Susien ja valkoposkihanhien metsästys­aloitteiden hyväksyminen kuumentaa tunteita eduskunnassa ”Hanhet pataan!”

Eduskunta on hyväksynyt maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnöt suden ja valkoposkihanhen metsästyksestä.

Vihreiden paikalla olleista edustajista kaikki äänestivät aloitetta vastaan.

14.10. 15:40

Eduskunta on hyväksynyt maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnöt susien ja valkoposkihanhien metsästyksestä. Kansalaisaloitteista äänestettiin tänään perjantaina.

Valtioneuvosto ryhtyy valmistelemaan lainsäädäntöä, jolla täsmennetään metsästyslain sääntelyä.

Se sallisi susien metsästyksen poikkeusluvan perusteella, jos siitä ei ole haittaa lajin suotuisan suojelutason säilymiselle tai sen saavuttamiselle.

Valkoposkihanhien osalta valiokunta esittää mietinnössään, että jatkossa lupamenettelyä sujuvoitetaan ja valkoposkihanhia koskevat poikkeuslupapäätökset siirretään Varsinais-Suomen ELY-keskukselta Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle.

Lisäksi valiokunta esittää, että ammutut valkoposkihanhet voidaan jatkossa hyödyntää. Hanhia voidaan jatkossa poikkeusluvalla karkottaa ampumalla myös keväällä, joskin pesintärauha on otettava huomioon.

Valkoposkihanhia koskevassa asiassa puolesta äänesti 125 kansanedustajaa, vastaan äänesti 18, tyhjää 1 ja poissa oli 55.

Sdp:n, kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan, rkp:n ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmien paikalla olevista edustajista kaikki äänestivät puolesta, mutta Erkki Tuomioja (sd) äänesti tyhjää.

Paikalla olleista vihreiden edustajista kaikki 13 äänestivät vastaan, kun vasemmistoliiton paikalla olevista edustajista 5 äänesti vastaan ja 2 puolesta.

Susiasiassa jakauma oli lähes sama.

Mietintöjen hyväksyminen on tuoreeltaan herättänyt kansanedustajissa ristiriitaisia reaktioita.

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi ei ole tyytyväinen päätökseen.

– Susi-äänestyksessä eduskunnan täysistunnossa kaikki muut tukivat suden metsästyksen löysentämistä paitsi vihreät ja 5 Vasemmistoliiton edustajaa. SDPn Tuomioja äänesti tyhjää, Hassi kirjoittaa Twitterissä.

– Sama oli jakauma valkoposkihanhi-äänestyksessä. Hiljattain kuulin lohkaisun: ”eduskunnassa on 1 1/2 ympäristöpuoluetta: vihreät ja puoli vasemmistoliittoa”. Siltä se tänäänkin näytti.

Kokoomuksen kansanedustajat Heikki Vestman ja Mia Laiho iloitsivat Twitterissä äänestyksen lopputuloksesta.

– Hanhet pataan, Vestman kirjoittaa.

Hän kertoo päivityksessään, että eduskunta hyväksyi kansalaisaloitteen johdosta hanhilausumat.

–  Valkoposkihanhi pois EU:n suojeltavien lajien listalta ja ammuttujen hanhien hyödyntäminen ruoaksi sallittava. Tulevan hallituksen pitää sallia myös Ruotsin mallin mukaisesti alueellinen suojametsästys, Vestman kirjoittaa.

Laihon mukaan susiasiassa laki on annettava marraskuun aikana.

– Ihmeitä tapahtuu, Laiho kirjoittaa.

Äänestyksen lopputuloksesta iloittiin myös keskustassa.

– Loistava asia, kirjoittaa keskustan Joonas Könttä.

– Arkijärjen voitto. Sudet kuuluvat erämaihin, eikä takapihalle eikä koulutielle. On mielekästä käyttää poistetut hanhet ravinnoksi. Onneksi on keskusta, kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk) kirjoittaa.

Vihreiden Jenni Pitko puolestaan kritisoi äänestyksen lopputulemaa.

– Eduskunta käänsi selkänsä sudelle ja tutkitulle tiedolle, Pitko kirjoittaa.

Pitkon mukaan enemmistön hyväksymässä kannassa halutaan madaltaa kynnystä suden metsästämiselle siitä huolimatta, että tutkijoiden mielestä kiintiömetsästämiselle ei ole lajin säilymisen näkökulmasta edellytyksiä.

– Mietinnössä korostuu ihmisten turvallisuus. Kuitenkin kun kannanhoidollista metsästystä kokeiltiin 2010-luvulla, sen seurauksena suden kanta romahti ja ihmisen ja suden kohtaamiset lisääntyi. Susilaumoja hajosi ja laumasta erkaantuneet sudet tuli helpommin lähelle asetusta, Pitko selvittää.

Pitko sanoo, että ”kukaan asiaa tunteva tuskin edes uskoo, että metsästys saataisiin tämän myötä liikkeelle, sillä susi on EU:n suojelema laji.”

– Tärkeintä olikin ehkä signaloida äänestäjille tahtotilaa laittaa sudelle "nappi otsaan" Surullista on, että tällainen saa eduskunnan enemmistön tuen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?