Nuorten katuryöstely räjähtänyt käsiin – Purra ja Mykkänen vaativat enemmän ”keppiä” kotouttamis­politiikkaan

Sekä perussuomalaiset että kokoomus vaativat ”vahvoja” ja ”kovia” keinoja, jotta nuorten keskuudessa yleistynyt katuryöstely saataisiin aisoihin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen mielestä tulisi myöntää avoimesti, että tilastossakin näkyy maahanmuuttajataustaisten nuorten iso osuus ryöstöissä.

23.11. 13:04

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaatii ”kovia keinoja” Suomessa yleistyneen katuryöstelyn kitkemiseksi.

– Me haluamme kovia keinoja. Tässä ei nyt riitä enää ymmärtäminen, pään silittely ja maahanmuuttajien kotoutustoimien vaatiminen. Se tie on kuljettu loppuun ja nähty, mitä siitä seuraa, Purra sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että poliisin tuoreiden rikostilastojen mukaan ryöstöjen määrä kasvaa tänä vuonna suuremmaksi kuin vuosiin. Osa poliisilaitoksista kertoo HS:lle, että heitä huolettavat etenkin lisääntyvät nuorten tekemät ryöstöt.

Yksi tuoreimmista poliisin tutkinnassa olevista tapauksista on viime viikonlopulta Helsingin Tapanilasta, jossa silminnäkijän mukaan kaksi arviolta 15-vuotiasta poikaa hyökkäsi teräaseen kanssa kolmannen pojan kimppuun. Helsingin poliisilaitos tutkii tapausta törkeänä ryöstönä.

Lue lisää: HS: Ryöstöjen määrä räjähtänyt käsiin

Lue lisää: Yksin liikkuvia ryöstetään Tampereen kaduilla – ”Joskus tulee suoraan tauluun”

Purran mielestä pääasiallinen syy vastaavan kehityskulkuun on huonosti harjoitettu maahanmuuttopolitiikka. Myös HS:n mukaan Helsingissä yli puolet epäillyistä nuorista ryöstäjistä on maahanmuuttajataustaisia.

– Niin jengeissä kuin ryöstörikollisuudessa merkittävä enemmistö, osin jopa kaikki, puhutaan 95 prosentista katujengien kohdalla, on maahanmuuttajia tai maahanmuuttajataustaisia, hän sanoo.

Riikka Purran mielestä pääasiallinen syy ryöstörikollisuuden yleistymiseen on huonosti harjoitettu maahanmuuttopolitiikka.

Purra myöntää, että myös esimerkiksi koronaepidemia ja nuorten pahoinvointi ylipäätään on voinut kiihdyttää kehitystä.

– Mutta perimmäinen syy on maahanmuutto ja huonosti hoidettu maahanmuuttopolitiikka. Jos tekee samanlaisia toimia kuin muissa maissa, niin todennäköisesti saa samanlaisia tuloksia. Ilmiö räjähtää silmille, kuten on tapahtunut Ruotsissa.

Perussuomalaiset on julkaissut oman kriminaalipoliittisen ohjelmansa, jossa esitetään muun muassa henki-, väkivalta- ja seksuaalirikosten rangaistusten kiristämistä.

– Haluamme esimerkiksi rikosoikeudellisen vastuuikärajan alentamista neljääntoista vuoteen, Purra sanoo.

Puolue myös esittelee ensi viikolla omia keinojaan nimenomaan jengirikollisuuden ja katuryöstelyn kitkemiseksi.

Ohjelmaan sisältyy Purran mukaan esimerkiksi poliisien toimivaltuuksien kasvattamista ja laajennettuja pakkokeino-oikeuksia.

– Haluamme tehostaa karkottamista. Ylipäätään vakaviin rikoksiin syyllistyneet täytyy saada ulos maasta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen myöntää, ettei ryöstörikollisuuden yleistymisen ratkaisemiseksi ole olemassa yksittäisiä ja nopeita taikakeinoja.

Tärkeää olisi hänen mielestään saada nuoret ymmärtämään, että teoilla on seuraamukset.

Huolenpidon ja nuorisotyön ohella hän peräänkuuluttaa, että sekä peruskouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa että lukioissa tulisi saada luotua nuorten elämään järjestystä.

– Tarvitsemme pari piirua enemmän sellaista otetta, että nuoret oppivat, että yhteiskunnassa on säännöt ja niitä on noudatettava. Rajojen kokeilu kuuluu teini-ikään, mutta niiden rikkominen ei ole järkevää ja siitä tulee seurauksia, Mykkänen sanoo.

Kai Mykkänen pitää valitettavana sitä, että nykyinen hallitus päätti lopettaa viime hallituksen aikana aloitetun hankkeen ulkomaalaisten rikosten ennaltaehkäisemiseksi ja niihin puuttumiseksi.

Toisaalta on Mykkäsen mukaansa myös todettava avoimesti, että tilastossakin näkyy maahanmuuttajataustaisten nuorten iso osuus ryöstöissä.

Tämä kielii hänen mukaansa siitä, että kotouttamiseen tarvitaan vanhempia keinoja.

– Myös keppiä, eikä pelkästään porkkanaa. Pitäisi edellyttää pysyvän oleskeluluvan ehtona opiskelu- ja työhistoriaa. Meidän on ehdollistettava kotoutumisajan tukia työntekoon ja sitä kautta luotava myös mallia maahanmuuttajataustaisissa perheissä siitä, miten Suomessa eletään.

– Meillä on liikaa sellaisia perheitä, jotka ajautuvat huomaamaan, että tukien varassa voi elää. Ja kun työllistyminen on maahanmuuttajille haastavaa, niin sitten jäädään kotiin.

Mykkänen pitää valitettavana myös sitä, että nykyinen hallitus päätti lopettaa viime hallituksen aikana aloitetun hankkeen ulkomaalaisten rikosten ennaltaehkäisemiseksi ja niihin puuttumiseksi. Mykkänen toimi viime hallituksen sisäministerinä.

Lue lisää: Järkyttävä kertomus nuorten pahoin­pitelystä leviää Twitterissä – poliisi vahvistaa: Tutkitaan törkeänä ryöstönä

Lue lisää: HS: Ryöstöjen määrä räjähtänyt käsiin

Lue lisää: Yksin liikkuvia ryöstetään Tampereen kaduilla – ”Joskus tulee suoraan tauluun”

Lue lisää: Alaikäisiä nuoria epäiltyinä useissa vakavissa rikoksissa – poliisi käyttänyt kovia pakkokeinoja

Juttua muokattu kello 15:13: Korjattu kohtaa, jonka mukaan perussuomalaiset haluaa rikosoikeudellisen vastuuikärajan alentamista. Riikka Purra tarkentaa, että puolueen mukaan rikosoikeudellista vastuuikärajaa tulisi alentaa neljääntoista vuoteen. Aiemmin Purra puhui viidestätoista ikävuodesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?