Mikko Kärnä tuomittiin kunnian­loukkauksesta

Kärnä tuomittiin Twitter-kirjoituksistaan professori Tuomas Ojasesta.

Kansanedustaja Mikko Kärnän kunnianloukkausoikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa 29. syyskuuta

28.10.2022 10:29 | Päivitetty 28.10.2022 11:14

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tuomittiin kunnianloukkauksesta Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeus katsoi, että Kärnä loukkasi Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen kunniaa kirjoituksillaan Twitterissä joulukuussa 2020.

Kärnä vihjaili kirjoituksissaan, että professori Ojanen olisi kirjoittanut vihreiden kansanedustajien Bella Forsgrénin ja Mari Holopaisen vastalauseen perustuslakivaliokunnan mietintöön ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) ministerivastuuta koskevassa al-Hol-asiassa.

Kärnä julkaisi asiasta Twitterissä useita viestejä, joista osassa mainittiin Ojanen.

Oikeus tuomitsi Kärnän maksamaan 40 päiväsakkoa, eli yhteensä 2 280 euroa. Lisäksi Kärnä tuomittiin maksamaan Ojaselle 3 000 euroa korvauksia loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Käräjäoikeus myös määräsi Kärnän poistamaan twiittinsä.

Kärnä kiisti oikeudessa syytteet. Hän kertoi perjantaina Twitterissä, että tulee todennäköisesti valittamaan tuomiosta hovioikeuteen.

– Tuomio tarkoittaa, että julkisessa virassa toimivat asiantuntijat olisivat julkisen keskustelun yläpuolella. Pidän asiaa varsin ongelmallisena oikeusvaltion ja sananvapauden kannalta, Kärnä kirjoitti.

Lue lisää: Kansanedustaja Mikko Kärnää syytetään oikeudessa rikoksesta – Syyttäjä: professorin arvostelu ei ollut hyväksyttävää

Syytteessä mainittiin seitsemän Kärnän samana päivänä kirjoittamaa tviittiä, joista ensimmäinen kuului näin:

–  Hei @Vihreat @JenniPitko @BellaForsgren Kuka kirjoitti teidän vastalauseenne perustuslakivaliokunnan mietintöön? Eihän se vain ollut sama valtiosääntöoikeuden professori, jota PeV kuuli asiantuntijana @Haavisto-asiassa, Kärnä tviittasi.

Aiheesta virinneeseen Twitter-keskusteluun Kärnä kirjoitti muun muassa, että "Sinä et siis näe ongelmaa siinä, että perustuslakivaliokunnan käyttämät riippumattomat asiantuntijat ryhtyvät kirjoittamaan puolueille vastalauseita rahasta? Asia kunnossa."

Kärnä myönsi kirjoittaneensa tviitit, mutta hänen mukaansa tviitit eivät liittyneet Ojaseen henkilönä, vaan kriittiset kysymykset kohdistuivat perustuslakivaliokunnan vihreisiin kuuluvien jäsenten toimintaan.

–  Päätelmän keskeinen sisältö ei ollut väite, että Ojanen olisi tilausta ja maksua vastaan kirjoittanut vihreiden vastalauseen, vaan se, että “...vihreät eivät itse ainakaan vastalausettaan kirjoittaneet”, Kärnän vastauksessa käräjäoikeudelle kirjoitettiin.

Käräjäoikeus katsoi Kärnän vihjanneen julkisesti, että Ojanen oli kirjoittanut vihreiden kansanedustajien vastalauseen. Oikeuden mukaan Kärnän ei kuitenkaan näytetty vihjanneen, että Ojanen olisi kirjoittanut vastalauseen tilauksesta ja maksua vastaan.

Käräjäoikeus katsoi, että vihreille osoitettu julkinen poliittinen kysymys vastalauseen kirjoittajasta oli täysin tavallista poliittista keskustelua ja sellaisenaan sallittava. Oikeuden mukaan Ojasen roolia koskeva keskustelu ei kuitenkaan ollut osa poliittista keskustelua.

Oikeuden mukaan Kärnä ei ollut myöskään mitenkään etukäteen selvittänyt esittämänsä vihjauksen todenmukaisuutta.

–  Kärnän oman kertoman perusteella hänellä ei ollut kuulemansa huhun lisäksi muuta pohjaa esittämälleen vihjaukselle kuin se, että vastalauseessa on elementtejä Ojasen asiantuntijalausunnosta ja että vastalause on laadittu hyvin nopealla aikataululla -- Edellä todetun perusteella Kärnän on täytynyt pitää varmana tai vähintään varsin todennäköisenä, että hänen esittämänsä vihjaus on ollut epätosi. Kärnä on siten menetellyt tahallisesti, oikeus katsoi.

Oikeuden mukaan Kärnän täytyi kansanedustajana ja myös silloisena perustuslakivaliokunnan varajäsenenä olla tietoinen siitä, että hänen vihjauksensa Ojasen roolista vaaransi Ojaseen kohdistuvaa luottamusta riippumattomana asiantuntijana ja oli hyvin vakava.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?