Kommentti: Päteekö Fortumissa tulos tai ulos -periaate? Toimitus­johtajan kannettava vastuunsa liki kuuden miljardin kuprusta

Vaikka Fortum oli altistanut itsensä aikapommille, niin valtionyhtiössä laskettiin sen varaan, että putkesta tulee kaasua ja kaikki sujuu vanhassa idänkaupan hengessä, kirjoittaa IS:n politiikan toimittaja Olli Waris.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo oli heinäkuussa sitä mieltä, että Uniperin tilanne on saatu vakautettua. Arvio osoittautui virheelliseksi. Fortum ilmoitti keskiviikkona myyvänsä Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle puolella miljardilla eurolla. Fortum maksoi Uniperista seitsemän miljardia euroa.

22.9. 20:00

Valtio-OMISTEINEN energiayhtiö Fortum ilmoitti keskiviikkona myyvänsä koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle.

Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon mukaan Uniperista syntyy Fortumille ”vähän vajaan kuuden miljardin euron tappio”.

Kyseessä on harvinaislaatuisen suuri tappio Suomen taloushistoriassa.

Vertailun vuoksi: Sonera teki vuonna 2002 umts-kaupoista 4,3 miljardin euron alaskirjaukset.

Stora Enso osti vuonna 2000 Consolidated Papersin ja kirjasi kaupasta myöhemmin arviolta 2,2–2,7 miljardin tappiot.

Rauramo toisteli Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana, kuinka suuri pettymys lopputulos oli Fortumille.

Lue lisää: Rauramo Uniper-sotkusta: ”Koko tilanne on itselleni ja meille kaikille pettymys”

Kiinnostavinta oli se, miten Rauramo perusteli Uniper-flopin syitä.

– Tilanne, mikä syntyi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, aloitti brutaalin tuhoamissodan ja lopetti kaasunviennin, joka oli jatkunut 50 vuotta, niin tämä oli asia, joka ei ollut meidän suunnitelmissa ja oli meille iso pettymys, Rauramo sanoi.

Viittaus Venäjän hyökkäyssotaan oli näppärä retorinen temppu, jolla Rauramo tuli kääntäneeksi huomion pois Fortumin johtajien virheistä.

Toki Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan yllätti Suomessa monet toimijat aina presidentistä alkaen, mutta tosiasia on, että Fortum on omatoimisesti ja tietoisesti lisännyt Venäjä-riskejään pala palalta.

Fortum hankki helmikuussa 2008 enemmistöosuuden venäläisestä alueellisesta tuotantoyhtiöstä. Jo tuolloin julkisuudessa varoiteltiin Venäjän-valloituksen riskeistä.

Vuonna 2014 Venäjä valloitti Ukrainalta Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa.

Lue lisää: Fortumin toimitusjohtaja myöntää: Sotaa ei pidetty mahdollisena

EU-maat, Suomi mukaan lukien, asettivat Venäjälle energia-alaankin ulottuneita pakotteita. Venäjä vastasi lännelle omilla pakotteillaan.

Vuonna 2017 Fortumin Venäjä-riski kasvoi aivan uusiin mittoihin Uniper-kaupan myötä, sillä Uniperin liiketoiminta on ollut kiinteästi kytköksissä Venäjältä tulleisiin kaasutoimituksiin.

Rauramo toimi Uniper-kaupan tekemisen aikaan Fortumin talousjohtajana. Fortumin toimitusjohtajana kaupan puski läpi Pekka Lundmark ja hallituksen puheenjohtajana operoi Sari Baldauf.

– Se (Venäjä-riski) täytyy laittaa siihen viitekehykseen, että miten Suomi ja Venäjä toimivat yhdessä tällä vuosituhannella helmikuun 24. päivään asti tänä vuonna. Ystävyys ja avunanto -henkeä, vaikkei YYA:ta enää ollutkaan, Fortumin hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala kommentoi Taloussanomille elokuun lopussa.

Vaikka Fortum oli altistanut itsensä aikapommille, niin valtionyhtiössä laskettiin sen varaan, että putkesta tulee kaasua ja kaikki sujuu vanhassa idänkaupan hengessä.

Poliittisesti tämä oli äärimmäisen naiivia ja veronmaksajille taloudellisesti vahingollista.

Suoraselkäistä olisi, jos Rauramo – joka kaiken kukkuraksi kuittasi vielä keväällä 423 000 euron Uniper-bonuksen – kantaisi vastuunsa ja jättäisi tehtävänsä.

Jos Rauramo ei eroa itse, Fortumin hallitus voisi antaa toimitusjohtajalle potkut milloin vain.

Vaikeuskerrointa lisää se, että myös Fortumin hallituksen puheenjohtajan Reinikkalan jalat ovat kastuneet, sillä hän oli siunaamassa Uniper-kauppaa hallituksen jäsenenä.

Lue lisää: Fortum kärsii Uniperin takia lähes kuuden miljardin tappiot – he ovat olleet päättävissä asemissa, kun ratkaisuja tehtiin

Voisi siis ajatella, että jos Reinikkala on sitä mieltä, että Rauramon pitää erota, niin myös hänen itsensä tulisi jättää tehtävänsä.

Päätös Fortumin hallituksen vaihtamisesta kuuluu omistajalle, ja pienenä ihmeenä voisi pitää sitä, jos Reinikkala istuu Fortumin hallituksen puheenjohtajana vielä seuraavan yhtiökokouksen jälkeen.

Yritysmaailman tulos tai ulos -periaatteen perään kyseli myös eduskunnassa keskiviikkona Ben Zyskowicz (kok).

– Nyt syytetään poliitikkoja. Kansalaiset luulevat, että poliitikot ovat aiheuttaneet ja tehneet nämä vahingot. No, ei ole. Ei ministeri Tuppurainen eikä ministeri Marin, ei ministeri Lintilä eikä ministeri Sipilä. Fortumin johto ja hallitus ovat vastuussa. Ei tällaista yksittäistä vahinkoa poliitikot edes pysty tekemään, kyllä siihen yritysjohtoa vaaditaan, mutta poliitikot siivoavat jäljet, ja kansa maksaa, Zyskowicz sanoi.

Lue lisää: Uniper-kaupan aikana pääministerinä toiminut Juha Sipilä: ”Kritiikki on nyt jälkiviisautta”

Myöskään poliitikkoja ei voi pestä puhtaaksi Uniper-jälkipyykissä. Syyllisyyttä riittää jaettavaksi monelle eri hallitukselle.

Fortum kasvatti Uniper-omistuksensa täyteen mittaansa pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituskaudella.

Marinin hallitus kantaa poliittisen vastuun tammikuussa Fortumille myönnetystä kahdeksan miljardin tukipaketista, heinäkuun ensimmäisestä Uniper-pelastuspaketista sekä keskiviikkona julkaistusta kansallistamispäätöksestä.

Fortumin mukaan osana irtautumisratkaisua Fortumin Uniperille myöntämä neljän miljardin laina maksetaan takaisin ja neljän miljardin takaus vapautuu. Tätä voi pitää syyskuun diilin ainoana hyvänä uutisena, jos näin todella myös tapahtuu.

Kokonaisuuden kannalta ratkaisevalta vaikuttaa heinäkuu, jolloin Fortum ja Uniper, Suomi ja Saksa sopivat ratkaisusta, jossa Uniper sai oikeuden vyöryttää yhtiön saksalaisille asiakkaille korkeampia kaasun hankintakustannuksia, mutta vasta lokakuun alusta ja vain 90-prosenttisesti. Pian kävi ilmi, että Saksa lipeää tästäkin aikataulusta.

Heinäkuun ratkaisut tekivät Uniperin ajautumisen Saksan määräysvaltaan käytännössä väistämättömäksi. Uniperin päivittäiset tappiot nousivat syksyllä 130 miljoonaan euroon.

Kysyä voi, olisiko paremmalla neuvottelutaktiikalla tai raskaammalla neuvotteludelegaatiolla voitu saada parempi tulos jo heinäkuussa.

Lue lisää: IS-kysely: Suomalaisilta tyly tuomio Marinille ja Tuppuraiselle Uniper-sotkussa

Vastuun kantamisen näkökulmasta hyvältä ei näytä edelleenkään se, että Marin jättäytyi taka-alalle ja jätti asian hoitamisen omistajan näkökulmasta omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) hoidettavaksi.

Marinin hallituksen poliittista vastuuta punnitaan Fortumia ja Uniperia koskevassa välikysymyksessä.

Lue lisää: Elina Valtonen vaatii pääministeri Marinilta selvitystä Uniperista – ”Tässä on munattu pahemman kerran”

Fortumin ahdinko ei ole loppumassa, sillä yhtiö pyrkii yhä vetäytymään Venäjältä, jossa Fortumin toimintojen tasearvo on 5,5 miljardia.

Tukalaa tilannetta alleviivaa se, että Fortumin lähtö Venäjältä on käytännössä diktaattori Vladimir Putinin käsissä.

Yksi skenaario on se, että Fortumin lähtö koplataan Hanhikiven ydinvoimala-asiaan, jossa Fennovoimalla on käynnissä oikeusriita Venäjän valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin tytäryhtiön Raos Projectin kanssa.

Likapyykin peseminen jatkuu siis vielä pitkään.

Selvää on, että Lundmarkin ja Baldaufin pelastauduttua Nokian johtotehtäviin päävastuu sotkusta lankeaa Rauramolle ja Reinikkalalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?