Kaikki yli 18-vuotiaat saavat pian halutessaan korona­rokotteet – Kiuru: ”Ihan turha odottaa enää mitään käskyä”

STM:n mukaan tavoitteena on, että rokotteita voisivat saada myös muut kuin riskiryhmäläiset.

20.12.2022 14:19 | Päivitetty 20.12.2022 15:51

Koronarokotteita luovutetaan myös yksityisille terveydenhuollon toimijoille. Asiasta päätettiin tänään valtioneuvoston istunnossa. Päätöksen tavoitteena on, että rokotteita voisivat saada myös muut kuin vakavan koronan riskiryhmään kuuluvat, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessaan.

Suomessa tehosterokotusta tarjotaan julkisessa terveydenhuollossa maksutta lähinnä vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville henkilöille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti.

– Suomeen on saatu huomattava määrä rokotteita, joten niitä riittää myös muille kuin vain riskiryhmiin kuuluville. Luovutuksen avulla halutaan parantaa rokotteiden saatavuutta kautta maan niin, että jokaisella yli 18-vuotiaalla olisi mahdollisuus halutessaan saada tehosterokote, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

Ilta-Sanomat näytti tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä, ja seurasi sitä hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

STM antoi marraskuussa ohjauskirjeen, jossa todettiin, että kuntien ja hyvinvointialueiden on tarjottava syystalven koronarokotteiden tehosteannos kaikille niille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos puolestaan alleviivasi samoihin aikoihin, ettei se ole muuttamassa rokotussuosituksiaan. THL suosittelee koronatehosterokotteita 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Suosituksen piiriin eivät kuulu alle 65-vuotiaat terveet aikuiset.

Ainakin osassa sairaanhoitopiireistä päätettiin tuoreeltaan STM:n ohjeiden jälkeen pitäytyä THL:n suosituksissa. Muun muassa pula terveydenhuoltohenkilöstöstä on mainittu syyksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?