Sanna Marinia suitsutettiin Australian televisiossa: ”Nuori johtaja, joka tehtailee otsikoita ympäri maailmaa”

Sanna Marin esiintyi torstaina ABC:llä heti pääuutislähetyksen jälkeen.

1.12.2022 19:15

Pääministeri Sanna Marin sai näyttävän startin Australiassa alkaneelle pikavierailulleen torstai-iltana paikallista aikaa. Maan yleisradioyhtiö ABC:n pääuutislähetyksen jälkeisessä ajankohtaisohjelmassa toimittaja Sarah Ferguson haastatteli Marinia kymmenisen minuuttia.

Fergusonin mairittelevat luonnehdinnat Marinista jo ennen haastattelua saivat suomalaiskatsojan liki punastumaan.

– Yksi maailman mielenkiintoisimmista nuorista johtajista.

– Nuori johtaja, joka tehtailee otsikoita ympäri maailmaa, Ferguson sanoi.

Sanna Marin on vieraillut tällä viikolla Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.

Näkyviä otsikoita Marin tuotti jo keskiviikkona Uuden Seelannin vierailunsa jäljiltä. Marin ja Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern saivat lehdistötilaisuudessa kysymyksen vierailun tarkoituksesta: ”Oliko syy kahden suurin piirtein samanikäisen naisen tapaamisesta?”

– Tapaamme, koska olemme pääministereitä, Marin kuittasi.

Heti alkuun ABC:n Ferguson kyseli myös syytä vierailuun.

– Miksi tulitte niin pitkän matkan takaa ja juuri nyt?

– Olen ensimmäinen Australiassa vieraileva suomalainen pääministeri koskaan. Mukana on liikemiesvaltuuskunta ja näen maittemme kesken useita mahdollisuuksia, Marin vastasi.

– Ja on sopiva aika tulla juuri ennen joulua. Australia neuvottelee EU:n kanssa uudesta kauppasopimuksesta, josta varmasti keskustelen huomenna pääministeri Anthony Albanesen kanssa.

Lue lisää: Sanna Marinin lakoninen vastaus hiljensi toimittajat – jopa Jacinda Ardern häkeltyi kysymyksestä: ”Kysyisitkö tätä Obamalta?”

Ferguson tiedusteli heti perään Venäjän mahdollisesta sodanuhasta Suomeen Nato-hakemuksen jäljiltä.

– Venäjä on nyt uhkaillut Suomea poliittisilla ja sotilaallisilla seurauksilla. Venäjä on tunkeutunut maahanne jo aiemmin. Voisiko se tapahtua taas?

– Me olemme sotineet Venäjää vastaan vuosikymmeniä sitten. Liitymme Natoon, koska emme halua enää koskaan kokea sotaa Suomen maaperällä, Marin totesi.

Kesän bilevideot ovat Australiassakin maankuulut.

– Miljoonat ihmiset tuntevat teidät vain näistä videoista. Teitä kritisoitiin niistä rajusti kotimaassanne. Jouduitte jopa hakeutumaan huumetestiin. Miten selitätte ihmisten raivon?

– Eivät minua niinkään ihmiset kritisoineet, vaan toimittajat ja media, jotka tekivät videoista spektaakkelin, Marin sanoi.

– Ihmiset olivat päin vastoin kannustavia. Minut jopa pysäytettiin kadulla ja sanottiin, että jatka tanssimista, että he eivät kokeneet siinä mitään väärää. Tämä oli tietysti kiinnostava tapaus medialle, Marin sanoi.

Marin kertoi myös, mitä hänen mielessään liikkui, kun hän selvitti suomalaisille bilekohua loppukesällä.

– Mediakohu kesti kolme viikkoa. Oli rankkaa kohdata päivittäin paine, että olisi tehnyt jotain väärää, vaikkei näin ollut tapahtunutkaan. Menin tanssimaan ystävieni kanssa. Ei se minusta vieläkään niin kamalaa ollut.

Ferguson kuvaili haastattelussa Marinia muun muassa ”edistyksellisen johtajuuden idoliksi”, joka vetää naisten dominoimaa hallitusta.

Marin totesi, että viiden hallituspuolueen johtajat ovat kaikki naisia, ja jopa kolme on saanut hallituskauden aikana lapsen.

– Se osoittaa, kuinka tasa-arvoinen maa Suomi on. Vaikka ongelmiakin on: sukupuolten eriarvoisuus ja naisiin kohdistuva väkivalta.

– Tiedän, että moni nainen joutuu yhä taistelemaan. Naisten täytyy tehdä tuplasti töitä miehiin verrattuna. Ja silti heiltä kysytään, että hankitko lapsia, miten se vaikuttaa uraasi, voitko suoriutua kaikista töistäsi?

– Eikä tämä ole vain sukupuolittunut asenne, vaan johtuu myös erilaisista kulttuuritaustoista, Marin lisäsi.

Entä onko Marin kokenut itse epätasa-arvoista kohtelua omassa työssään maailmalla, Ferguson kysyi?

– Ei. Pääministerin status suojelee. Kun tapaan muita valtioiden päämiehiä, keskitymme asiaan, ei sukupuoleen.

– Mutta toivon, että tulevaisuudessa ylipäänsä ei nuorilta naisilta aina kysyttäisi sukupuolesta.

Marin esittelee ajatuksiaan muun muassa Ukrainasta ja Venäjästä perjantaina Sydneyn arvovaltaisen think tankin, Lowy-Instituutin tilaisuudessa. Pääministerin matka päättyy lauantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?