Uniper-kaupan aikana pääministerinä toiminut Juha Sipilä: ”Kritiikki on nyt jälkiviisautta”

Juha Sipilän mielestä valtion olisi pitänyt luopua enemmistöomistuksestaan Fortumissa viime vaalikaudella.

Juha Sipilä sai pääministerinä tietää Fortumin aikeista ostaa Uniper 15 minuuttia ennen kuin yhtiö kertoi siitä julkisesti vuonna 2017.

21.9. 18:55

Entinen pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk) katsoo, että valtion olisi pitänyt luopua enemmistöomistuksestaan Fortumissa jo viime vaalikaudella.

– Fortum oli jo tuolloin paljon muuta kuin valtion strateginen intressi edellytti ja strategisen tehtävän tekeminen oli heikentynyt merkittävästi yhtiön myytyä sähköverkkonsa Carunalle. Fortumin omistuksen pienentäminen Neste Oyj:n tapaan ei kuitenkaan saanut kannatusta silloin, Sipilä sanoo IS:lle.

Valtion omistuksella Fortumissa pyritään turvaamaan riittävä sähköntuotanto Suomessa.

Lue lisää: Tuppurainen: Osto­päätös oli ”virhe­arvio” – Fortumin toimitus­johtaja pahoitteli Uniper-tappioita

Sipilä näkee ongelmalliseksi sen, jos valtio omistaa enemmistön pörssiyhtiöstä, jonka tehtävänä on toteuttaa merkittävää kansallista strategista intressiä. Hänen mielestään eri asia on vähemmistöomisteinen finanssisijoitus, kuten esimerkiksi Nesteen kohdalla.

– Valtiolle merkittävää strategista intressiä toteuttavan yhtiön ei pitäisi olla pörssiyhtiö.

Keinot vaikuttaa omistajaohjauksella pörssiyhtiön toimintaan ovat rajalliset.

Sipilä toteaa, että hän tiesi Fortumin aikeista ostaa Uniper 15 minuuttia ennen kuin yhtiö kertoi siitä julkisesti vuonna 2017, vaikka Sipilä oli silloin pääministeri.

– Pörssiyhtiötä koskee vaitiolovelvollisuus eikä pörssiyhtiön hallituksen jäsen voi kertoa pörssiyhtiön asioista etukäteen muuten kuin yhtiön päätöksellä liittää informoitu taho hankkeen sisäpiirirekisteriin. Yhtiön täytyy kohdella kaikkia omistajia tasapuolisesti.

Omistajaohjaus vaikuttaa pörssiyhtiön toimintaan valitsemalla hallituksen jäseniä ja eduskunnan hyväksymien valtion omistajaohjauksen periaatelinjausten kautta.

Fortum tiedotti keskiviikkona, että Saksan valtio ostaa Fortumin omistamat Uniper-osakkeet 500 miljoonalla eurolla. Fortum oli maksanut osakkeista noin seitsemän miljardia euroa.

– Isot tappiot tästä tuli.

Lue lisää: Fortumin toimitusjohtaja vahvistaa: Uniper-seikkailuun paloi lähes 6 miljardia euroa

Sipilä huomauttaa, ettei Uniperin ostoa kritisoitu viisi vuotta sitten muuten kuin Uniperin sitoutumisesta fossiiliseen energiaan eikä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kukaan osannut ennakoida silloin. Uniper on tuottanut lähes miljardin vuodessa Fortumille.

– Kaikkien meidän kritiikki on nyt jälkiviisautta.

Lue lisää: Fortumin toimitusjohtaja myöntää: Sotaa ei pidetty mahdollisena

Fortumin päätöksestä myydä sähköverkot Carunalle vuonna 2013 Sipilä toteaa, että se oli hänen mielestään vastoin strategista intressiä.

– En tiedä, käsittelikö (Jyrki) Kataisen (kok) hallitus sitä silloin.

Carunan myynnistä saadut rahat Fortum sijoitti Uniperin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?