Yle saisi kylmää kyytiä porvari­hallitukselta – kokoomus ja perus­suomalaiset esittävät jätti­leikkauksia

Sekä kokoomus että perussuomalaiset esittävät varjobudjeteissaan, että Ylen rahoituksesta pitäisi leikata noin neljännes pois.

Ylelle koittaisi ankeat ajat, jos Suomi saisi porvarihallituksen.

30.11.2022 15:19

Eduskunta pääsi keskustelemaan keskiviikkona opposition vaihtoehtoisista budjettiesityksistä.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten varjobudjeteissa pistää silmään erityisesti yksi samankaltaisuus: molemmat puolueet esittävät massiivisia, liki samansuuruisia leikkauksia Yleisradion rahoitukseen.

Kokoomus leikkaisi Yleltä yhteensä noin 124,7 miljoonaa euroa ja perussuomalaiset 144 miljoonaa euroa. Aiemmin kokoomuksen leikkausesitykseksi on julkisuudessa kerrottu 140 miljoonaa, mutta kokoomus täsmentää yhteisluvun olevan 124,7 miljoonaa.

Asiaan kiinnitti huomiota myös keskustan veteraanipoliitikko, ministeri Seppo Kääriäinen Twitterissä.

– Kokoomus ja perussuomalaiset leikkaisivat varjobudjeteissaan Yleltä 140 miljoonaa euroa. Ymmärsinkö oikein? Taitaa jotain tapahtua. Kumpikin tai toinen tulevassa hallituksessa. Jäädäänpä seurailemaan, Kääriäinen toteaa.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten porvarihallitusta pidetään yhtenä mahdollisena hallitusvaihtoehtona huhtikuun vaalien jälkeen.

Sekä kokoomuksesta että perussuomalaisista sanotaan IS:lle, että liki sama leikkaussumma on sattumanvarainen, eivätkä puolueet ole sopineet siitä etukäteen.

Mitään ”salaliittoa” ei kuulemma ole.

– Mutta tämä on helposti yhteen sovitettavissa, täysin yhteen sovitettavissa, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo ja lupailee Ylen rahoitukseen merkittäviä leikkauksia, jos perussuomalaiset ja kokoomus samaan hallitukseen päätyisivät.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen lisää, että Ylen budjetista pitäisi nipistää, koska muutkin kiristävät vyötään.

Yle on ollut varsinkin perussuomalaisten hampaissa journalisminsa takia tämän tästä, mutta myös kokoomuksen mielestä Ylen rahankäyttö on karannut käsistä.

Yleisradioveron rahoitus on vuodesta 2013 tullut erillisen yleisradioveron kautta. Sitä ennen Yleä rahoitettiin lupamaksutuotoilla.

Jos kokoomuksen ja perussuomalaisten kaavailut toteutuisivat, Ylen rahoituksesta lähtisi peräti neljännes – ja se joutuisi pohtimaan koko tehtäväkenttäänsä uudelleen.

Yleisradio on eduskunnan alainen. Omilla sivuillaan Yle kertoo, että vuonna 2021 sen kulut olivat 508,2 miljoonaa euroa.

Talouselämä-lehti uutisoi viime tammikuussa, että Yleisradion rahoitus on paisumassa yli 600 miljoonaan euroon ja veronmaksajia uhkaa lisälasku.

JUTTUA TÄSMENNETTY KELLO 17.50: KOKOOMUS KERTOO VAIHTOEHTOBUDJETTINSA YLEÄ KOSKEVAN LEIKKAUKSEN OLEVAN YHTEENSÄ 124,7 MILJOONAA EIKÄ 140 MILJOONAA.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?