Supo: Venäjän tiedustelun toiminta­tapa muuttuu – Suomen kriittiseen infra­struktuuriin kohdistunut uhka kohonnut

Diplomaattipeitteellä tehtävä henkilötiedustelu on vaikeutunut Venäjän aloitettua hyökkäyssodan.

29.9. 8:50 | Päivitetty 29.9. 11:16

Suojelupoliisin mukaan Venäjä joutuu suuntaamaan vakoiluaan kyberympäristöön ja esimerkiksi Venäjällä oleviin ulkomaalaisiin, koska länsimaissa tapahtuva henkilötiedustelu on vaikeutunut. Supo julkaisi torstaina vuotuisen kansallisen turvallisuuden katsauksensa.

– Venäjän tiedustelupalvelujen perinteinen päämenetelmä on diplomaattipeitteellä tehtävä henkilötiedustelu. Se on vaikeutunut merkittävästi Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa, koska länsimaat ovat karkottaneet venäläisiä diplomaatteja. Vaikka Suomessa tiedustelu-upseereita edelleen toimii, suomalaiset ovat todennäköisesti ainakin toistaiseksi katkaisseet yhteytensä venäläisiin verkostoihinsa ja tietoa on saatavissa tavanomaisia kanavia pitkin vähän, tiedotteessa todetaan.

Myös Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuu kohonnut tiedustelun tai vaikuttamisen uhka. Katsauksen mukaan uhka on kohonnut Suomen Nato-jäsenyysprosessin ja Venäjän hyökkäyssodan vuoksi – niin fyysisessä kuin kyberympäristössäkin.

Supon arvion mukaan ei kuitenkaan ole todennäköistä, että kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuisi lamauttavaa vaikuttamista lähitulevaisuudessa. Kriittisellä infrastruktuurilla tarkoitetaan esimerkiksi sähkön ja energian jakeluverkkoa sekä tietoliikenneyhteyksiä.

Supon mukaan myös Kiinan Suomeen kohdistama tiedustelu jatkuu aktiivisena. Kuten aiemmin, myös nyt supo arvioi Kiinan kohdistavan kybervakoilua huipputeknologiaan poliittisen päätöksenteon lisäksi.

Supon mukaan Suomessa väkivaltaisen tiedustelun uhka on vähäinen. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarin mukaan mahdollisuutta ei voida sulkea kokonaan pois.

– Seisomme arviomme takana siitä, että Suomeen tämä uhka on vähäinen. Tietynlainen potentiaali on.

– Venäjä on ollut mukana vaikkapa tällaisten tshetsheeni-oppositiotoimijoiden salamurhissa ja salamurhien yrityksissä. Lähimpänä Ruotsissa. Tällaista voi tapahtua Ruotsissa niin ei se Suomessakaan ole mahdotonta, mutta arvioimme, että tämä uhka on edelleen vähäinen.

  • Supon tiedotustilaisuus on nyt päättynyt. Tekstimuodossa oleva hetki hetkeltä -seuranta näkyy alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?