisten ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Setan kouluttamat sateenkaaripajaohjaajat.
Työpajat herättävät huolta osassa poliitikoista.
Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu teki opetusministeri Li Anderssonille (vas) kirjallisen kysymyksen.
– Kaikkia ihmisiä tulee kohdella arvostavasti ja kunnioittavasti, mutta toisin kuin Helsingin kaupunki on linjannut, opetussuunnitelma ei edellytä Setan ja pride-liikkeen ajamaa sateenkaari-ideologiaa, Aittakumpu kirjoittaa kannanotossaan.
Helsingin kaupunki on kertonut linjauksestaan, että vanhemmilla ei olisi oikeutta kieltää lapsiaan osallistumasta työpajoihin, jotka ovat osa opetussuunnitelmaa.
Aittakummun mielestä lapsella pitäisi olla oikeus kieltäytyä työpajoista vakaumuksellisista syistä.
– Helsingin kaupunki ei ole tuonut esiin, että jos vanhemmat kokevat sateenkaarityöpajojen olevan heidän lapselleen sopimattomia, lapsella on uskonnon ja omantunnon vapauden nojalla oikeus olla osallistumatta sateenkaarityöpajaan, hän kirjoittaa.
Samaa mieltä on kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.
Räsäsen mielestä vanhemmilla pitäisi olla oikeus kieltää lasten osallistuminen pajoihin, mikäli sisältö on lapsen vakaumusta loukkaava ja työpajan järjestää edunvalvontajärjestö.
– On huomattava, että tämän ikäiset lapset ovat vielä hyvin herkässä iässä, Räsänen kirjoittaa tiedotteessaan.
Kumpikaan kansanedustajista ei käsittele kannanotoissaan sitä, miten kaikkien lapsien oikeus oppia seksuaalisuuden moninaisuudesta varmistettaisiin, mikäli vanhemmille annettaisiin mahdollisuus kieltää opetus lapseltaan, vaikka tämä itse haluaisi siihen osallistua.
Opetusministeri Anderssonia hiillostettiin sateenkaarityöpajoista myös torstaina eduskunnan kyselytunnilla.
Andersson toi esille, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret joutuvat muita nuoria useammin kouluissa kiusatuiksi. Hänen mukaansa seksuaalista moninaisuutta koskevan ymmärryksen vahvistaminen kouluissa on järkevää ja että on luonnollista, että koulujen opetussisältö myös muuttuu yhteiskunnan muuttuessa. Andersson kuitenkin korosti, ettei hallitus päätä siitä, mitä kouluissa opetetaan.
Opetussuunnitelman mukaan perusopetuksen pitää edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta.
Helsingin kaupunki aikoo järjestää kevään aikana myös opettajille keskustelutilaisuuksia sateenkaariteemoista.
Artikkelia korjattu 27.1.2023 kello 11.03: Jutusta korjattu virheellinen viittaus siitä, että oppositiopoliitikot ovat kritisoineet sateenkaarityöpajoja, koska kritiikkiä esittänyt kansanedustaja Pekka Aittakumpu kuuluu keskustaan.