Sähkön hinta­katto­mallit olivat täysin levällään – risuja niin Lintilälle kuin Marinille

Sähkön hintakaton vetelästä valmistelusta piikkiinsä voivat ottaa niin ministeri Lintilä, pääministeri Marin kuin TEM:n virkamiehet, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.

Lisätoimet sähkölaskujen pienentämiseksi uskottiin syyskuun alussa elinkeinoministeri Mika Lintilän johtamalle sähköministerityöryhmälle. Kun ryhmästä ei syksyn aikana kuulunut mitään, Sdp alkoi valtavan kansalaispalautteen jälkeen vaatia pari viikkoa sitten sähkölle hintakattoa, ja hallitus kertoi viime viikolla sorvaavansa Norjan mallin hintakaton, Tanskan mallin pidemmät maksuajat laskuille sekä kehittävänsä kertakorvausmallin marras-joulukuun sähkölaskuille.

29.12.2022 7:05

Ei mennyt sähkötukien valmistelu kuin Strömsössä.

Syyskuun 1. päivä hallitus kertoi budjettiriihessään tammi-huhtikuussa kansalaisille maksettavasta sähkövähennyksestä ja sähkötuesta sekä sähkön alv:n alentamisesta 10:een prosenttiin joulu-huhtikuussa.

Sähkön hurjasti kallistunut hinta kiukutti kansalaisia, hallitus kaipasi topakasti itseltään vielä jatkotoimia, ja pyrkimys alentaa sähkön hintaa kirjattiin budjettiriihen pöytäkirjaan.

– Hallitus etsii edelleen ratkaisuja sähkön hinnan alentamiseksi sekä kansallisella että EU-tasolla ja varautuu tarvittaessa lieventämään niin kotitalouksille kuin yrityksille, maatalousyrityksille ja yhteisöille koituvia kohtuuttomia tilanteita.

– Hallitus tekee komissiolle aloitteen sähköpörssin tarjousten enimmäishinnan alentamisesta EU:ssa, pöytäkirjaan muun muassa kirjattiin.

Hallitus perusti elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) vetämän sähköministerityöryhmän, johon kuuluivat myös ministerit Tuula Haatainen (sd), Krista Mikkonen (vihr), Hanna Sarkkinen (vas) ja Thomas Blomqvist (r).

Sähköministerit kokoontuivat riihen jälkeen ja pitivät huolen, että valmistelussa olevat sähkötuet menevät maaliin. Kun julkinen paine alkoi hiipua, Lintilä ei enää lokakuussa kutsunut sähköministereitä koolle. Sähköministerit eivät siis työstäneet eteenpäin budjettiriihen kirjauksia siitä, että sähkön hinnan alentamiseksi on etsittävä ratkaisuja.

Hallituksessa pyydettiin IS:n tietojen mukaan useampaan kertaan syksyllä Lintilää kutsumaan sähköministerit koolle, ensi kerran syys-lokakuun vaihteessa, jotta sähköministerit voisivat käydä läpi riihessä sovittua jatkovalmistelua. Ministeriryhmä ei IS:n tietojen mukaan kokoontunut alun jälkeen kertaakaan.

Hallituksessa ei siis ollut tieto kulkenut mihinkään suuntaan, miten Lintilä ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ovat valmistelleet jatkotoimia sähkön hinnan alentamiseksi.

Hätä tuli käteen joulukuun 9. päivä, kun Olkiluodon kolmosreaktorin aloituspäivä lykkääntyi helmikuulle ja sähköpörssin päivän keskihinta alkoi kivuta yli 40 sentin.

Kansalaisilta alkoi tulvia poliitikoille ovista ja ikkunoista sapekasta palautetta sähkön hinnasta ja hallituksen toimettomuudesta.

Hallitus yllätettiin housut kintuissa. Hallitus ei ollut saanut mitään valmista jatkovalmisteluistaan sähkön hinnan alentamiseksi yli kolmessa kuukaudessa. Hallituksella ei ollut edes yhteistä suunnitelmaa siitä, millä malleilla kiukustuneiden kansalaisten sähkölaskuja helpotetaan.

Hallitus oli muutenkin keskittynyt lähinnä keskinäiseen riitelyyn koko syksyn.

Pääministeripuolue Sdp heräsi seuraavalla viikolla, kaksi viikkoa sitten, kun eduskunnassa oli alkamassa budjettikeskustelu.

IS:n tietojen mukaan Sdp:n ministeriryhmä ei ollut saanut tietoja, minkälaisia esityksiä Lintilä valmistelee, ja Sdp päätti itse sitten ehdottaa joulukuun 14. päivä budjettikeskustelussa sähkölle 20 sentin hintakattoa. Pääministeri Sanna Marin (sd) kutsui liki samaan hengenvetoon kaikki puolueet seuraavan viikon alussa koolle pohtimaan toimia sähkön hinnan alentamiseksi.

Tästä alkoi eriskummallinen näytelmä, joka jatkuu edelleen. Yksi puhuu yhtä, toinen toista, ja kukaan ei välttämättä puhu palturia. Rikkinäinen puhelin on oiva selitys.

Sähkön hintakatto ei ollut prioriteettilistan kärjessä hallituksessa eikä Lintilällä ja TEM:ssä.

Niin Lintilä kuin valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoivat, että Sdp:n hintakattoesitys tuli yllätyksenä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mielestä Sdp:n esitys sähkön hintakatosta tuli yllätyksenä. Lintilä ei ollut aiemmin lämmennyt hintaville hintakattomalleille, koska kehysten uusista ylityksistä ei ollut hallituksessa sovittu.

Lintilä vetosi aiemmin usein siihen, että budjettiraamien ylityksestä ei ole sovittu.

– Nyt kun pääministeripuolue ilmoitti, että laitetaan hintakatto ja tietyllä tavalla piikki auki, niin sanoin virkamieskunnalle, että tehkää malleja ja poliitikot ottavat vastuun siitä, mitä viedään eteenpäin, Lintilä kertoi Sdp:n hintakattoesityksen jälkeen toimittajille eduskunnassa.

Lintilä on toistanut, että TEM:ssä oli kyllä pitempään laskettu erilaisia malleja.

TEM:n virkamies kertoi tällä viikolla, että he saivat Lintilältä suullisen toimeksiannon erilaisten mallien valmistelusta vasta päivää tai kahta ennen kuin Sdp eduskunnassa vaati sähkölle 20 sentin hintakattoa.

Lintilän johtama sähköministerityöryhmä kokoontui tämän jälkeen viikon sisällä kolme kertaa.

Ja viime viikon maanantaina, joulukuun 19. päivä hallitus kertoi parlamentaarisen kokouksen jälkeen, miten se aikoo sähkön hintaa alentaa.

Pääministeri Sanna Marin kutsui 19. joulukuuta kaikki puolueet yhteiseen kokoukseen sähkön hinnan alentamiseksi. Marin kertoi hallituksen mallista, jossa on kolme eri elementtiä.

Vajaassa viikossa mitään valmista mallia TEM ei voinut saada aikaan, ja mallit valmistuvat alkuvuonna.

Hallitus kertoi häthätää valmistelevansa kolme uutta tukimallia: Norjan mallin mukaisen sähkön hintakaton, takautuvasti marras-joulukuun sähkölaskuista maksettavan kertakorvauksen sekä Tanskan mallin mukaiset pitkät maksuajat suurille sähkölaskuille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ei ole vastannut IS:n soittopyyntöihin.

Lintilä sanoi tiistaina HS:ssa, että kukaan ei ole valehdellut. Lintilän mukaan ministerit ja virkamiehet tarkoittavat eri käsitteitä puhuessaan valmistelusta.

Lintilä saa hallituskumppaneilta sapiskaa valmistelun leväperäisyydestä.

– Budjettiriihessä oli selvää, että budjettiriihen toimenpiteet jäävät vajaaksi, ellei ole sikahyvä säkä sähkön hinnan suhteen – ei ollut onnea, hallituslähde kertoi IS:lle.

– Ministeriryhmän piti itsenäisesti tehdä hallitukselle esityksiä, mitä pitää tehdä seuraavaksi. Vetovastuu kansan suojelemisesta liian korkeilta sähkön hinnoilta on sektoriministeri Lintilän vastuulla. Lintilä ja hänen virkakuntansa ovat vastuussa ja velvollisia ennakoimaan ja varautumaan oman toimialansa asioihin, hallituslähde jatkoi.

Lintilä ja TEM kirjelmöivät kyllä syksyllä Brysseliin, ja Suomi toivoi EU-tasoista hintakattoa. Sitä ei tullut. TEM:ssä siis ehkä on ollut ainakin alustavia laskelmia, mitä erilaiset hintakatot maksavat, jos virkamiehet ovat varautuneet mahdolliseen EU:n hintakattoon.

Osan saamattomuudesta hintakattoasiassa voi ehkä laittaa virkamiesten piikkiin.

– TEM:n energiaosasto on keskittynyt energian riittävyyteen, hallituslähde sanoi.

– Ei virkamiesten olisi tarvinnut odottaa, että Lintilä sanoo että valmistelkaa erilaisia malleja. Kymmenen sotakuukauden aikana energiaosasto olisi hyvin voinut tehdä muistion, jossa eurooppalaiset ratkaisut olisi peilattu suomalaiseen järjestelmään ja päättäjillä olisi ollut eväitä arvioida asiaa, hallituslähde lisäsi.

Pääministeri Marin ei myöskään puhtaita papereita saa. Pääministeri ei ainakaan kovin jyrkkäsanaisesti ole patistellut Lintilää ja sähkötyöryhmää saamaan valmista aikaiseksi.

Pääministerin tehtävä on varmistaa, että tieto kulkee kaikkiin suuntiin hallituksen sisällä ja asiat etenevät. Järin jämäkkää johtamista ei liene se, että pääministeri alkaa 3,5 kuukauden jälkeen julkisesti kovistella, että missä ne hintakattomallit viipyvät.

Yleisen lepsuilun vuoksi Suomessa vasta valmistellaan malleja kansalaisten sähkölaskujen alentamiseksi. Muualla Euroopassa eri hintakattomallit ovat olleet jo tovin käytössä, ja Suomessa syyskuun alussa alulle laitetut hallituksen suunnitelmat ehtivät valmiiksi kevään korville.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?