Sauli Niinistö Oslossa: ”Lännen tehtävä ei ole tarjota Putinille ulos­pääsyä tilanteesta”

Presidentti Sauli Niinistön mukaan on vaikea nähdä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kykenisi hyväksymään minkäänlaista tappiota.

10.10. 20:14

Oslo

Presidentti Sauli Niinistön mukaan lännen tehtävä ei ole tarjota tai etsiä Venäjän presidentille Vladimir Putinille ulospääsyä sodasta.

– On vaikea nähdä, että Putin kykenisi hyväksymään minkäänlaista tappiota. Lännen tehtävä ei ole tarjota tai etsiä Putinille ulospääsyä sodasta. Lopputuloksen pitää olla se, että Ukraina on vapaa, Niinistö sanoi tänään maanantaina Norjan pääministerin Jonas Gahr Støren kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Presidentti Niinistöltä ja pääministeri Størelta kysyttiin tilaisuudessa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viime viikon kommenteista, joiden mukaan Biden ja virkamiehet Yhdysvalloissa etsivät parhaillaan diplomaattista ulospääsytietä Ukrainan sodasta.

Støren mukaan viestin Venäjälle on oltava se, että aggression on loputtava.

– Ehtojen on täytyttävä, jotta sopimukseen voidaan päästä. Jos sota todella tahdotaan lopettaa, niin uskon että eurooppalainen yhteisö on valmis auttamaan siinä, Støre sanoi.

Presidentti Niinistö aloitti maanantaina kaksipäiväisen virallisen vierailun Norjaan. Ensimmäisen päivän päätteeksi Niinistö kävi kahdenväliset keskustelut pääministeri Støren kanssa.

Niinistöltä ja Støreltä kysyttiin tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa myös, miten Suomen tulisi heidän mielestään reagoida tilanteessa, jossa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan hyväksyisi Natoon Suomen, mutta ei Ruotsia.

Niinistön mukaan Suomi haki sotilasliittoon ajatuksella, että jäseniksi tultaisiin yhdessä Ruotsin kanssa.

– Alusta lähtien teimme tiivistä yhteistyötä Ruotsin kanssa.

– Olen luottavainen, että Turkki jatkaa tulevaisuudessa keskusteluja sekä Suomen ja Ruotsin kanssa. Toivon, että tulos on aikanaan myönteinen, Niinistö sanoi.

Støre totesi olevansa tyytyväinen siitä, että Suomi ja Ruotsi ovat nyt matkalla Naton jäseniksi.

Hän lisäsi myös Norjan pitäneen alusta asti tärkeänä, ettei millään Nato-maalla ole oikeutta vaikuttaa Suomen ja Ruotsin päätökseen hakea Nato-jäsenyyttä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?