Alexander Stubb myöntää virheet, joita hän teki Venäjän suhteen: ”Olin väärässä”

Entisen pääministerin mukaan hän oli politiikassa toimiessaan väärässä neljässä asiassa Venäjään liittyen.

– Politiikassa on hyvin vaikeaa myöntää virheitä, sillä virheitä ei saa tehdä. Silti useat poliitikot, myös minä, tekevät virheitä, Stubb sanoo.

20.10.2022 12:45

Entinen pääministeri Alexander Stubb on julkaissut Youtube-videon, jossa hän käy läpi sitä, miten ja miksi kylmän sodan jälkeisen Venäjän kanssa on toimittu väärin.

Stubb käy videossa läpi viisi kysymystä. ”Mikä oli filosofiamme Venäjän suhteen, miksi se ei toiminut, kuka toimi oikein, millaista ajattelu oli Suomessa ja mitä tästä voidaan oppia.”

Videolla hän käy läpi myös itsereflektiota siitä, miten hän itse toimi väärin Venäjän suhteen silloin, kun hän oli vielä aktiivisesti mukana politiikassa.

– Olin väärässä venäläisten viisumivapaudessa, Nord Streamissa, Rosatomissa sekä siinä, etten kyennyt pääministerinä edistämään Suomen Nato-jäsenyyttä, Stubb sanoo.

Stubb toimi ulkomaankauppa- ja eurooppaministerinä 2011–2014, pääministerinä 2014–2015 ja valtiovarainministerinä 2015–2016. Kokoomuksen puheenjohtajana hän toimi vuosina 2014–2016.

Lisäksi Stubb on toiminut ulkoministerinä 2008–2011 ja europarlamentaarikkona 2004–2008.

Virassa toimiessaan Stubb teki siis omien sanojensa mukaan neljä virhettä.

Näistä ensimmäinen oli Stubbin mukaan se, että hän ajoi venäläisten viisumivapautta.

– Se ei välttämättä ollut osaltani valtiollista ajattelua, vaan henkilökohtaista ajattelua. Ajattelin, että ihmisten kanssakäyminen ja matkustaminen lähentäisivät meitä (Suomea ja Venäjää). Sitä ei tapahtunut ja voisi sanoa, että hyvä niin, mutta se oli yksi tekemistäni virheistä, Stubb perustelee.

Toinen virheistä oli hänen mielestään Nord Stream -putket.

– Nostin kyllä esiin turvallisuusongelmia ja kritisoin bilateraalista sopimusta Venäjän ja Saksan välillä, mutta virassa ollessani sanoin, että putkilla olisi vain ympäristövaikutuksia. Olin väärässä. Nord Streamia ei olisi koskaan saanut rakentaa. Baltian maat olivat oikeassa, Puola oli oikeassa, minä olin väärässä.

Kolmas virheistä oli Rosatom-asia.

– Olin aina ydinvoiman puolestapuhuja. Yritimme saada Suomeen kahta reaktoria. Lopulta saimme vain yhden venäläisen Rosatomin avulla. Ajoinko asiaa aktiivisesti, en välttämättä. Mutta olin pääministeri ja minun olisi pitänyt ehdottomasti ottaa asiasta vastuu.

Neljänneksi virheeksi Stubb nimeää sen, ettei hän pystynyt ajamaan eteenpäin sitä teesiä, jota hän alleviivasi 080808-puheessaan.

– En saanut ajettua eteenpäin Suomen Nato-jäsenyyttä. Se ei ollut helppoa, kun vain pieni osa kannatti jäsenyyttä. Mutta toimin virassa, jossa minun olisi pitänyt pystyä ajamaan asiaa eteenpäin.

Vuonna 2008 ulkoministerinä toiminut Stubb piti 25. elokuuta 2008 suurlähettiläspäivillä Helsingissä 080808-puheen. Tämä tapahtui muutama viikko sen jälkeen, kun sotatoimet käynnistyivät Georgiassa.

Stubb sanoi tuon päivän muuttavan kolme asiaa: se oli käännöskohta kansainvälisessä politiikassa, se asetti uusia haasteita kansainväliselle järjestelmälle ja sillä oli vaikutusta Suomen ulkopolitiikan agendaan.

Hän kertoo kuitenkin saaneensa osakseen kovaa arvostelua puheensa jälkeen.

Lue lisää: He eivät nähneet Nord Streamissa mitään turvallisuus­poliittista ulottuvuutta

Suomessa on ollut Stubbin mukaan kolme tai neljä erilaista ajattelutapaa Venäjästä.

Usein vasemmalta tullut ideologinen ajattelu, jossa korostui anti-amerikkalaisuus ja anti-Nato. Oikealla oli niin sanottuja realisteja, jotka ajattelivat, ettei Euroopan unionia tarvita.

Kolmas ryhmä halusi perustaa ulkopoliittisen ajattelunsa Venäjään. Stubbin mukaan tämä ajattelu tuli usein keskeltä, mutta hän painottaa, ettei viittaa mihinkään tiettyyn puolueeseen. Neljänteen ryhmään kuuluivat institutionalistit, jotka halusivat kaiken mahdollisen turvan Suomelle, oli se sitten esimerkiksi turvatakuiden tai Naton muodossa.

– Politiikassa on hyvin vaikeaa myöntää virheitä, sillä virheitä ei saa tehdä. Silti useat poliitikot, myös minä, tekevät virheitä. Sitä on hyvin vaikeaa myöntää, Stubb sanoo.

Stubb kertoo, että hän oli aina ollut Suomen Nato-jäsenyyden vahva tukija ja ”käytti melko kovaa kieltä Venäjästä”. Hän viittaa tällä 080808-puheeseensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?