Oppositiojohtajat ryöpyttävät hallitusta sähkö­tuista – Mykkänen syyttää Lintilää passiivisuudesta

Oppositiopoliitikot pitävät epäuskottavana, että sähkölaskujen kertakorvauksia tai hintakattoa olisi valmisteltu syksyn budjettiriihestä lähtien.

Marinin hallitus saa oppositiolta risuja huonosti kohdentuvista sähkötukitoimista.

28.12.2022 17:30

Ilta-Sanomien haastattelemien oppositiojohtajien mielestä on epäuskottavaa, että työ- elinkeinoministeriö olisi valmistellut joulukuussa julkistettuja sähkötukitoimia syksyn budjettiriihestä lähtien.

Hallituksen uusia sähkötukimalleja, kuten sähkön ostajille maksettavaa kertakorvausta, on kritisoitu siitä, että ne maksavat yhteiskunnalle paljon ja kohdentuvat huonosti niille, jotka tukia kipeimmin tarvitsevat.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ovat puolustautuneet antamalla ymmärtää, että sähkötoimia olisi valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä kulissien takana pitkin syksyä.

Vielä 14. joulukuuta Lintilä kommentoi kuitenkin hintakattomallia toimittajille seuraavasti:

– Nyt kun pääministeripuolue ilmoitti, että laitetaan hintakatto ja tietyllä tavalla piikki auki, niin sanoin virkamieskunnalle, että tehkää malleja ja poliitikot ottavat vastuun siitä, mitä viedään eteenpäin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen mielestä pitkäjänteistä sähkötukitoimien valmistelua vastaan puhuvat paitsi virkamiesten kannanotot, myös se, että Sdp:n esitys sähkön hintakatosta selvästi yllätti keskustan joulukuussa.

– Vaikea tästä on mitään muuta mielikuvaa jäädä, kuin se, että todellisuudessa hintakaton ja kertakorvauksen kaltaisia massiivisia tukitoimia ei ollut valmistelussa, Mykkänen sanoo.

Myös perussuomalaisten puheenjohtajalle Riikka Purralle on syntynyt vaikutelma, että varsinaisten mallien valmistelu aloitettiin vasta Sdp:n joulukuun puolivälissä tekemän hintakattoavauksen jälkeen.

– Ministeriöissä virkamiehet eivät yleensä valmistele toimenpiteitä itsenäisesti, elleivät ne ole saaneet siihen hallitukselta resursseja ja mandaattia.

Kokoomuksen Kai Mykkänen pitää selvänä, että sähkötukitoimet otettiin varsinaiseen valmisteluun vasta joulukuussa.

Hallitusneuvos Arto Rajala työ ja elinkeinoministeriön (TEM) energiaosastolta sanoi maanantaina STT:lle, että ministeriö sai toimeksiannon uusista sähkötukitoimista vasta joulukuussa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo luottavansa virkamiesten sanaan.

– Kyllä varmaan virkamiehet itse tietävät, koska heitä on ryhdytty ohjeistamaan. Ajattelen, että jos on ollut jotain yleistä sähkömarkkinoihin liittyvää tarkastelua, niin se varmasti kuuluu kyseisen ministeriön virkamiesten tehtäviin muutenkin.

Lintilä kiisti maanantaina Helsingin Sanomille vääristelleensä sitä, millä aikataululla tukitoimia on valmisteltu vetoamalla siihen, että hän on viitannut yleiseen valmisteluun.

Marinin esikunnasta puolestaan kommentoidaan, että pääministeri on viitannut lausunnoissaan budjettiriihen kirjaukseen, jossa sovittiin yhteisesti, että hallitus etsii jatkotoimina edelleen ratkaisuja sähkön hinnan alentamiseksi.

Kristillisdemokraattien Sari Essayahin mielestä tukitoimien valmistelun aikataulusta on ollut vaikea saada selkeää kuvaa.

Lue lisää: Sähkölaskuihin on pian tarjolla helpotusta – tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää

Mykkänen arvelee, ettei Sdp ollut saanut päätöstä hintakatosta hallituksen sisäisissä neuvotteluissa läpi ja päätti siksi esittää hintakattoa ohi muiden hallituspuolueiden, mitä Mykkänen pitää vastuuttomana tapana johtaa hallitusta.

Elinkeinoministeri Lintilän taas olisi Mykkäsen mielestä pitänyt olla sähkötukitoimien valmistelussa aktiivisempi, jolloin Sdp:n ei ehkä olisi tarvinnut sooloilla ja tukitoimia olisi valmisteltu etupainotteisemmin.

– Tilanteeseen on tosin johtanut omalta osaltaan elinkeinoministeri Lintilän passiivisuus ja haluttomuus puuttua voimakkailla toimilla sähkön korkeaan hintaan.

Mykkänen sanoo, että kuva Lintilän toimettomuudesta on piirtynyt hänelle esimerkiksi talousvaliokunnan sähkömarkkinoita koskevissa kokouksissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra painottaa, että pidempiaikaisella valmistelulla sähkötukitoimet olisi voitu kohdentaa paremmin.

Oppositiopoliitikkojen mielestä heikko uusien tukitoimien kohdentaminen on uusien sähkötukitoimien iso puute.

Purra, Mykkänen ja Essayah korostavat, että pidemmällä aikataululla sähkötukitoimeen kehitetyt ratkaisut olisivat todennäköisesti nykyistä toimivampia ja kustannustehokkaampia.

– On selvää, että minkään hyvin kohdennetun ja toimivan tukitoimen rakentaminen ei ole yksinkertaista. Siksi olisi ollut toivottavaa, että hallitus olisi ajoissa yhdessä toimista sopinut, Purra sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?