Elin­keino­ministeri Mika Lintilä HAAPALA-TV:ssä: ”Meillä on kaikki elementit siihen, että tulemme olemaan hyvin lähellä taantumaa”

Mikä on sähkölaskujen kipuraja ja riittäkö valtion vastaantulo sähkön kuluttajahinnoissa? Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) arvioi HAAPALA-TV:ssä, miten kova alkava talvi suomalaisilla on edessä.

1.11.2022 8:00 | Päivitetty 1.11.2022 11:10

Kansalaisille alkaa tipahdella näinä aikoina uusia, moninkertaisia sähkölaskuja aikaisempiin verrattuina.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) varoitti lauantaina Kalevan haastattelussa sähköyhtiöitä rahastamasta sähkön hinnalla, varsinkin kun valtio tukee kuluttajia sähkön hinnannousulta

– Lintilä on taatusti seurannut sähköyhtiöiden tilannetta. Ainakin hän on kertonut suhtautuvansa sapekkaasti, jos jakeluyhtiöt maksavat kaiken päälle vielä johtajilleen bonuksia, HAAPALA-TV:n vetäjä, politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala sanoo.

– Muutenkin on hyvä kuulla, mikä on Lintilän kauhuskenaario tulevista kuukausista, kun talvi alkaa painaa päälle.

Lintilä oli HAAPALA-TV:n suorassa haastattelussa. Tallenne julkaistaan myöhemmin.

Joulu-huhtikuussa sähkön arvonlisävero lasketaan 24 prosentista kymmeneen prosenttiin. Yli 2 000 euron sähkölaskuista voi tehdä sähkövähennyksen tammi-huhtikuulta. Lisäksi tulee erillinen sähkötuki.

– Mutta riittääkö tämäkään? Ja miten käy, jos Olkiluoto 3:n ongelmat jatkuvat, eikä se pääsisikään aloittamaan tuotantoa joulukuun lopulla? Joudutaanko sähköä sittenkin säännöstelemään?

Lintilä on nykyhallituksessa istunut koko ajan, osan aikaa myös valtiovarainministerinä.

– Lintilältä täytyy kysyä, näkeekö hän EU:n ennallistamisasetuksen käsittelyn johtavan hallituskriisiin. Ja saako keskusta ja Sdp sovun maastapoistumisverosta.

– Ja miltä ylipäätään tuntuu istua hallituksessa, joka on ottanut silmittömästi uutta velkaa? Kaipa Lintilääkin hirvittää kepun kannatus. Jotkut ennakoivat, että eduskuntaryhmästä jää kolmannes valitsematta huhtikuun vaaleissa, Haapala toteaa.

HAAPALA-TV on viikoittainen politiikan ajankohtainen suora haastatteluohjelma. Haastattelun tallenne on nähtävissä Ilta-Sanomien verkkosivuilla

Edellinen HAAPALA-TV:n vieras oli kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen. Haastattelun tallenteen voit katsoa alla olevan jutun linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?