Mikko Kärnän vanhoista blogi­kirjoituksista nousi kohu – nosti esiin olleensa nuorena ”homofoobikko ja rasisti”

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) ei ole tunnustanut Lapinleuku-blogin kaikkia kirjoituksia omikseen. Keskiviikkoaamuna hän jakoi vanhan tekstin, jossa hän myönsi muun muassa ”olleensa rasisti”.

Kansanedustaja Mikko Kärnä myöntää kirjoittaneensa myös Hommafoorumille.

23.11. 9:56

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä myönsi eilen tiistaina kirjoittaneensa jo arkistoituun Lapinleuku-blogiin, joka tunnetaan muun muassa maahanmuuttaja- ja saamelaisvastaisista kirjoituksista.

– Olen itse käyttänyt kyseessä olevaa (Lapinleuku) nimimerkkiä. Lisäksi olen toiminut mainitun Tajukankaan Erä- ja Nuorisoseuran puheenjohtajana. Olen kirjoittanut niin saksanseisojakerholle kuin Hommafoorumille kyseessä olevalla nimimerkillä, Kärnä kirjoittaa Twitterissä.

Kärnä tosin kiistää kirjoittaneensa tekstejä, joita sosiaalisessa mediassa lainattiin tiistai-iltana.

IS tavoitti Kärnän viestitse ja kysyi tältä muun muassa sitä, millaista sisältöä Kärnä kirjoitti blogiin, jos ei tunnista eilen lainattuja kirjoituksia omikseen. Kärnä ei halunnut kommentoida asiaa enempää.

Asiasta uutisoi ensin Iltalehti. Lakiesitys saamelaiskäräjälain uudistamisesta tuli tiistaina iltapäivällä eduskunnan keskusteltavaksi ja illalla keskustelu kärjistyi Twitterissä.

Kansanedustajan sanat ovat ristiriitaisia.

Blogin kirjoittaja kertoo olevansa ”27-vuotias perheenisä pohjoisesta, jonka harrastuksiin kuuluvat metsästys, kalastus, pahkatyöt ja naisten sosiaalipsykologia. Suomi ja suomalaisuus ovat hänelle hyvin tärkeitä asioita ja kaikesta hulluudesta huolimatta uskoo, että Suomi on edelleen paras maa maailmassa elää ja olla.”

Kirjoittajan profiilikuvassa esiintyy vaikeasti hahmotettavasti vaaleaihoinen mies, jolla on päällään valkoinen huppari, punainen pipo ja ilmeisesti jonkinlaiset mustat aurinkolasit.

Kirjoittajan sähköpostiksi ilmoitetaan lapinleuku@v*tuttaa.net.

Blogissa olivat esillä ”Suomen sisun, Hommafoorumin, perussuomalaisten ja Tajukankaan erä- ja nuorisoseuran” logot.

Sittemmin verkosta poistettu blogi on kirjoitettu vuosina 2007-2008. Nyt 40-vuotias Kärnä oli vuonna 2008 blogin kirjoittamisen aikaan 28-vuotias.

Kärnä sanoi tiistai-iltana Iltalehdelle olleensa osa blogin ”kollektiivia” ja väitti, että yhteensattuma viittaa armeijasta tuttuun sanontaan.

Vuonna 2012 Yle kertoi Enontekiön kunnanjohtajaksi valitusta Kärnästä seuraavaa:

”Mikko Kärnän perheeseen kuuluu yrittäjänä työskentelevä vaimo ja kaksi pientä poikaa. Kärnä harrastaa metsästystä, kalastusta ja pahkatöitä.

- Ja koska olen naimisissa voi sanoa, että harrastan myös naisten sosiaalipsykologiaa, Kärnä väläyttää humoristin piirrettään.”

Lapinleuku-blogin vanhat kirjoitukset toi ensimmäisenä esiin Twitterissä sotahistorian ja Itä-Euroopan tutkija Jussi Jalonen.

Jalonen on jakanut blogista kuvakaappauksen, jossa Lapinleuku-kirjoittaja väittää saamelaisneuvoston olevan ”avoimen rasistinen ja etnosentrinen järjestö”.

Hän löysi poistetun blogin arkistointipalvelusta.

Jalonen kertoo saman Lapinleuku-nimimerkin olleen aktiivinen keskustelija myös perussuomalaisten Jussi Halla-ahon pitämässä Scripta-blogissa.

Tänään keskiviikkoaamuna Kärnä on jakanut Twitter-tilillään kirjoituksensa vuodelta 2016 Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelusta.

– Lähtiessäni 15-vuotiaana pois kotoa lukioon Ouluun, olin oppimaan innostunut, maailmaan avoimesti suhtautuva ja urheilullinen nuori. Tämän lisäksi olin myös ainakin kolmea asiaa: homofoobikko, rasisti ja uskontokammoinen. Ennakkoluuloni eivät kuitenkaan olleet sisäsyntyisiä, vaan opittuja, Kärnä kirjoitti vuonna 2016.

– Suvaitsemattomuudesta ei parannuta, vaan siitä sivistytään pois. Olen kiitollinen, että oma elämäni on antanut minulle mahdollisuuden tähän, hän kirjoitti.

Kärnä kommentoi vuosien takaista kirjoitusta sanomalla, että käsitykset ja ajatukset muuttuvat.

– Minulle on aina ollut tärkeää uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen, niin ihmisenä, kuin poliitikkonakin. Vuonna 2016 kirjoitin oheisen avoimen kirjoituksen kuvatakseni tätä. Käsitykset ja ajatukset sekä ihmiset muuttuvat, Kärnä kirjoittaa Twitterissä.

Kärnä herätti eilen Twitterissä myrskyn sanomalla, että vihreiden kansanedustajan Iiris Suomelan puheesta ollaan tekemässä tutkintapyyntöjä, koska Suomela olisi väittänyt, että saamelaiskäräjille on soluttautunut suomalaisia.

Lue lisää: Kärnän tunteet kuohahtivat Twitterissä saamelais­käräjä­laista: ”Iiris Suomelan törkeä puhe täys­istunnossa on poikimassa tukun tutkinta­pyyntöjä”

– Kansanedustaja Iiris Suomelan törkeä puhe täysistunnossa on poikimassa tukun tutkintapyyntöjä. Suomela väitti puheessaan, että saamelaiskäräjille on soluttautunut suomalaisia.

– Väite on törkeä, ihmisten identiteettejä ja etnisiteettejä mitätöivä. Pyysin anteeksi inarin- ja metsäsaamelaisilta, että joutuvat kuuntelemaan vuonna 2022 Suomessa tällaista. Toivottavasti Iiris osaa edes pyytää anteeksi, Kärnä twiittasi.

Suomela vastasi heti Kärnälle ja pyysi tätä tarkistamaan eduskunnan pöytäkirjoista, mitä hän on sanonut.

– Tässä vielä mitä sanoin: ”Pahimmillaan saamelaisten oikeuksia vastustavat ihmiset pääsevät käräjille ajamaan ihmisoikeuksien vastaisia tavoitteitaan. Tämä on tietysti estettävä.”

Kärnä ei ollut tyytyväinen Suomelan vastaukseen.

Suomela sanoi saamelaiskäräjälaista myös seuraavaa salikeskustelussa:

– Saamelainen voi olla, vaikka ei olisi hakeutunut äänioikeutetuksi saamelaiskäräjien vaaleissa, mutta saamelaiskäräjät eivät kuulu muille kuin saamelaisille. Tämä ei nykyisin toteudu. Nykylain mukaan äänestämään ja ehdolle on päässyt myös ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista elävää sidettä saamen kieleen tai kulttuuriin, Suomela totesi salissa.

Lue lisää: Eduskunnan keskustelu saamelais­käräjä­laista oli lyhyt ja kiivas – väli­huudoilta ei todellakaan vältytty

Hallituksen esitys saamelaiskäräjälain uudistamisesta tuli tiistaina iltapäivällä eduskunnan keskusteltavaksi, eikä välihuudoilta vältytty. Erityisesti Kärnä on vastustanut uudistusta sen nykyisessä muodossa hyvin äänekkäästi.

Juttua päivitetty 23.11.2022 kello 11:03: Lisätty Suomelan kommentteja salikeskustelusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?