Kommentti: Pohjan­maalla on edessä raaka pudotus­peli – keskusta­ministereiden edus­kunta­paikat liipaisimella

Keskustalla on kolme ministeriä Vaasan vaalipiiristä, ja yksikään heistä ei voi olla varma kansanedustajapaikastaan huhtikuun vaaleissa, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.

Keskustalle on todennäköisesti tiedossa kolme paikkaa eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä ja paikoista ovat Mika Lintilän, Mikko Savolan ja Antti Kurvisen, sekä viime kerran ääniharavan Pasi Kivisaaren lisäksi kisailemassa ainakin kaksi kovaa haastajaa.

26.1. 15:43

Yksi eduskuntavaalien jännittävimmistä ja rajuimmista kamppailuista käydään tänä keväänä Vaasan vaalipiirissä.

Keskustalla on kolme ministeriä samasta vaalipiiristä, ja yhdenkään uudelleenvalintaa eduskuntaan ei voi pitää varmana.

Yleensä ministerinpaikka takaa jatkokauden eduskunnassa, mutta huhtikuun 2. päivän iltana elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) ja puolustusministeri Mikko Savola (kesk) saavat tosissaan jännittää kohtaloaan poliittisesta tulevaisuudestaan.

Vaasan vaalipiirissä keskustalla on neljä paikkaa eduskunnassa. Nykyisillä kannatuslukemillaan se on menettämässä yhden paikan vaalipiirissä.

Neljä vuotta sitten keskustan ääniharava Pohjanmaalla oli Pasi Kivisaari, joka kiri niin Lintilän, Savolan kuin Kurvisenkin edelle. Kurvinen sai vaalipiirin viimeisen paikan ja pääsi pienimmällä vertausluvulla eduskuntaan.

Todennäköisesti keskusta saa Vaasan vaalipiiristä kolme kansanedustajaa, joten yksi nykyisestä nelikosta tulisi putoamaan eduskunnasta varmasti.

Kuka? Mahdoton sanoa. Ja voi olla, että arvaamattomat äänestäjät pudottavat toisenkin istuvan kansanedustajan.

Valistuneen arvion mukaan kolmesta keskustapaikasta kamppailee tasaväkisesti kuusi ehdokasta ja ensimmäisen ja kuudennen ehdokkaan äänisaaliilla on eroa vain 500–1 000 ääntä.

Ei ole ennustajaa, joka osaisi sanoa, miten keskustan sisäisessä kamppailussa Pohjanmaalla käy.

Jos kuusi ehdokasta kisaa suhteellisen tasaväkisesti kolmesta paikasta ja selkeää ykkössuosikkia ei ole, yhdenkään läpimeno ei ole kirkossa kuulutettu.

Jos kuusi ehdokasta kisaa suhteellisen tasaväkisesti kolmesta paikasta ja selkeää ykkössuosikkia ei ole, yhdenkään läpimeno ei ole kirkossa kuulutettu.

Keskustalaiset tapaavat äänestää Pohjanmaalla oman kylän tai naapurikylän ehdokasta.

Ehdokkaiden järjestys voi olla mikä tahansa, mutta vaalipäivänä pitäisi päästä kolmen kärkeen eduskuntapaikan varmistamiseksi.

Viime kerran ääniharava Pasi Kivisaari on siviiliammatiltaan rehtori Seinäjoelta. Kivisaari sai 6 594 ääntä, joista Seinäjoelta kertyi liki kaksi kolmasosaa, 4 267.

Kivisaaren kiusaksi Etelä-Pohjanmaan piirin viimeiselle auki olleelle ehdokaspaikalle, samoista äänistä kisailemaan, valittiin niin ikään rehtori Seinäjoelta, Jouko Peltonen. Peltosen ehdokkuus epäilemättä syö Kivisaarelta äänestäjiä. Peltonen on myös Kivisaaren entinen kampanjapäällikkö.

Keskustaehdokkaiden maaliintulojärjestyksestä vaalipäivänä on vaikea tietää.

Elinkeinoministerin salkku nosti neljä vuotta sitten Mika Lintilän osakkeita. Kahdeksan vuotta sitten Lintilä pääsi läpi vaalipiirin viimeisenä ja viidentenä keskustaehdokkaana, neljä vuotta sitten hän oli kepulistan kakkonen.

Lintilä on pienestä Toholammin kunnasta, ja viimeksi hänen saamistaan 6 005 äänestä kotikunnasta tuli rapiat tuhat. Se toki tarkoitti 59:ää prosenttia Toholammin kaikista äänistä.

Tällä kertaa ministerinsalkku ei voi nostaa kaikkien kolmen ministerin osakkeita.

Tällä kertaa ministerinsalkku ei voi nostaa kaikkien kolmen ministerin osakkeita.

Puolustusministeri Mikko Savola varmasti saa kannatukseensa lisäbuustia pestistään Antti Kaikkosen isyysloman ajan sijaisena, mutta Ähtärin surullisenkuuluisa panda-saaga voi viedä kannatusta.

Savola keräsi viimeksi ääniä 5 713, mutta äänisaalis pieneni edellisistä vaaleista vajaat 2 800. Savolan kannatusseutua on Ähtäri naapurikuntineen.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen pääsi viimeksi siis porukan viimeisenä eduskuntaan, 5 459 äänellä. Kurvinen on Kauhavalta ja kerää kannatuksensa kotikuntansa lisäksi järviseudulta. Maakunnan maanviljelijät ratkaisevat, jatkuuko maatalousministeri Kurvisen ura parlamentaarikkona vai ei.

Valistuneet arviot nostavat istuvan keskustanelikon haastajiksi useimmiten kaksi nimeä: Lasse Hautalan ja Sari Innasen.

Hautala putosi viime vaaleissa eduskunnasta ja yrittää nyt paluuta tosissaan. Kauhajokelaisen Hautalan paluuta tasoittaa se, että edellisissä vaaleissa mukavasti ääniä kerännyt, naapurikunta Teuvan Esko Lehtimäki ei ole ehdolla ja täten Teuvalta ei ole lainkaan keskustaehdokasta.

Toinen kovaksi haastajaksi nostettu Sari Innanen on Kokkolasta, Keski-Pohjanmaalta, samoilta seuduilta kuin Lintilä. Aluevaaleissa Innanen oli keskustan ääniharava Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella ja voitti äänissä Lintilän.

Ministerin paikalta eduskunnasta putoaminen on harvinaista mutta ei tavatonta.

Vuoden 2019 vaaleissa keskustan ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen putosi eduskunnasta. Putoamista edesauttoi se, että Tiilikainen vaihtoi Kaakkois-Suomesta ehdokkaaksi Helsinkiin.

Viime vaaleissa eduskunnasta rannalle jäivät myös sinisten kaikki ehdolla olleet neljä ministeriä – Sampo Terho, Jussi Niinistö, Jari Lindström ja Pirkko Mattila. Siniset eivät saaneet eduskuntaan ainuttakaan ehdokastaan.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa ministerinpaikalta valitsematta eduskuntaan jäivät Suvi Lindén (kok) ja Paavo Väyrynen (kesk).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?