Ministeri Ohisalo: Ensi talvi ei tule olemaan helppo – ”Suomalaisten on tärkeintä pitää pää kylmänä”

Maria Ohisalo toivoo Ukrainalle osoitetun solidaarisuuden kantavan synkkenevästä tilanteesta huolimatta.

Maria Ohisalo vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa 25. elokuuta 2022.

21.9. 22:04

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr) kommentoi Twitterissä Venäjän osittaisen liikekannallepanon varjoa Suomen ja Euroopan yllä. Huolestunut Ohisalo arvioi, että helppoa talvea ei ole luvassa kenellekään

– Tällä hetkellä meidän suomalaisten on tärkeintä pitää pää kylmänä, hän kirjoittaa.

Ministerin mukaan solidaarisuutta Ukrainalle ei myrskypilvistä huolimatta sovi unohtaa, päinvastoin. Hän huomauttaa ukrainalaisten maksavan Venäjän aggressiosta suoraan ihmishengillä siinä missä muu läntinen yhteisö painii kohonneiden kustannusten kanssa.

Ohisalo mainitsee Ukrainan puolustavan läntistä demokratiaa venäläiseltä etupiiripolitiikalta, jonka työkaluihin kuuluu ”kaupunkien pommituksia, siviilien massamurhia ja muita sotarikoksia”.

Valona tunnelin päässä hän näkee Keski-Aasian maat, jotka ovat alkaneet vähitellen hivuttautua kauemmas ”hyvää vauhtia kansainväliseksi hylkiöksi” muuttuvasta Venäjästä.

Ohisalo pitää mahdollisena, että pakkovärväysten myötä myös osa Venäjän kansasta katsoo saaneensa Kremlin suuntavaistosta tarpeekseen. Ilmiö on aistittavissa Moskovassa parasta aikaa riehuvista mielenosoituksista.

– Liialliseen optimismiin ei ole kuitenkaan syytä. Euroopan välit Venäjään tuskin tulevat normalisoitumaan vuosissakaan, ja kansainväliset jännitteet voivat säilyä pitkäänkin, Ohisalo kirjoittaa.

– Sen tiedämme, että Putin on ajanut maansa sellaiseen tilanteeseen, josta on vaikea peruuttaa pois. Paniikissa olevat diktaattorit ovat kaikista vaarallisimpia diktaattoreja. Niin oman maansa kansalaisille kuin naapureilleenkin.

Lue lisää: Mielenosoitukset alkaneet Moskovassa – pidätettyjen määrä nousee

Ohisalo huomauttaa, ettei myöskään Suomessa kenenkään hintalappu saa karata kohtuuttomiin summiin. Sen tähden hallitus on jo päättänyt kohtuullistaa kansalaisten sähkölaskuja ja tukea varsinkin pienituloisia, ministeri muistuttaa.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto: Suomi alkamassa vähentää ”radikaalisti” venäläisten turisti­liikennettä – toivoi kaikkien heräävän Putinin puheisiin

Lue lisää: Pääkirjoitus: Ahtaalle ajautunut Putinin Venäjä kärjistää sotaa, ja siksi lännen on yhä päättäväisemmin tuettava Ukrainaa

Lue lisää: Asiantuntija: Näin Venäjän julistama osittainen liike­kannallepano vaikuttaa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?