Martti J. Kari hämmästelee Eero Heinäluoman Nord Stream -lausuntoa: ”Ei kukaan poliitikko voi sanoa, että ei varoitettu”

”Olisi mielenkiintoista tietää, miksi he ovat toimineet realiteettien tunnustamisen vastaisesti”, Kari sanoo.

5.10. 18:18

Nord Stream -kaasuputkien räjähdysten jälkeen suomalaispoliitikkojen aiempia lausuntoja kaasuputkista on tarkasteltu julkisuudessa mikroskoopilla. Poliitikot pitivät ensimmäistä Nord Stream -putkea muun muassa puhtaasti ympäristökysymyksenä. Osa poliitikoista ei nähnyt putkissa turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia.

Vuonna 2009 silloinen kansanedustaja, nykyinen europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) vähätteli turvallisuuspoliittista huolta ja puolusti putkihanketta. Helsingin Sanomat kysyi Heinäluomalta tuoretta arviota kaasuputkesta.

– Venäjän sisäisen kehityksen ongelmia ei kyllä silloin nähty oikein, hän sanoi HS:lle.

Hän sanoo HS:ssä myös, että sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ”ei voi ajatella, että mikään normaali talouskanssakäyminen olisi mahdollista”.

Lue lisää: He eivät nähneet Nord Streamissa mitään turvallisuus­poliittista ulottuvuutta

Heinäluoman lausunto Venäjän sisäisistä ongelmista on herättänyt laajasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Asiaan otti kantaa muun muassa Jyväskylän yliopiston turvallisuuden ja strategisen analyysin työelämäprofessori Martti J. Kari.

– Venäjän sisäisen kehityksen ongelmat kyllä kerrottiin poliitikoille, mutta asiaa ei kuunneltu, hän kirjoitti.

Lausuntoa on ihmetellyt myös väitöskirjatutkija Viktor Rantala Helsingin yliopistosta. Tiedusteluhistoriaan erikoistunut Rantala listaa Twitterissä merkkejä Venäjän sisäisen kehityksen suunnasta. Hän mainitsee muun muassa vapaan median alasajon, toimittaja Anna Politkovskajan murhan ja liikemies Mihail Hodorkovskin vangitsemisen.

– Nähtiin, jos oli halua nähdä, Rantala kirjoitti.

Martti J. Kari sanoo Ilta-Sanomille ihmettelevänsä Heinäluoman väitettä. Hän korostaa tarkastelevansa asiaa työelämäprofessorina, ei entisenä tiedustelu-upseerina, koska työstään Puolustusvoimissa hän ei voi puhua. Karin mielestä poliitikoille ei voinut tulla yllätyksenä millaiseen suuntaan Venäjä on kehittymässä.

– Hän ei muka tiedä, että Anna Politkovskaja ammuttiin, hän ei muka tiennyt, että Venäjä hyökkäsi Georgiaan, hän ei muka tiennyt, että oppositio tukahdutetaan, tiedotusvälineet otetaan Kremlin valtaan ja niin edelleen. En oikein usko tuohon (väitteeseen).

Myös ulkopolitiikassa Venäjä otti huolestuttavia askelia jo ennen vuotta 2009, jolloin eduskunnassa keskusteltiin kaasuputkihankkeesta. Kari myös muistuttaa, että Venäjä on käyttänyt kaasua kiristykseen jo aiemminkin.

Kari muistuttaa, että esimerkiksi entinen kansanedustaja, nykyinen euro– parlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) on puhunut 20 vuotta varoittavaan sävyyn Venäjän sisäisestä kehityksestä.

– Ei kukaan poliitikko voi sanoa, että heitä ei varoitettu asiasta.

Kari uskoo, että kaasuputken turvallisuuspoliittiset aspektit olivat poliitikoilla tiedoissa.

– Olisi mielenkiintoista tietää, miksi he ovat toimineet realiteettien tunnustamisen vastaisesti.

Lue lisää: Ilkka Remeksen jännärissä iskettiin Itämeren kaasu­putkiin vuonna 2009 – näin kirjailija kommentoi nyt

Vuonna 2009 eduskunnassa Heinäluoma ei vaikuttanut ottavan turvallisuushuolien esittäjiä vakavissaan.

– Nyt tämän hankkeen yhteydessä kun kuuntelee käytyä keskustelua, niin näyttää siltä, että osa kuvittelee, että todellakin sieltä kaasuputkesta lähtee tulemaan suikkahattuisia, punatähtisiä, harmaapukuisia miehiä pyssyt kainalossa. Mutta rohkenen epäillä, että tästäkin kaasuputkesta tulee kaasua, tämä on tämän ydinsisältö, Heinäluoma sanoi.

Karin mielestä Heinäluoma pyrkii lausunnolla hävittämään esitetystä kritiikistä kärjen vähättelemällä.

– Ei kukaan ole väittänyt noin, vaan on väitetty, että Venäjä käyttää kaasuasetta Euroopan unionia vastaan ja Suomi tulee saamaan siitä osansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?