Translaki kiehautti tunteet kuumiksi edus­kunnassa – ”Tämä on kyllä viho­viimeinen naula arkkuun”

Hallituksen lakiesityksen on tarkoitus astua voimaan vuodenvaihteen jälkeen.

Päivi Räsänen (vas.), Mari Rantanen, Veronika Honkasalo, Iiris Suomela.

4.10.2022 20:00

Eduskunnan istuntosalia päivällä lämmittäneestä yhteisymmärryksestä ei illansuussa ollut paljonkaan jäljellä, kun ajatuksia oli vaihdettava Ukrainan sodan sijaan translaista.

Hallitus on esittänyt nykyisen lainsäädännön muuttamista siten, ettei sukupuoltaan virallisesti korjaavan olisi enää esitettävä lääketieteellistä selvitystä lisääntymiskyvyttömyydestään. Uudistus ei koske lääketieteellisiä toimenpiteitä vaan statusta väestöjärjestelmässä.

Veronika Honkasalo.

Ensimmäisen puheenvuoron pitänyt Veronika Honkasalo (vas) katsoi yhteiskunnan ottavan askeleen ”kohti transihmisten itsemääräämisoikeuden, henkilökohtaisen koskemattomuuden ja yksityisyydensuojan turvaamista”.

– Nyt voimassaolevassa laissa oikeudellisen sukupuolen korjaaminen edellyttää jopa vuosia kestävää lääketieteellistä prosessia ja lisääntymiskyvyttömyyttä, joka on täysin epäinhimillistä ja perustuu haitallisiin stereotypioihin ja vanhentuneisiin käsityksiin sukupuolesta, Honkasalo sanoi.

Vasemmistolainen kansanedustaja syytti oikeistopopulistisia voimia transvastaisen pelon levittämisestä ja arvioi pelonlietsonnan levinneen myös Suomen eduskuntaan. Hän kertoi toivovansa lähetekeskustelusta asiallista ja ihmisarvoa kunnioittavaa.

Päivi Räsänen.

Seuraavaksi puhujapönttöön astui kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, joka tyrmäsi hallituksen esityksen ”syvästi ideologisena” ja ”keskeisenä osana hallituksen intersektionaalisen feminismin toteuttamista”.

– Hallituksen esityksessä samaistetaan virheellisesti käsitteet sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti. Kokemuksia voi olla monenlaisia, mutta sukupuoli on ihmisen tai muun eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä vai hedelmöittyvä.

Räsänen kantoi puheenvuorossaan huolta varsinkin nuorista, joiden parissa sukupuolista hämmennystä on hänen uskoakseen esiintynyt aina. Hän näki muutoksena sen, että nyt nuorille tarjotaan ratkaisuksi sukupuolenkorjausta ja sosiaalisessa mediassa mielikuvaa ruokkivat ”kansainvälisesti verkottuneet, vahvasti rahoitetut LGBT-järjestöt”.

– Kehodysforiasta kärsivistä suurella osalla on mielenterveysongelmia, jotka voivat jäädä vaille hoitoa, mikäli ennen sukupuolen juridista vaihdosta ei hakeuduta lääketieteelliseen arvioon, tutkimuksiin, eikä hoitoon, Räsänen sanoi.

– Eihän anoreksiankaan kohdalla tueta ihmisen todellisuudesta irrotettua, dysforista käsitystä ja kokemusta omasta kehosta vaan autetaan henkilöä työstämään omaa minäkuvaansa terveemmäksi.

Mari Rantanen.

Räsäsen puheenvuoro sai pian kiitosta perussuomalaisten Mari Rantaselta. Rantanen piti ongelmallisena erityisesti ajatusta sukupuolen vaihtamisesta pelkällä ilmoituksella ja sitä, että sitä voisi vaihtaa useampia kertoja.

Marinin hallitus on sotkenut tässä maassa yhtä ja toista asiaa lähtien taloudesta, terveydenhuollosta ja vanhustenhoidosta ja tämä on kyllä vihoviimeinen naula arkkuun, Rantanen sanoi ja käännähti katsomaan ministeriaitiossa istuvaa perhe- ja peruspalveluministeriä Aki Lindéniä (sd).

– Täytyy sanoa ministeri Lindén jälleen kerran: Olen pitänyt teitä hyvin asiallisena ja tolkullisena ihmisenä, mutta en ymmärrä, miten te voitte tällaisen lain tuoda tänne.

Iiris Suomela.

Vihreiden Iiris Suomela aloitti puheensa pahoittelemalla keskustelun sävyä ja välitti tukensa jokaiselle istuntoa katsoneelle transihmiselle, varsinkin nuorille. Suomelan mukaan poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä ei voi ”mitenkään rinnastaa” syömishäiriöön.

– Syömishäiriö on yksi nuorille vaarallisimmista sairauksista. Se tappaa nuoria tässä maassa. Transsukupuolisuus ei ole terveydelle vaarallista. Vaarallista sen sijaan on, jos tämä nykylaki ja nykyinen ilmapiiri pääsee pahenemaan pisteeseen, jossa viha transnuoria vastaan lisääntyy.

Lakiesitys on jakanut myös hallituspuolueita. Vastahakoisten joukkoon on ilmoittautunut julkisesti ainakin keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu. Hän ilmoitti aiemmin äänestävänsä esitystä vastaan ja uskovansa, että osa hänen puoluetovereistaan menettelee samoin.

– En missään tapauksessa voi äänestää tämän puolesta. Minun mielestäni tämä kuuluu näihin kysymyksiin, joissa edustajilla pitää olla omantunnon vapaus, Aittakumpu sanoi STT:lle.

Esitys annettiin kuukausien viivästyksen jälkeen eduskunnan käsittelyyn toissa viikolla. Myöskään esityksen mukaisessa lainsäädännössä alaikäiset eivät voisi muuttaa virallista sukupuoltaan.

Vihreiden ja vasemmistoliiton suunnalla uudistusta on pidetty riittämättömänä. Muun muassa vasemmistoliiton Honkasalo kertoi jo aiemmin tuoneensa esiin huolensa transnuorten hyvinvoinnista Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?