Haavisto painottaa sen tärkeyttä, että Suomi ja Ruotsi menevät yhdessä Natoon: ”On vain suunnitelma A”

Ulkoministerin mukaan Suomen roolista Leopard-avussa ei ole tällä hetkellä tarkkaa tietoa, vaan päätös tehdään vähän myöhemmin.

– Tietysti tavoitteenamme on, että voimme tulla Nato-jäseniksi samaan aikaan, Pekka Haavisto sanoi keskiviikkona.

25.1. 18:06

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ei halua spekuloida tulevaisuudella tai sillä, millaisia vaikeuksia Suomen ja Ruotsin Nato-tiellä voi olla. Haavistolta kysyttiin keskiviikkona Viron-vierailulla, voisiko Suomi jatkaa Natoon pyrkimistä ilman Ruotsia, jos Turkki päätyisi asettumaan Ruotsin Nato-toiveiden tielle.

– Kun katsomme turvallisuustilannetta Itämerellä ja meidän läheisyydessämme, meille on hyvin tärkeää, että Suomi ja Ruotsi tulevat yhdessä Nato-jäseniksi, Haavisto sanoi virolaiskollegansa kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Haavistolta kysyttiin kuitenkin, miten Suomi toimisi, jos Turkki ratifioisi Suomen Nato-jäsenyyden, mutta ei Ruotsin jäsenyyttä. Tämänkaltaiseen tilanteeseen liittyvästä varasuunnitelmasta kysyttäessä Haavisto painotti, ettei suunnitelma B:tä ole, on vain suunnitelma A.

– Tietysti tavoitteenamme on, että voimme tulla Nato-jäseniksi samaan aikaan, Haavisto sanoi.

Lue lisää: Miksi Suomi ei voisi mennä yksin Natoon? Iro Särkkä: ”Pidetään rivit suorina”

Tiistaina kerrottiin, että Turkki on perunut toistaiseksi neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa maiden Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta.

Maiden oli määrä jatkaa kolmenvälisiä neuvottelujaan helmikuussa. Turkki on kuitenkin reagoinut suuttumuksella muun muassa viikonloppuna Tukholmassa pidettyyn mielenosoitukseen, jossa äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin lähellä Turkin suurlähetystöä.

Keskiviikkona Haavisto kuitenkin ilmaisi vielä löytyvän optimismia sen osalta, että Suomen ja Ruotsin jäsenyydet ratifioitaisiin Vilnan heinäkuiseen Nato-kokoukseen mennessä.

Haavisto vieraili keskiviikkona Virossa ja Latviassa. Virossa hän tapasi presidentti Alar Karisin ja ulkoministeri Urmas Reinsalun.

Reinsalulta kysyttiin keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa Nato-jäsenen näkemystä Turkin käytökseen ja tilanteeseen Ruotsissa. Hän kertoi toivovansa, että tilanteeseen löytyisi ratkaisu ystävällismielisen vuoropuhelun kautta ja mieluiten pikaisesti.

Latviassa Haavisto kävi keskusteluja presidentti Egils Levitsin ja ulkoministeri Edgars Rinkevicsin kanssa.

Lue lisää: Kommentti: Kelpaisiko Suomi Erdoganille yksinkään? Järki käteen Tukholmassa ja Helsingissä

Haavistolta kysyttiin Viron-tiedotustilaisuudessa myös siitä, aikooko Suomi lähettää nykyaikaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainan avuksi nyt, kun Saksa on antanut luvan vaunujen lähettämiseen.

Suomen roolista Leopard-avussa ei ole Haaviston mukaan tällä hetkellä tarkkaa tietoa. Hän kertoi, että asiasta päätetään vähän myöhemmin. Hän ei kuitenkaan kerro päätöksenteon tarkempaa aikataulua.

– Tämä on keskustelu, joka meidän pitää käydä Saksan ja muiden kanssa, jotka toimittavat panssarivaunuja ja muita niihin liittyviä palveluita, Haavisto sanoi.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) sanoi aiemmin keskiviikkona, että Suomi on yhteistyössä mukana Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen lähettämisessä Ukrainaan. Hän ei kuitenkaan mennyt yksityiskohtiin siitä, lähettääkö Suomi omia Leopard-vaunujaan vai osallistutaanko vaunujen lähettämistoimintaan muilla tavoin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?