Ulkoministeri Haavisto: Kaikki turismi Venäjältä Suomeen estetään

Ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi uuden periaatepäätöksen valmistuvan ensi viikolla.

23.9. 19:06 | Päivitetty 23.9. 19:38

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoo, että venäläisten tulo Suomeen pelkällä turismiperusteella estetään. Linjaus koskee sekä Suomen että muiden Schengen-maiden myöntämiä viisumeita.

– Teemme tässä nyt tiukan oman rajauksen. Uskon, että vähennys tulee olemaan erittäin merkittävä, Haavisto sanoi New Yorkista käsin pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta eli TP-utva päätti perjantaina iltapäivällä, että valtioneuvosto antaa periaatepäätöksen, jolla rajoitetaan merkittävästi Venäjän kansalaisten maahantuloa ja viisumien myöntämistä. Perusteena on Suomen kansainvälisen aseman vakava vahingoittuminen.

– Olimme hyvin tarkkoja oikeudellisten asiantuntijoiden ja oikeuskanslerin kanssa käydyissä keskusteluissa, että tämä ratkaisu, jota nyt valmistellaan, täyttää kaikki lainsäädännön kriteerit, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan turvallisuusviranomaisten arviot Venäjän Suomelle aiheuttamasta turvallisuusuhasta eivät ole osittaisen liikekannallepanon jälkeen muuttuneet. Liikekannallepano on kuitenkin jonkin verran lisännyt läpikulkumatkailua Suomen kautta.

– Katsomme, että se aiheuttaa tällä hetkellä tarpeetonta haittaa Suomen kansainväliselle asemalle ja suhteille.

Haaviston mukaan harkinta tehdään uudestaan myös jo olemassa olevien viisumeiden osalta, joita Suomen arvioidaan myöntäneen venäläisille noin satatuhatta.

– Voidaan tehdä merkintä henkilön yrittäessä rajan ylitystä, että aikaisempi peruste viisumin myöntämiselle ei ole enää validi eli pelkällä turismiperusteella ei Suomeen pääse. Tämä koskee sekä Suomen myöntämiä että muiden myöntämiä viisumeita.

Schengen-alueella kielteinen rajapäätös voidaan merkitä viisumin omistajan rekisteriin eli se tulee samalla kaikkien EU-maiden tietoon.

Periaatepäätöksessä luetellaan erikseen ryhmät, joita poikkeus koskee. Poikkeus koskee sukulaisuutta, perhesuhteita, työtä, opiskelua, humanitaarisia syitä sekä tavaraliikennettä.

– Näiden ryhmien osalta, joita poikkeus koskee, teemme periaatepäätöksessä hyvin selväksi, ettei tule mitään sekaannusta rajalla, että mitkä ovat ne ryhmät ja perusteet, joilla Suomeen pääsee.

Kiinteistön omistuksen perusteella Suomeen tuloa on Haaviston mukaan kiristetty jo.

– Tässäkin on halu tukkia porsaanreiät eli se, että kiinteistön omistusta jaetaan usean omistajan kesken vähän keinotekoisesti.

Haaviston mukaan periaatepäätöksen ensimmäiset luonnokset ovat valmiina ja niitä viimeistellään viikonlopun aikana.

– Uskon, että ensi viikon aikana (valmistuu). En uskalla luvata päivää, Haavisto sanoi.

Haaviston käsityksen mukaan periaatepäätöstä voidaan alkaa soveltamaan rajalla pian sen jälkeen, kun valtioneuvosto on sen hyväksynyt.

Haaviston mukaan TP-utvan perjantainen kannanotto ei muuta millään tavalla turvapaikkajärjestelmää tai sen perusteita.

– Oma käsitykseni on se, että pelkästään varusmiespalveluksesta kieltäytyminen tai se, että ei osallistu liikekannallepanoon ei ole riittävä peruste tällä hetkellä (turvapaikalle).

Juttua päivitetty 23.9.2022 klo 20.26.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?