Saarikko varoitti sähkö­­pulasta – näin sähkö­katkoihin varaudutaan

Turvatoimia Baltian maista Suomeen virtaavan kaasuputken ympärillä on lisätty Nord Stream -putkissa tapahtuneiden räjähdysten jälkeen.

29.9. 14:28

Varautumisen ministerityöryhmää johtava valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) varoitti kansalaisia sähköpulasta tulevana talvena.

– Saamamme asiantuntijanäkemyksen mukaan riski sähkön jakelun vaikeuksista ja sähkön riittävyydestä on todellinen, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessaan torstaina.

– Talven tullen emme voi olla vakuuttuneita sähkön riittävyydestä. Jopa tuntien mittainen katkos voi olla tietyille toimialoille kriittinen.

Hallitus valmistelee ennen talvea valtakunnallisen ohjeistuksen alueille ja sähkön jakeluyhtiöille, josta käy ilmi, mitä aloja on asetettava tärkeysjärjestykseen sähkökatkon iskiessä.

– Suomalainen sähköjärjestelmä ei toimi niin, että voisimme yksittäisen yrityksen tai kodin kohdalla valita, kulkeeko sähkön jakelu puutetilanteessa siihen taloon vai ei. Pystymme säätelemään suomalaista sähköverkkoa vain asuinaluetasolla. Arvioon vaikuttaa, mitä kiinteistöjä kyseisellä alueella on, ovatko ne elintärkeitä ja ehdottomia vaikka sähkökatkokin tulisi, Saarikko sanoi.

Etusijalle asetetaan terveydenhuolto.

– On erityisen tärkeää, että tiedettäisiin sellaiset erityisryhmät ja ikäihmiset, jotka ovat kotihoidon piirissä, joiden arjen ja elämän suojelemiseksi tarvitaan esimerkiksi lääketieteellisistä syistä sähköillä toimivia laitteita, Saarikko totesi.

Suomalaisia Saarikko kehotti säästämään sähköä.

– Sekin kotitalous, jonka sähkösopimus ei ole juuri noussut kohtuuttomasti, on velvollinen miettimään sähkön kulutustaan, koska yhteisvaikutus on syy, joka voi johtaa sähkön riittämättömyyteen. Huoli kohdistuu kylmimpiin talvipäiviin.

Nord Stream -kaasuputkissa tapahtuneiden räjähdysten takia hallitus antaa määräyksen kaikille hallinnonaloille varmistaa kriittisen infrastruktuurin turvallisuus.

Erityisen huomion kohteena on Baltic Connector -kaasuputki, jonka kautta Suomeen virtaa kaasua Baltiasta.

– Siihen ei kohdistu tietojemme mukaan mitään erityistä uhkaa, mutta Baltic Connectorista vastaava suomalainen Gasgrid on tehostanut varautumisen ja valmistautumisen astettaan, turvallisuustoimia on vahvistettu.

– Hyvin poikkeukselliset ja vakavat sabotaasiin viittaavat toimet antavat aihetta tiivistää varautumistamme.

Saarikon mukaan selvää on, että Nord Stream -putkissa tapahtuneet räjähdykset johtavat ”kuukausien vaikeuksiin kaasuputkissa ja korjaustyöt vievät valtavasti aikaa”.

– Meillä on tiedossamme Ruotsin viranomaisilta saatu tieto neljännestä räjähdyksestä kaasuputkesta, ja syiden selvittäminen on viranomaisten tehtävä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?