Kokoomuksen Vestman: Sähkölle 14–19 sentin hinta­katto, ilman miljardi­laskua veronmaksajille

Kokoomusedustaja muistuttaa, että sähköntuotannon kustannukset eivät ole valtaosin nousseet mihinkään.

Kansanedustaja Heikki Vestmanin mukaan sähkömarkkinalaissa ei ole tarkemmin määritelty kohtuullista sähkön hintaa, ja sille voitaisiin säätää väliaikainen hintakatto.

18.12.2022 15:14

Kansanedustaja Heikki Vestman (kok) ehdottaa sähkölle hintakattoa, joka ei hänen mukaansa aiheuttaisi veronmaksajille miljardiluokan laskua.

Vestmanin mielestä niin sanotulle toimitusvelvollisuussähkölle pitäisi säätää suora, esimerkiksi 14–19 sentin hintakatto.

Sähkömarkkinalaissa on pykälät toimitusvelvollisuussähköstä ja asiakkaalle kohtuullisen hintaisesta sähköstä, mutta kohtuullisuutta ei ole tarkemmin määritelty.

– Nopein ratkaisu on säätää olemassa olevaan toimitusvelvollisuuspykälään väliaikainen hintakatto. Hintakatto määritettäisiin Suomen keskimääräisten sähköntuotannon kustannusten perusteella. Se voisi olla esimerkiksi 14–19 senttiä kilowattitunnilta, Vestman esitti.

– Toimitusvelvollisen myyjän, jonka Energiavirasto on nimennyt kaikkialle Suomeen, tulisi myydä sähköä tällä kattohinnalla halukkaille. EU-säännöt sallivat tämän, Vestman jatkoi.

Lue lisää: Sähkölle tulossa hintakatto – näin se näkyisi sähkölaskussa

Kenellä olisi varaa tuhlata sähköä hinnan ollessa 14–19 senttiä?

Kokoomuksen Vestman muistuttaa, että sähköntuotannon kustannukset eivät ole nousseet valtaosin lainkaan. Vestmanin mielestä sähköyhtiöiden ei tarvitsi myydä omaa tuotantoaan ensin sähköpörssiin ja ostaa sitä kalliimmalla hinnalla saman firman myyntiyhtiöön.

– Valtaosan suomalaisen sähköntuotannon kustannukset eivät ole nousseet mihinkään, vaikka hinnat ovat kohonneet tähtitieteellisiksi. Sähköyhtiöiden ei ole mikään pakko myydä omaa sähköntuotantoaan ensin sähköpörssiin ja ostaa sitä sieltä kalliilla saman konsernin sähkönmyyntiyhtiöön.

– Myyköön tuotantoaan suoraan myyntiyhtiöön ja siitä kohtuullisemmalla hinnalla suomalaisille, Vestman opasti sähköyhtiöitä.

Vestmanin mukaan sähkön hintakatto ei lisää sähkön kulutusta eikä johda sähköpulaan.

– Kenellä olisi varaa tuhlata sähköä hinnan ollessa 14–19 senttiä? Sekin on moninkertaisesti aiempaan. Hintakatto kuluttajille ja pk-yrityksille myydylle sähkölle ei myöskään rajoita sähköntuontia Suomeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?