Ehtiikö Sanna Marin Linnan juhliin? Lentää Suomeen yksityis­­koneella kelloa vastaan

Pääministeri Sanna Marin edustaa itsenäisyyspäivänä Suomea EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokouksessa Tiranassa.

Pääministeri Sanna Marin kuvattuna EU:n jäsenmaiden tapaamisessa Prahassa 6. lokakuuta.

1.12.2022 18:37

Itsenäisyyspäivästä on tulossa pääministeri Sanna Marinille (sd) kaikkea muuta kuin hiljentymisen juhlapäivä kiireisen aikataulun vuoksi. Marin edustaa itsenäisyyspäivänä Suomea EU:n ja Länsi-Balkanin huippukokouksessa Albanian Tiranassa, josta hänen on tarkoitus ehtiä illaksi itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan.

IS:n tietojen mukaan Marin matkustaa Tiranaan joko maanantai-iltana tai varhain tiistaiaamuna. Matka taitetaan yksityiskoneella tiukan aikataulun ja heikkojen reittilentoyhteyksien vuoksi. Järjestelyistä huolimatta Marinin ehtiminen alkuillasta alkaviin Linnan juhliin on menossa todella tiukille, sillä paluu Suomeen tapahtuu korkeintaan joitakin tunteja ennen vastaanoton alkua.

Huippukokouksen ohjelmaa ja tarkkaa aikataulua ei olla vielä julkaistu, mutta kokouksen on määrä alkaa tiistaina aamulla tai aamupäivällä. Keskustelujen aiheita ovat muun muassa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, alueiden yhteistyön kehittäminen, ulkoa tulevien vaikutusyritysten käsitteleminen sekä maahanmuuttoon, terrorismiin ja kansainvälisen rikollisuuden torjuntaan liittyvät haasteet.

Perustuslain mukaan Eurooppa-neuvostossa Suomea voi edustaa ainoastaan pääministeri, joten sijaisen lähettäminen kokoukseen ei ole mahdollista. Kokoukseen osallistuvat kaikkien EU-maiden sekä Länsi-Balkanin alueen maiden Albanian, Bosnia ja Hertsegovinan, Kosovon, Montenegron, Pohjois-Makedonian ja Serbian valtionpäämiehet.

Pääministerit ja heidän seurueensa ovat aiemminkin käyttäneet tilauslentoja matkustaessaan vaikeammin saavutettavissa olevissa paikoissa järjestettäviin huippukokouksiin. Eurooppa-neuvosto myös kompensoi osan matkakuluista jäsenmaiden hallituksille.

Edellisen hallituksen pääministerin Juha Sipilän (kesk) muistetaan myös välillä ohjanneen itse lentokonetta matkustaessaan huippukokouksiin. Esimerkiksi Mongolian Ulaanbaatarissa heinäkuussa 2016 järjestettyyn ASEM-kokoukseen Sipilä lensi itse. Yli 5 000 kilometrin matka taittui tuolloin myös Sipilän omalla kustannuksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?