Kokoomuksen Elina Valtonen ryöpyttää Sanna Marinia: ”Pääministeri on täysin epäonnistunut”

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen tykittää HAAPALA-TV:ssä rajusti pääministeri Sanna Marinia (sd). Valtosen mukaan mukaan pääministeri on ”täysin epäonnistunut” sekä EU-politiikan johtamisessa että hallituksensa koossa pitämisessä.

27.10.2022 17:55

Kokoomus jätti torstaina välikysymyksen hallituksen toiminnasta metsien ja muun muassa maatalousmaan ennallistamisessa yhdessä muun opposition kanssa.

Ennallistamisasetus on herättänyt laajaa vastustusta, ja se on jakanut hallituspuolueet pahasti kahtia myös eduskunnan valiokunnissa.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat ainoina tukeneet hallituksen alkuperäistä linjaa.

Keskustalle kohuttu EU-asetus seurauksineen on kohtalokas.

Keskusta, Rkp ja jopa Sdp hyppäsivät viime perjantaina talousvaliokunnassa kokoomuksen kelkkaan.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen hyökkäsi samasta asiasta HAAPALA-TV:n haastattelussa rajusti ja suorin sanoin pääministeri Sanna Marinin (sd) kimppuun.

– Pääministeri on täysin epäonnistunut sekä Suomen intressien ajamisessa EU:ssa mutta myös oman valtioneuvostonsa koossa pitämisessä, Valtonen tykittää.

Elina Valtonen (kok) muistuttaa, että EU-asioiden johto kuuluu pääministerille.

EU-politiikkaa kuuluu nimenomaan pääministerille.

Yrittääkö pääministeri luikerrella tästä EU-vastuusta eroon?

– Meillä perustuslain mukaan tehtävänjako on hyvin selkeä. EU-asiat kuuluvat pääministerille, ja niitä kuuluu valmistella yhteistyössä eduskunnan suuren valiokunnan kanssa. Ja nyt tässä asiassa näin ei ole toimittu

– Hän selkeästi vetäytyy vastuusta. Se on tullut ilmeiseksi monessakin kysymyksessä.

  • Valtosen haastattelu on katsottavissa kokonaan jutun yllä olevalta videolta.

Valtonen ihmettelee esimerkiksi sitä, että hallitukseen on muodostettu perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johdolla toimiva ”varjoviisikko” käsittelemään hankalia päätöksiä

– Kyllä silloin kysymys kuuluu missä pääministeri on.

Kun EU:n ennallistamisasetus viipyi hallituksen käsittelyssä, eduskunnan suuri valiokunta ei ehtinyt tehdä esimerkiksi niin sanottua toissijaisuusilmoitusta.

– Metsät kuuluvat kansalliseen päätöksentekoon, Valtonen muistuttaa.

Hallituksen aika kulunut on Valtosen mukaan vatvomiseen, eikä kantaa ole vieläkään. Samaan aikaan Ruotsi on pystynyt pitämään omaa kielteistä kantaansa kirkkaasti esillä, vaikka maassa oli vaalit ja hallituskin vaihtui.

Kokoomus pyrkii Elina Valtosen mukaan luomaan vakautta, jos siitä tulee vaalien jälkeen pääministeripuolue

HAAPALA-TV:n haastattelussa Valtonen pui myös valtion velkaantumista ja ankeita ennustuksia tulevasta.

Torstaina valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt) varoitti valtiontalouden kroonisesta alijäämästä.

Elinkinoelämän keskusliitto (EK) puolestaan kertoi, että yritysten luottamus talouteen on kriittisissä lukemissa ja Tilastokeskuksen mukaan myös kansalaisten luottamus talouteen on ennätyksellisen heikolla tasolla.

Kokoomus pyrkii Valtosen mukaan luomaan vakautta, jos siitä tulee vaalien jälkeen pääministeripuolue.

Mikä on sitten kokoomuksen oma vaihtoehto?

Satojen miljoonien säästöjä puolue hankkisi Valtosen mukaan muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan kokonaisuudistus. Kokoomuksen mallissa se ulotetaan kaikille, mutta porrastetaan ja sen kestoa lyhennetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?