IS SEURAA

Välikysymys­keskustelussa väiteltiin: Saramo syytti kokoomusta ”katteettomasta show’sta”, Häkkänen kuittasi takaisin

Hallituksen rivit ovat alkuviikosta olleet hajallaan hoitajamitoituksen suhteen. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kertoi välikysymyskeskustelussa asiaan löytyneestä ratkaisusta.

28.9. 11:45 | Päivitetty 28.9. 16:49

Hallitus vastaa keskiviikkona suurimpien oppositiopuolueiden välikysymykseen vanhus- ja terveyspalveluista.

ISTV näyttää eduskunnan täysistunnon suorana lähetyksenä kello 14 alkaen.

Välikysymyksen jättivät kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Puolueiden mukaan hallitus on vahtivuorollaan päästänyt pitkään vaivanneen hoitajapulan syvenemään entisestään.

Oppositio muistuttaa, että hallitusohjelmassa luvattiin palauttaa luottamus vanhuspalvelujen laatuun, oikea-aikaisuuteen ja saatavuuteen. Nyt se edellyttääkin hallitukselta selvitystä siitä, mitä se aikoo tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.

Oppositio on syyttänyt hallitusta myös kunnianhimoisesta hoitajamitoituksesta, jota ei lopulta saada pantua toimeen ajallaan. Opposition mukaan hallitus ei kuitenkaan ole huolehtinut riittävästi siitä, että hoitajia on uudistuksen tarpeisiin riittävästi.

Hallitus on alkuviikosta yrittänyt löytää opposition välikysymyksen alla sopua hoitajamitoituksen toimeenpanon lykkäämisestä myöhemmäksi. Lindén kertoi välikysymyskeskustelussa hallituksen löytämästä ratkaisusta. Hoitajamitoituksen kiristymistä porrastetaan ensi vuoden joulukuulle.

Mitoitukseksi tulee ensi huhtikuusta alkaen 0,65. Aiempi tavoite 0,7 astuu voimaan 1.12.2023. Ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta on kiristetty kuluneella vaalikaudella useaan otteeseen. Viimeisen kiristyksen oli tarkoitus tapahtua ensi huhtikuussa, jolloin mitoitus on ollut tarkoitus nousta 0,7 hoitajaan asiakasta kohden.

Välikysymysäänestys järjestetään perjantaina.

Edit: klo 15:33 lisätty Lindén tiedot hoitajamitoituksen porrastamisen lykkäämisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?