Suomen Yrittäjät tukee sähkö­yhtiöiden voittojen suitsimista: ”Emme usein ole esittämässä uusia veroja”

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Mika Kuismasen mukaan väliaikaisella verolla voitaisiin kompensoida sähkön hinnan noususta aiheutuvia kustannuksia.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen korostaa, että windfall-vero tulisi ottaa käyttöön väliaikaisesti.

23.9. 11:46

Suomen Yrittäjät kannattaa väliaikaista windfall-veroa, jolla puututtaisiin sähkön tuottajien energiakriisin varjolla saamiin voittoihin.

– Tämä on todella harvinainen tilanne, emme ole usein esittämässä uusia veroja. Tässä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa on reilua kuluttajia ja yhteiskuntaa kohtaan, että jos ylisuuria voittoja syntyy, niin ne katkaistaan ja yhteiskunta kotiuttaa voitot, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kommentoi IS:lle.

Valtiovarainministeriön Sähkön hinta -työryhmän raportissa mainitaan, että Venäjän toiminnasta johtuva fossiilisten polttoaineiden hinnan voimakas nouseminen, Venäjän ja Suomen välisen sähkön siirron loppuminen ja päästöoikeuden hinnan nouseminen ovat korottaneet sähkön tukkumarkkinahintaa, vaikka keskeisimpien tuotantomuotojen, kuten polttoon perustumattoman ja päästökaupan ulkopuolisen vesi-, ydin- ja tuulivoiman tuotantokustannukset eivät ole muuttuneet. Näin muodostuvaa voittoa kutsutaan windfall-voitoksi.

– Ihan relevantti argumentti veroa vastaan on se, että se hidastaa tai jopa lykkää vihreää siirtymää eli investointeja tuulivoimaan ja muihin uusiutuviin. Emme silti usko, että sillä olisi merkittävää vaikutusta vihreään siirtymään tehtäviin investointeihin, jos tämä vero tehtäisiin väliaikaisena toimena kriisin yli, Kuismanen sanoo.

Hallituspuolueilla on ollut eriäviä näkemyksiä windfall-verosta. Hallitus teki budjettiriihessä kuitenkin päätöksen veron valmistelemisesta. Innokkaimmin veroa on ajanut hallituksessa vasemmistoliitto.

Hallituskausi alkaa olla jo lopuillaan, joten epäselvää on, tulisiko vero voimaan vielä tällä kaudella.

Yksi hallituslähde muotoilee IS:lle asian niin, että ”joka tapauksessa pykälävalmistelu tehdään ja asiaa edistetään”.

Windfall-vero on otettu käyttöön esimerkiksi Italiassa, Iso-Britanniassa, Espanjassa ja Kreikassa.

Italiassa vero koskee energia-, öljy- ja kaasualan yhtiöitä ja vero kohdistuu sekä sähköntuottajiin että sähkön myyjiin.

Veron arvioitu tuotto Italiassa alkuvuodelta on valtiovarainministeriön raportin mukaan 10,5 miljardia euroa, jolla rahoitetaan muun muassa polttoaine- ja arvonlisäveron alennuksia.

Iso-Britanniassa väliaikaiseksi säädetyn lisäveron tarkoitus on verottaa erityisesti öljy- ja kaasualan ylimääräisiä voittoja. Tuotoksi arvioidaan ministeriön raportin mukaan viisi miljardia puntaa, joka käytetään energian hintaa kompensoiviin toimiin.

Kuismasen mukaan windfall-veroa voitaisiin käyttää kompensoimaan kuluttajille ja yhteiskunnalle sähkön hinnan nousemisesta aiheutuvia kustannuksia.

Kasvavat energiakustannukset aiheuttavat huolta myös yrittäjäkentällä.

– Kyse ei ehkä ole siitä, että mittavissa määrin tulisi konkursseja tai lopettamisia, vaan kyse on siitä, että energia tulee yritysten välituotepanoksena syömään niin suuren osan taseesta pois, että kyky vastaanottaa uusia negatiivisia shokkeja heikkenee. Esimerkiksi prosessiteollisuudessa tai kasvihuoneissa käytetään paljon sähköä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?