Kokoomus esittää hallitukselle omaa epä­luottamus­lausetta – ”Saksa kohtelee epä­reilusti suomalaista yhtiötä”

Puolueen eduskuntaryhmä ei allekirjoita perussuomalaisten energiavälikysymystä.

20.9. 12:20

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kertoo, ettei se allekirjoita perussuomalaisten energiavälikysymystä. Sen sijaan kokoomus esittää hallitukselle oman epäluottamuslauseen epäonnistuneesta politiikasta saksalaisen energiayhtiö Uniperin suhteen.

Kokoomuksen ryhmä olisi odottanut erityisesti pääministeri Sanna Marinilta (sd) jämäkämpää otetta asiassa.

–  Hallituksen ei pidä hyväksyä sitä, että Saksa kohtelee epäreilusti suomalaista yhtiötä, painottaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tiedotteessa.

Hänen mukaansa olisi pitänyt ja pitäisi edelleen laittaa kova kovaa vastaan. Saksan hintasääntely ei ole sen kansallinen asia, vaan Saksaa sitovat kansainväliset sopimukset kieltävät ulkomaista yhtiötä epäreilusti kohtelevat viranomaispäätökset.

–  Nyt suomalaiset subventoivat saksalaisten kaasulaskuja. Sinivalkoiset miljardit valuvat kankkulan kaivoon. Pääministerin tekstiviestit Saksaan eivät riitä, Mykkänen sanoo.

Fortum on rajusti tappiota tekevän Uniperin enemmistöomistaja. Viime aikoina on ollut puhetta jopa siitä, että Saksa kansallistaisi Uniperin.

Perussuomalaisten mukaan tappiot ovat jopa 15 miljardia

Perussuomalaiset jätti tänään yhdessä kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kanssa välikysymyksen energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta. Välikysymyksen mukaan suomalaisten veronmaksajien tappiot ovat jopa 15 miljardia euroa.

Puolueet vaativat vastausta muun muassa siihen, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä kotitalouksien sähkölaskujen kohtuullistamiseksi ja ostovoiman turvaamiseksi. Kysymyksessä luetellaan lukuisia mahdollisia toimenpiteitä energiahintojen madaltamiseksi ja hallituksen kantaa näihin toimiin.

Välikysymyksestä perussuomalaiset kertoi 9. syyskuuta.

–  Sähkön hintamme perustuvat nykyisillä markkinoilla Saksan virheisiin tulla täysin riippuvaiseksi venäläisestä kaasusta – demareiden lobbaamien kaasuputkien ansiosta. Suomalainen sähkö on yli 80-prosenttisesti päästötöntä, mutta tämän hyöty ei lainkaan näy kansalaisten maksamissa sähkölaskuissa. Järjestelmää on välttämätöntä muuttaa, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tiedotteessa.

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo puolestaan vaatii, ettei Fortumin johto voi jatkaa tehtävissään, vaan toimitusjohtaja Markus Rauramon ja Fortumin hallituksen on erottava.

Perussuomalaisten EU-kriittinen linja hiertää

Kokoomuksen eduskuntaryhmää hiertää perussuomalaisten välikysymyksessä etenkin sen EU-kriittinen linja ja ajatus yhteisen sähkömarkkinan rikkomisesta.

–  Olisi suomalaisten harhaanjohtamista väittää, että sulkemalla rajat Suomi pärjäisi paremmin energiakriisissä. Suomi on sähkön nettotuoja ja erityisesti säätövoimassa nojaa norjalaiseen vesivoimaan, Mykkänen huomauttaa.

Hänen mukaansa perussuomalaisten energiavälikysymys ei keskity olennaiseen. Hän korostaa, että nyt pitäisi puhua keinoista, jotka aidosti vaikuttavat sähkön hintaan ja jotka ovat realistisia toteuttaa tuhoamatta eurooppalaisia energiamarkkinoita.

Mykkänen kertoo, että kokoomus esittää lähiaikoina oman esityksensä sähkömarkkinoiden uudistamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?