Presidentin kanslia tyrmäsi Marinin hankkeen: Ennen­aikainen ja ylimitoitettu

Kanslia antoi lausuntonsa valtioneuvoston asetusmuutokseen, jossa kaavaillaan pääministerin alaisuuteen uutta turvallisuuspoliittista neuvonantajaa ja uutta yksikköä.

Tasavallan presidentin kanslia ei näe tarvetta uuden turvallisuuspoliittisen yksikön perustamiseen valtioneuvoston kansliaan pääministerin alaisuuteen.

26.1. 16:29

Tasavallan presidentin kanslia ei näe tarvetta perustaa uutta turvallisuuspoliittista yksikköä pääministerin alaisuuteen.

– Suurin osa Natossa käsiteltävistä asioista on kuulunut ja tulee jatkossakin kuulumaan ulkoministeriön ja puolustusministeriön toimialaan.

– Valmistelun päällekkäisyyden ja tarpeettoman ylimääräisen koordinaatiotarpeen välttämiseksi onkin tärkeää, että mainitusta säädöksestä pidetään jatkossakin tiukasti kiinni, presidentin kansliapäällikön Hiski Haukkalan ja oikeudellisen neuvonantajan Päivi Pietarisen allekirjoittamassa lausunnossa muistutetaan.

Presidentin kanslia tyrmää uuden yksikön perustamisen.

– Nykyinen järjestelmä on toimiva, perustuu selkeään työnjakoon ja vastuisiin ja että yhteistoiminta ulkoministeriön ja puolustusministeriön kanssa toimii sujuvasti ja luotettavasti.

– Näin ollen kanslia ei näe tarpeellisena eikä tarkoituksenmukaisena perustaa Nato-jäsenyyden varjolla uutta yksikköä valtioneuvoston kansliaan, lausunnossa todetaan.

Lausunto muistuttaa, että Nato-aikanakin TP-Utva on keskeisin päätöksentekoelin.

– Keskeiset linjaukset myös Nato-asioita koskien on säännönmukaisesti tehty ja tullaan jatkossakin tekemään tasavallan presidentin puheenjohdolla TP-Utvassa. Nato-jäsenyys ei myöskään muuta sitä, että TP-Utvan sihteeristönä toimii jatkossakin ulkoministeriön Utva-sihteeristö.

Rivien välistä lausunnosta on luettavissa myös suoraa kritiikkiä pääministeri Sanna Marinin (sd) hankkeeseen, jossa vaalikauden loppumetreillä oltaisiin muuttamassa ulko- ja turvallisuuspolitiikan valmistelua, ja pääministerin alaisuuteen valtioneuvoston kansliaan perustettaisiin uusi, turvallisuuspoliittisen neuvonantajan johtama turvallisuuspoliittinen yksikkö.

Presidentin kanslia pitää hanketta ennenaikaisena ja ylimitoitettuna.

– Kaiken kaikkiaan tasavallan presidentin kanslia pitää valtioneuvoston kansliasta annetun asetuksen muuttamista ehdotetussa muodossaan ja laajuudessaan ennenaikaisena ja ylimitoitettuna.

– Ehdotus perustunee todennäköisesti erheelliseen olettamukseen poliittista ohjausta vaativien Nato-asioiden merkittävästä ja jatkuvasta kasvusta, lausunnossa todetaan.

Pyyhkeitä saa myös asetuksen valmistelun ja lausuntojen vastaamisen kiireinen aikataulu.

– Lopuksi kanslia kiinnittää huomiota asetusmuutoksen valmisteluun, joka on tehty kiireellisesti sisäisesti valtioneuvoston kansliassa. Valmistelussa olisi ollut hyvä seurata valtioneuvoston periaatepäätöksenä antamaa säädösvalmistelun kuulemisohjetta mitä tulee esimerkiksi pyydettävien kirjallisten lausuntojen antamiseen varattavaan aikaan, presidentin kanslian lausunto päättyi.

Valtioneuvoston kanslia julkaisi asetusehdotuksensa uudesta turvallisuuspoliittisesta yksiköstä toissa viikon perjantaina, jolloin lausuntoaika alkoi, ja lausuntoaika päättyy tänään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?