Kommentti: Paine Annika Saarikkoa kohtaan kasvaa – osa omista ennakoi jo lähtöä

Saarikon asema käy hyvin tukalaksi, mikäli keskusta kärsii vaalitappion, kirjoittaa IS:n politiikan toimittaja Olli Waris.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

25.11. 7:35

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa julkaisi viikonloppuna pidettävän keskustan puoluevaltuuston kokouksen alla kiinnostavan kyselyn.

Keskustan puoluevaltuutetut saivat valita parhaimmin ja heikoimmin onnistuneet ministerit. Kyselyyn vastasi 63 puoluevaltuutettua.

Keskustalaisista ministeripörssin kärjessä oli puolustusministeri Antti Kaikkonen, jonka nimesi onnistujien listalle 97 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon nimesi onnistujien listalle vain 38 prosenttia kyselyyn vastanneista puoluevaltuutetuista.

Saarikon edellä keskustan ministereistä olivat kyselyssä myös elinkeinoministeri Mika Lintilä ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

IS tavoitti torstai-iltana 12 keskustan puoluevaltuutettua.

Useat puoluevaltuutetut katsovat, että Saarikkoon kohdistuu tyytymättömyyttä, koska keskustan kannatus on historiallisen heikolla tasolla, kymmenen prosentin tuntumassa.

Kun Saarikko lähti kaatamaan Katri Kulmunia, perusteli Saarikko asiaa keskustan ”vaarallisen huonolla” tilanteella. Saarikko ei ole saanut keskustan kannatusta nousuun.

– Kun kannatusluvut ovat näin alhaiset, katseet kääntyvät helposti puheenjohtajaan, Saarikon kotimaakuntaa Varsinais-Suomea puoluevaltuustossa edustava Eero Vainio sanoo.

Vainio puolustaa Saarikkoa, mutta katsoo keskustan epäonnistuneen viestinnässään. Hallituksen ”syntisäkki” on jäänyt Vainion mukaan keskustan kannettavaksi.

– Kaikki hyvä, mitä on saatu aikaiseksi, ei näy missään.

Kainuuta puoluevaltuustossa edustava Keijo Mulari sanoo, että keskusta on myötäillyt hallituksessa liikaa ”vasemmistovihreitä”.

Mulari nostaa esiin EU:n ennallistamisasetuksen, josta kenttä on Mularin mukaan ”suutuksissaan”.

– Meidän yksityismehtää tullaan sosialisoimaan, ja minä en ainakaan tule sitä hyväksymään.

Hallituksen velanotto ahdistaa sekin. Keskusta on pyrkinyt esiintymään talouskurin puolustajana, mutta hyväksynyt rankan velkaantumisen.

– Se piikki ei vain voi olla auki, yksi keskustan puoluevaltuutettu painottaa.

– Saarikon viestintä tässä asiassa ei ehkä ole vakuuttanut kannattajiamme, toinen arvioi.

Saarikkoa pidetään omien keskuudessa pontevana esiintyjänä ja kovana neuvottelijana. Omalta eduskuntaryhmältään Saarikko ei ole saanut riittävää tukea, sanoo yksi.

Keskustaväki näkee Saarikon omassa toiminnassa silti ristiriitaisuutta.

Saarikko on ollut profiililtaan leimallisesti yhteistyöpoliitikko – tyyliä arvostellaan jopa ”yltiöpositiiviseksi” – mutta Saarikko on omaksunut viime aikoina hallituksessa kärjekkään roolin.

– Viime viikkojen riitaisa meininki on sotinut vahvasti Saarikon profiilia vastaan ja näkyy tuossa tuloksessakin (Suomenmaan kyselyssä). En usko, että saamelaiskäräjäkysymyksessä voidaan saada keskustalle suuria voittoja, puoluevaltuutettu arvioi.

Eräs puoluevaltuutettu sanoo, että Saarikko ”nähdään liian liberaalina ja kaupunkimyönteisenä monien keskustalaisten keskuudessa, jotka saavat elantonsa maataloudesta tai maaseutuelinkeinoista”.

– Pitää muistaa, että puoluekokous valitsi hänet erittäin selkeällä äänimäärällä jatkamaan. Tässä on ristiriita – miksi puoluevaltuusto antaa tällaisen arvosanan?

Saarikon asema käy hyvin tukalaksi, mikäli keskusta kärsii tappion kevään eduskuntavaaleissa. Vuoden 2019 vaaleissa keskustan kannatus oli 13,8 prosenttia.

Kaksi puoluevaltuutettua ennakoi, että Saarikon taival keskustan puheenjohtajana tulee päättymään syksyllä 2023, jolloin keskusta järjestää joka tapauksessa ylimääräisen puoluekokouksen presidentinvaalien takia.

– Se on varmastikin näin, että meillä puheenjohtaja tulee vaihtumaan, ellei vaaleissa tule yllätystä, yksi puoluevaltuutettu arvioi.

Nosteessa oleva Antti Kaikkonen mainitaan Saarikon potentiaalisena seuraajana.

Huomionarvoista on, ettei Katri Kulmuni tyrmännyt puheenjohtajavaalissa ehdolle lähtemistä IS:n Haapala-tv:ssä.

Yksi puoluevaltuutettu mainitsee Antti Kurvisen nimen.

– Kurvisella on vaikea lopputaival, hänellä on käsissään metsäasia ja maatalouden tukipaketti. Jos hän selviytyy niistä kunnialla, se nostaa hänen osakkeitaan.

Selvää on, etteivät keskustan ongelmat häviä puheenjohtajaa vaihtamalla.

Viime eduskuntavaalien jälkeen laaditussa puolueen sisäisessä analyysissa todettiin, että keskustan äänestäjäprofiilissa korostuvat yli 55-vuotiaat, kannatus on heikkoa suurimmissa kaupungeissa ja noin puolet puolueen kannattajista edustaa alimpaa koulutustasoa, jotka eivät äänestä yhtä aktiivisesti kuin korkeasti koulutetut. Ydinalueillaan keskusta menetti kannatusta perussuomalaisille.

Keskustan kannatus ei ole noussut porvarihallituksessa eikä demarivetoisessa hallituksessa. Ei ihme, että vanha mahtipuolue vaikuttaa olevan yksinkertaisesti hukassa.

– Aina arvostellaan vihreitä tai persuja, mutta mikä on kepun oma linja? Ongelmat eivät ole hallituskumppaneissa, vaan meissä itsessämme, yksi puoluevaltuutettu sanoo.

– Kyse ei ole siitä, että nimeä vaihtamalla tulee uusi onni ja autuus, vaan kyse on pitkäjänteisestä politiikasta, toinen toteaa.

Mikäli täydellistä yllätyskäännettä ei tapahdu, saa keskusta etsiä identiteettiään seuraavalla hallituskaudella oppositiosta käsin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?