Presidentin kanslia patistaa antamaan Nato-lain edus­kunnalle

Unkari ja Turkki eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin Natoon liittymispöytäkirjoja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto.

24.11. 14:19

Tasavallan presidentin kanslian näkemyksen mukaan hallituksen pitäisi antaa eduskunnalle lakiesitys Suomen liittymisestä Natoon jo ennen kuin kaikki Naton jäsenvaltiot ovat ratifioineet Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat.

Jäsenvaltioista Unkari ja Turkki eivät ole vielä ratifioineet liittymispöytäkirjoja.

– Tasavallan presidentin kanslia pitää asianmukaisena, että hallituksen esitys Pohjois-Atlantin sopimuksen hyväksymisestä annetaan eduskunnalle riippumatta edellä mainituista puuttuvista ratifioinneista, jotta valmius sopimusten hyväksymiseen on olemassa heti kun sen edellytykset täyttyvät, tasavallan presidentin kanslia toteaa lausunnossaan, jonka se on antanut Nato-lakiluonnoksesta.

Presidentin kanslian lausunnon ovat allekirjoittaneet kansliapäällikkö Hiski Haukkala ja oikeudellinen neuvonantaja Päivi Pietarinen. Lausuntokierros Nato-lakiluonnoksesta päättyi keskiviikkona.

Suomen eduskunta ei voi kuitenkaan hyväksyä Pohjois-Atlantin sopimusta, ennen kuin kaikki Naton nykyiset jäsenvaltiot ovat hyväksyneet Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat kansallisten menettelyjensä mukaisesti.

Eduskuntakäsittelyn aloittaminen on kuitenkin mahdollista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi marraskuun alussa, kun hallituksen Nato-lakiluonnos lähti lausuntokierrokselle, että muun muassa Tsekissä ja Montenegrossa oli aloitettu Natoon liittymistä koskevan lakiesityksen käsittely jo ennen ratifiointikierroksen päättymistä.

– Hallituksen päätöstä tällaisesta ei ole kuitenkaan tehty, Haavisto kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?