Tämä tiedetään Nord Stream -kaasu­putkien vuodoista – Sanna Marinin mukaan tilanne Itämerellä on huolestuttava

Hallitus katsoo, että Nord Stream -kaasuputkien vahingoittamisessa on ollut kyse tahallisesta sabotaasista ja toimijana on valtiollinen taho. Lisäksi hallitus aikoo tehdä torstaina periaate­päätöksen venäläisten maahan­tulon rajoittamiseksi.

28.9. 22:16

Nord Stream -kaasuputkien vahingoittamisessa on ollut kyse tahallisesta sabotaasista ja toimijana on ollut valtiollinen taho. Suomeen ei kuitenkaan tällä hetkellä kohdistu sotilaallista uhkaa.

Näin summasivat tämän hetkistä tilannetta keskiviikkona hallituksen iltakoulun jälkeen pääministeri Sanna Marin (sd), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk), ulkoministeri Pekka Haavisto (virh) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr).

Muun muassa Saksan turvallisuus­viranomaiset ovat otaksuneet, että Nord Stream -kaasuputket ovat luultavasti tuhoutuneet käyttö­kelvottomiksi. Jos putkia ei korjata nopeasti, suolainen merivesi virtaa niiden sisälle ja syövyttää ne.

– Vahingonteot ovat niin suuria, että niiden takana on ollut jokin valtiollinen taho, Haavisto perusteli hallituksen näkemystä.

Hallitus ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa kommentoi sitä, mikä valtiollinen taho sabotaasin taustalla voisi olla. Useat tutkijat ovat mediassa esittäneet arvionsa siitä, että kyseinen valtiollinen taho olisi Venäjä.

– Putkien tarkoituksellinen vahingoittaminen ja sabotaasi voi liittyä laajempaan toimintaan Itämeren alueen vakauden horjuttamiseksi ja pelon luomiseksi Eurooppaan, Marin sanoi.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson pitivät tiistaina tiedotustilaisuudet, joissa he kertoivat, että kaasuputkivuodoissa on kyse tahallisesta teosta.

Sanna Marin kertoi lehdistö­tilaisuudessa olleensa keskiviikkona yhteydessä Ruotsin ja Tanskan kollegoihinsa. Suomi on hänen mukaansa valmis tarjoamaan apua asian selvittämisessä.

Sanna Marin painotti tiedotustilaisuudessa maltillisuutta.

Itämeren alueen jännitteiden kasvamista seurataan hallituksessa tarkoin. Marin painotti, että tilanne on huolestuttava ja asiaan on suhtauduttava vakavasti.

– Vuodot ovat vakava uutinen. Nord Streamin räjähdykset ovat olleet tarkoituksellisia. Meidän ei tule olla sinisilmäisiä eikä meidän tule antaa pelolle sijaa.

Ministeri Kaikkonen kuitenkin muistutti, että tilanne on ollut alueella jännitteinen jo aiemmin.

– Tämänhetkinen arviomme on, että tapahtumat eivät muodosta sotilaallista uhkaa Suomelle, Kaikkonen sanoi.

Juuri nyt Itämeren alueella ei siis hänen mukaansa ole nähtävissä sotilaallisia muutoksia. Tapahtumat ovat Kaikkosen mukaan kauempana Suomesta, mutta asiaan suhtaudutaan vakavasti, koska kyseessä on suomalaisille tärkeä Itämeri.

Marin painotti asiassa maltillisuutta. Räjähdyksiä päästään tutkimaan kunnolla vasta vuotojen tyrehtymisen jälkeen.

– Voi mennä viikko tai kaksi, ennen kuin tutkimukset saadaan käynnistettyä, Kaikkonen arvioi.

Tilannetta on pääministerin mukaan syytä käydä läpi kaikkien eduskuntaryhmien kanssa.

– Emme ole vielä käyneet hallituksessa läpi, annetaanko pääministerin ilmoitus, Sanna Marin sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi keskiviikkona antamassaan haastattelussa, että Euroopan turvallisuusuhka nousi uudelle tasolle. Syynä on etenkin Nord Stream -kaasuputkissa ilmenneet laajat vauriot.

Lehdistötilaisuudessa nostettiin esiin myös se, että esimerkiksi Yhdysvallat, Puola ja Bulgaria ovat kehottaneet kansalaisiaan lähtemään Venäjältä.

Haaviston mukaan asia on Suomen ulkoministeriön tiedossa. Tilannetta seurataan Suomen päässä tarkasti ja lähetystöt jatkavat edelleen toimintaansa.

Lue lisää: Presidentti Niinistö HS:lle: Euroopan turvallisuusuhka nousi uudelle tasolle

Myös Itärajan tilanne oli tapetilla hallituksen iltakoulussa.

Hallitus aikoo tehdä torstaina periaatepäätöksen, jonka tarkoitus on rajoittaa merkittävästi venäläisten kulkua Suomen kautta muualle Schengen-alueelle sekä turistimatkailua Suomeen.

Sisäministeri Krista Mikkonen kertoi, että tilanne Suomen itärajalla on rauhallinen, vaikka rajan ylittävien määrä onkin kasvanut.

– Viisumirajoitukset tulevat vähentämään Suomen ja Venäjän välistä rajaliikennettä merkittävästi, Mikkonen sanoi.

– Venäläisten turvapaikka­hakemuksissa on tapahtunut pientä kasvua, mutta ei mitään merkittävää liikekannalle­panon jälkeen, hän jatkoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi viime viikolla määräyksen osittaisesta liikekannalle­panosta. Sen jälkeen itärajan tilanne on ollut laajasti otsikoissa, kun venäläisten rajanylitykset ovat vilkastuneet.

Rajalla voidaan Mikkosen mukaan aloittaa pilottihanke raja-aidan rakentamisesta. Sen rakentaminen kuitenkin kestäisi vuosia ja maksaisi miljoonia.

Mikkonen tuupertui pian vastaustensa jälkeen ja hänet saatettiin lepäämään.

Pääministeri Sanna Marinin kuultiin arvioivan, että Mikkonen oli mahdollisesti juonut liian vähän vettä.

Mikkonen kertoi tiedotustilaisuuden jälkeen Twitter-tilillään, että hänen vointinsa on hyvä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?