Paavo Väyrynen peruu puheensa – pyrkii sittenkin eduskuntaan

Keskustan ex-puheenjohtaja perui puheensa ja aikookin eduskuntaan, eikä suostu luopumaan paikastaan keskustan ytimessä, puoluehallituksessa.

Paavo Väyrynen on liikkeellä jälleen. Väyrynen perui aikeensa jättää eduskuntavaalit väliin ja aikoo olla kuin ollakin keskustan ehdokkaana Lapin vaalipiirissä.

1.12.2022 9:12

Keskustakonkari, puolueen ex-kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen (kesk) on perunut puheensa huhtikuun eduskuntavaaleista. Väyrynen kertoi puolitoista kuukautta sitten jäävänsä pois ehdokaslistalta, koska ei ole onnistunut katkaisemaan keskustan kannatusalhoa ja tuleva vaalitappio olisi pantu hänen syykseen.

Tänä aamuna, monen yön yli nukkumisen jälkeen Väyrynen teki uuden johtopäätöksen ja hän aikoo sittenkin olla mukana keskustan ehdokkaana eduskuntavaaleissa.

– Viikonlopun kokemusten vuoksi olen päättänyt olla sittenkin ehdolla eduskuntavaaleissa. Peruutan siis 19.10. ilmoittamani peruutuksen. Ehdokassuostumukseni on voimassa.

– Viikonlopun kokemukset osoittavat, että Keskustassa käydään sisäistä valtataistelua, jossa ei piitata vähääkään siitä, kuinka puolueen käy. Tulokset näkyvät kannatuksessa. Haluan olla mukana eduskuntavaaleissa palauttamassa äänestäjien luottamusta Keskustaan, Väyrynen kertoi tiedotteessaan ja blogissaan.

Väyrysen ehdokkuudesta Lapin vaalipiirissä päättää keskustan Peräpohjolan piiri.

Lue lisää: Paavo Väyrynen peruu ehdokkuutensa edus­kunta­vaaleissa

Mitä viikonloppuna sitten tapahtui? Keskustalla oli puoluevaltuuston kokous Kuopiossa, jossa valittiin uusi puoluehallitus seuraavalle kaksivuotiskaudelle.

Väyrynen on ollut keskustan ytimen, puoluehallituksen jäsen ruotsinkielisen piirin edustajana.

Väyrynen oli ruotsinkielisen piirin syyskokouksessa valittu jatkamaan piirin edustajana puoluehallituksessa, mutta Kuopiossa puoluevaltuustossa Väyrysen jatkokaudelle puoluehallituksessa tuli tenkkapoo.

Keskustanuoret vastusti puoluevaltuustoa edeltäneessä puoluehallituksen kokouksessa viime perjantaina Väyrysen uudelleenvalintaa puoluehallitukseen, ja ruotsinkielisen piirin edustajaa puoluehallitukseen ei vielä valittu Kuopion puoluevaltuustossa viime viikonloppuna.

– Järjestövaliokunnan kokouksessa Keskustanuorten edustaja yllättäen ilmoitti, että järjestön liittohallitus vastustaa minun valintaani ja ehdotti tilalleni miestä, joka ei ole lainkaan osallistunut kaksikielisen piirin toimintaan. Keskustelun yhteydessä kaksikielistä piiriä moitittiin siitä, että olimme annetun ohjeen vastaisesti ehdottaneet sekä jäseneksi että varajäseneksi miestä, Väyrynen kertoi.

– Ehdotin, että kaksikielisen piirin edustajien valinta jätetään avoimeksi, jotta voimme pitää ylimääräisen kokouksen, jossa valitsemme miehen ja naisen. Puoluevaltuusto hyväksyi järjestövaliokunnan ehdotuksen. Tämä tarkoittaa, että voimme vapaasti valita edustajamme, kunhan mukana on mies ja nainen. Päätös on tehtävä vuoden loppuun mennessä, Väyrynen jatkoi.

Väyrysellä on ollut värikkäitä vaiheita keskustan kanssa.

Hän oli keskustan varapuheenjohtaja 1972–1980 ja puheenjohtaja 1980–1990.

Väyrynen ja keskusta riitautuivat viime vaalikaudella Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana, kun Väyrynen perusti kansalaispuolueen.

Väyrynen erosi pitkän kaavan mukaan itse keskustasta, ja palasi europarlamentista eduskuntaan viime vaalikauden loppupuolella kesäkuussa 2018. Ennen paluutaan eduskuntaan Väyrynen oli ehtinyt lähteä kiistojen vuoksi myös kansalaispuolueesta ja eduskunnassa hän oli Seitsemän tähden liikkeen edustajana vajaan vuoden.

Eduskuntavaaleissa 2019 Väyrynen oli Seitsemän tähden liikkeen edustajana Uudenmaan vaalipirissä ja ei ollut lähelläkään valintaa kansanedustajaksi. Väyrynen sai vähän yli 1 200 ääntä.

Toukokuussa 2019 Väyrynen erosi myös tähtiliikkeestä ja palasi keskustan jäseneksi helmikuussa 2020. Väyrynen hankkiutui ensin puolueen pienen ruotsinkielisen piirin puheenjohtajaksi ja sitä kautta puoluehallitukseen loppuvuonna 2020.

Väyrynen ilmoitti ehdokkuuksistaan toukokuussa 2019. Väyrynen lupasi olla mukana vuoden 2023 eduskuntavaaleissa ja vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Viime kesän puoluekokouksessa Väyrynen yritti paluuta keskustan puheenjohtajaksi. Paluuyritys oli neljäs, aiemmat yritykset olivat vuosina 2002, 2010 ja 2012. Nyt 2022 puoluekokouksessa Väyrynen hävisi puheenjohtajakisan Annika Saarikolle äänin 1 341–151.

Juttua muokattu 1.12. kello 9.45: Korjattu tieto siitä, kuka päättää Väyrysen ehdokkuudesta. IS kertoi ensin, että keskustan Lapin vaalipiirin ehdokkaista päättää keskustan Lapin piiri. Väyrysen mukaan päätöksen hänen ehdokkuudestaan tekee Peräpohjolan piiri.

Juttua muokattu 1.12. kello 12.19: Korjattu tieto Väyrysen paluuyritysten määrästä puheenjohtajaksi. Lappeenrannassa Väyrynen yritti neljännen kerran paluuta puheenjohtajaksi. Väyrysen tappioksi päättyneistä puheenjohtajakisoista puuttui vuoden 2002 puoluekokous.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?