Ylisuuria sähkölaskuja hyvitetään maalis­kuussa – näin kerta­korvaus toteutettaisiin

Ministeriössä on tehty laskelmia eri tukitasoista.

20.12.2022 14:42

Hallitus aikoo hyvittää korkeita sähkölaskuja kansalaisille kertakorvauksella. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi asiasta maanantaina eduskuntapuolueiden sähkökokouksen jälkeen.

Lue lisää: Marin vakavana uusista sähkö­tuki­toimista: ”Sellaisia malleja emme pysty tekemään, joilla saisimme kaiken kivun pois”

Kertakorvaus maksettaisiin takautuvasti marras- ja joulukuun sähkölaskuista. Sähköyhtiö hyvittäisi summan asiakkaalle sähkölaskussa näillä näkymin maaliskuussa, ja valtio puolestaan hyvittäisi summan sähköyhtiölle.

Summista ei ole vielä päätetty, mutta työ- ja elinkeinoministeriössä on tehty esimerkkilaskelmia 50–80 prosentin tukitasolla. Tukeen saattaa tulla myös omavastuuosuus ja katto.

Jos tukitaso olisi 50 prosenttia eli laskusta hyvitettäisiin asiakkaalle 50 prosenttia, se maksaisi valtiolle 460 miljoonaa euroa. Jos tuen saannille asetettaisiin esimerkiksi 60 euron omavastuu, valtiolle jäisi maksettavaa noin 270 miljoonaa euroa.

Omavastuuksi on hahmoteltu 60, 80 tai 100 euroa kuukaudessa.

Jos tukitaso olisi 80 prosenttia, se maksaisi valtiolle yli 700 miljoonaa euroa. Jos omavastuuksi asetettaisiin sata euroa, valtiolle jäisi maksettavaa noin 380 miljoonaa euroa.

Omavastuuosuudella rajataan tuen kohdentumista ja prosenttiosuudella kannustetaan käyttämään sähköä säästeliäästi.

Tukitaso riippuu siitä, kuinka paljon hallitus päättää, että kertakorvaus saa maksaa valtiolle. Tarkoituksena on, että kertakorvaus rahoitettaisiin windfall-veron tuotoilla ja Fingridin pullonkaulatuloilla.

Valtiovarainministeriö tarkentaa parhaillaan arviotaan windfall-veron tuotoista. Aiemmin ministeriö on haarukoinut, että veron tuotto voisi olla 500–1 300 miljoonaa euroa vuonna 2024. Windfall-verolla puututaan sähköntuottajien energiakriisin vuoksi tekemiin suuriin voittoihin.

Tulevista windfall-veron tuotoista on varattu jo 640 miljoonaa euroa aiemmin syksyllä sovittuihin sähkötukiin eli sähkön arvonlisäveron alentamiseen, sähkövähennykseen ja sähkötukeen. Osa näihin tukiin varatuista rahoista voi kuitenkin jäädä käyttämättä.

Marinin mukaan hallituksen tavoitteena on antaa kertakorvauksesta esitys eduskunnalle heti joulutauon jälkeen tammikuun alkupuolella. Summista aiotaan hänen mukaansa päättää tällä viikolla.

Pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen sopimista uusista sähkötuista parlamentaarisen kokouksen jälkeen eduskunnassa maanantaina.

Kertakorvauksen lisäksi hallitus on päättänyt hintakattomallin valmistelusta.

Hintakatto on kuitenkin hidas panna toimeen, koska sähkönmyyjät joutuvat muuttamaan järjestelmiään. Ministeriön mukaan hintakatto on käytössä aikaisintaan loppukeväästä.

Hintakatto on ajateltu toteuttaa esimerkiksi Norjan mallilla. Se toimisi siten, että esimerkiksi 20 senttiä kilowattitunnilta ylittävästä hinnasta korvattaisiin osa. Norjassa valtio korvaa hintakaton ylittävästä hinnasta peräti 90 prosenttia.

Suomessa hallitus ei ole vielä päättänyt, millä mallilla hintakatto toteutettaisiin, eikä sitä, mihin hintakatto asettuisi ja kuinka suuren osuuden hinnasta valtio korvaisi.

Työ- ja elinkeinoministeriössä nähdään, että Norjan mallin mukainen hintakatto kannustaisi kuitenkin sähkön säästöön ja joustavaan käyttöön.

Kolmantena tukitoimena hallitus on päättänyt maksuaikalainsäädännön muutoksista. Sähkölaskuille annettaisiin pitkät maksuajat ja osamaksu­suunnitelmat useille vuosille. Valtio takaisi kuluttajien ja yritysten sähkölaskuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?