Elina Valtonen vaatii pääministeri Marinilta selvitystä Uniperista – ”Tässä on munattu pahemman kerran”

Kokoomuksen varapuheenjohtajan Elina Valtosen mielestä hallituksen ja pääministerin täytyy kantaa poliittinen vastuu Uniperista.

Kokoomuksen Elina Valtosen mielestä Uniper-neuvotteluissa hassattiin pääomistajan erinomainen neuvotteluasema.

21.9. 20:32

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen vaatii pääministeri Sanna Marinia (sd) selvittämään ”perin juurin”, mitä Uniperin kanssa tapahtui. Valtosen mielestä selvitys on annettava viimeistään kokoomuksen Uniperia koskevan epäluottamuslauseen vastauksen yhteydessä.

Lue lisää: Kokoomus esittää hallitukselle omaa epä­luottamus­lausetta

Valtosen mielestä Uniper on lakannut jo kauan sitten olemasta omistajaohjauksen asia.

– Kesästä saakka tämä on ollut käytännössä hallituksen asia ja sitä kautta pääministerin vastuulla. Fortum tietenkin yhtiönä kantaa liiketoiminnallisen riskin ja sitä kautta veronmaksajat, koska Suomen valtio on pääomistajana Fortumissa, mutta poliittinen riski ei kuulu yhtiölle, Valtonen sanoo IS:lle.

Valtosen mielestä Fortumin 80 prosentin omistuksella olisi ollut mahdollista ajaa Uniper vaikka saneeraukseen siitäkin huolimatta, että Fortum oli pääomittanut Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla tammikuussa.

– Tässä on käytännössä hassattu pääomistajan erinomainen neuvotteluasema, joka Fortumilla oli paitsi talvella, niin myös kesällä.

Valtosen mukaan saneeraustila olisi mahdollistanut Uniperin pilkkomisen eli kannattavat osat vesi- ja ydinvoima olisivat voineet jatkaa ja Saksa olisi voinut katsoa, mitä se tekee kannattamattomalla kaasutoiminnalla.

Lue lisää: Saksan talousministeri Uniperin kansallistamisesta: Fortum menettää tässä koko osake­sijoituksensa

Valtosen mukaan kaasuliiketoiminta on kannattamatonta sen vuoksi, että Saksan poliittisella päätöksellä Uniper ei saanut siirtää kaasun kohonneita kustannuksia saksalaisten kuluttajien maksettavaksi.

– Suomen hallituksen olisi pitänyt viime kädessä astua peliin ja pitää huoli siitä, että Saksa korvaa heidän poliittisen päätöksensä aiheuttaman tappion yhtiölle.

Valtonen toteaa, että oikeusvaltiossa, kuten Saksassa, on perustuslaissa omaisuudensuoja ja lisäksi on EU:n energiaperuskirja, joka suojaa investointien arvoa.

Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle 500 miljoonalla eurolla, vaikka se maksoi itse omistuksesta lähes seitsemän miljardia euroa.

– Käytännössä Saksan poliittisella päätöksellä Uniperin markkina-arvo ajettiin nollille ja nyt kun valtio lähtee kansallistamaan, niin se korvaa vain nykyisen markkina-arvon verran.

Lue lisää: Fortumin toimitusjohtaja vahvistaa: Uniper-seikkailuun paloi lähes 6 miljardia euroa

Kauppaan sisältyy, että Fortumilla on vuoteen 2026 asti etuosto-oikeus, jos Uniper päättää myydä vesi- tai ydinvoimaliiketoimintojaan Ruotsissa.

– Olisihan se outoa, jos Fortum joutuisi ostamaan ne toiseen kertaan. Joko tässä on jotain sellaista, jota ei ole kerrottu julki, tai sitten tässä on munattu pahemman kerran, Valtonen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?